Ziua Logo
  Nr. 3374 de joi, 14 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
ZIUA Frantei
Mari pictori francezi in Micul Paris
Paul Cezanne, "Curte de ferma din Auvers", Muzeul d'Orsay
In Piata Revolutiei, in aceasta seara va fi protocol de gradul zero: presedintele Basescu, ministrul Culturii din Romania (Mona Musca) si Franta (Renaud Donnedieu de Vabres), ambasadorul Frantei la Bucuresti si alti oficiali indispensabili vor petrece cateva ore intr-o galerie de arta plastica.
Caci astazi, de Ziua Frantei, la ora 19.30, are loc la Muzeul National de Arta vernisajul celei mai mari (si mediatizate) expozitii de pictura franceza din Romania ultimilor 35 de ani, "Umbre si lumini", itinerata in mod exceptional in Europa de Est, cu opriri anterioare la Budapesta si Varsovia.
Sunt expuse in Sala Stirbei a MNAR 77 de picturi semnate, printre altii, de de la Tour, Poussin, Fragonard, Ingres, Courbet, Delacroix, Corot, Cezanne, Balthus, Braque, Picasso, Matisse. Tablourile, a caror valoare estimata (unele n-au mai fost tranzactionate pe piata libera de decenii sau mai bine) este de 230 de milioane de euro, apartin principalelor muzee din Paris (Luvru, Orsay, Muzeul National de Arta Moderna - Centrul Georges de Arta din Lyon, Dijon, Amiens, Montpellier, Rouen). Transportul tablourilor din Polonia in Romania a presupus masuri exceptionale de securitate; ele au intrat saptamana trecuta prin vama Nadlac, fiind aduse la Bucuresti in trei camioane de cate 3,5 tone, sub supravegherea Jandarmeriei Romane. Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei va asigura, de altfel, securitatea tablourilor pe perioada in care ele se vor afla pe teritoriul Romaniei, dupa inchiderea expozitiei, pe 2 octombrie. Statul roman a cheltuit 2,7 milioane de lei noi pentru asigurarea conditiilor de expunere (temperatura, umiditate) si securitate (sisteme antifoc si antiefractie) cerute de organizatorii evenimentului. Expozitia, ai carei curatori sunt Emmanuel Starcky (director al Muzeelor Nationale si al Castelelor de la Compi�gne si Blerancourt) si Fabrice Hergott (conservator-sef al patrimoniului si director al Muzeelor din Strasbourg), a fost initiata sub patronajul a doi presedinti, al Romaniei - Traian Basescu, si al Frantei - Jacques Chirac.
Georges de La Tour, "Sfantul Sebastian ingrijit de Irina", Muzeul Luvru
Pe toata durata expozitiei, MNAR propune vizitatorilor cu varste intre 6 si 25 de ani amuzante "trasee - concurs" de testare a cunostintelor in domeniul artei. Dupa vizitarea expozitiei, participantii la concurs vor completa un formular cu intrebari referitoare la lucrarile prezentate si, in paralel, la lucrari din Galeria Nationala a MNAR. Formularul cuprinde informatii despre artistii francezi si romani alesi pentru acest joc si imagini cu detalii ale operelor ce vor trebui identificate in galeriile muzeului. "Traseele-concurs" sunt adaptate diferitelor grupe de varsta (6-9 ani, 10-14 ani, 14-18 ani, 18-25 de ani). Imaginatia, memoria vizuala si cunostintele participantilor vor fi premiate in octombrie, la inchiderea expozitiei.
Incepand de maine pana la inceputul lui octombrie, expozitia "Umbre si lumini. Patru sute de ani de pictura franceza" va fi deschisa publicului de miercuri pana duminica, de la ora 11 la ora 19; casa de bilete si standul se vor inchide la ora 18.30. Biletul costa 150.000 / 15,00 lei (tarif intreg), si 75.000/ 7,50 lei (tarif redus, pentru elevi, studenti, pensionari).
I. POPOVICI 
 Afisari: 366  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
" ... 77 de picturi ...   de the
Micu' Paris e o adunatura de lingusitori.   de traktorist
A r h i v a
  Herve Bolot: "14 Iulie este o sarbatoare si pentru poporul roman"    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mari pictori francezi in Micul Paris (366 afisari)
 Lupta anticomunista cu marci postale (180 afisari)
 O enciclopedie progressiva a culturii pop-rock (128 afisari)
 Potopul la apogeu (90 afisari)
 Nod marinaresc (54 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02112 sec.