Ziua Logo
  Nr. 3374 de joi, 14 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Condoleezza Rice vrajeste Asia
-- Dupa Thailanda, China si Japonia, sefa Departamentului de Stat al SUA poposeste in Coreea de Sud
Condoleezza Rice, secretarul de Stat american, aflata in turneu in Asia, si-a exprimat sustinerea fata de autoritatile de la Tokyo in privinta japonezilor rapiti de agenti ai Phenianului in timpul razboiului rece. Rice a ajuns in Japonia dupa escale in Thailanda si China, unde a apreciat ca Beijingul trebuie sa discute cu Taiwanul in privinta mai multor probleme, inclusiv cea legata de liderul Opozitiei taiwaneze. De asemenea, oficialul american si-a exprimat opinia ca liderii chinezi trebuie sa isi imbunatateasca relatiile cu Dalai Lama.
Japonia a anuntat ca doreste sa profite de reluarea negocierilor pe marginea programului nuclear nord-coreean (programate sa se reia la finele acestei luni) pentru a exercita presiuni asupra Phenianului, solicitandu-i sa clarifice cazurile rapirii unor cetateni niponi inregistrate in trecut.
Aceasta intentie a fost criticata de Seul. "Statele Unite continua sa sustina ferm eforturile Japoniei de a obtine un rezultat favorabil in problema acelor rapiri", a subliniat Rice. "Am obtinut o reala intelegere din partea lui Rice" in legatura cu acest subiect, a declarat Nobutaka Machimura, seful diplomatiei nipone. Rice nu a precizat daca acest subiect va fi sau nu abordat in timpul tratativelor, precizeaza Rompres. Coreea de Sud a criticat insistenta Japoniei de a discuta despre problema rapirilor, apreciind ca tratativele atat de asteptate - care au devenit posibile datorita eforturilor diplomatice ale autoritatilor de la Seul - trebuie sa se concentreze doar pe dosarul nuclear.
Regimul comunist de la Phenian a recunoscut ca a rapit 13 cetateni japonezi in anii 1970 si 1980, pentru a forma spioni nord-coreeni care sa cunoasca limba si cultura Japoniei. Cinci dintre ei au revenit in 2002 in Arhipelag, Coreea de Nord declarand ca ceilalti opt au murit. Insa, in absenta unor dovezi convingatoare, familiile acestora mai spera ca ei sunt in viata, dar sunt ascunsi din motive de securitate nationala. Turneul Condoleezzei Rice mai include si o vizita in Coreea de Sud. (I.C.)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Madam   de Serp i Molot
Secretatul de Stat American are succes in Asia   de traktorist
Stiam noi - ca umbla cu vrajeala...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Voronin forteaza independenta Transnistriei    4 comentarii
  Romania si Bulgaria sub foc de avertisment    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Mari pictori francezi in Micul Paris (366 afisari)
 Lupta anticomunista cu marci postale (180 afisari)
 O enciclopedie progressiva a culturii pop-rock (128 afisari)
 Potopul la apogeu (90 afisari)
 Nod marinaresc (54 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00796 sec.