Ziua Logo
  Nr. 3373 de miercuri, 13 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Antidrog@ziua.ro
Reteaua "Torino" ramane dupa gratii
Instanta Curtii de Apel Bucuresti a stabilit ca membrii uneia dintre cele mai puternice retele de traficanti de droguri care actiona pe ruta balcanica - cunoscuta si sub numele de "reteaua Torino" - sa ramana in arest, dupa ce instanta inferioara hotarase cercetarea lor in libertate.
Cei 26 de membri ai retelei "Torino" (16 arestati si zece cu mandate de arestare in lipsa), au fost trimisi in judecata in octombrie 2003. Ei sunt acuzati de procurorii instantei supreme ca, timp de patru ani, ar fi traficat - impreuna cu cetateni romani si straini - aproape cinci tone si jumatate de heroina si cocaina. Acuzatiile aduse procurori se refera la trafic de droguri de mare risc si initiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infractional organizat. In plus, liderii celor cinci grupari criminale care alcatuiesc filiera, respectiv, Torino-Vladimir Sfarlea, Valeriu Bahnari, Vesna Fucejdi, Abdulrazak Demir si Yalcinkaya Burhan, sunt acuzati si de comiterea infractiunii de organizare, conducere sau finantare a faptelor de trafic international de droguri, transmite Rompres.
In urma cu trei saptamani, instanta Tribunalului Bucuresti decisese eliberarea membrilor retelei. Procurorii au facut recurs, iar contestatia lor a fost admisa de magistratii Curtii de Apel Bucuresti.
Filiera heroinei
Din datele obtinute de anchetatorii romani, impreuna cu politiile straine, a rezultat ca Vladimir Sfarlea Torino, din Cluj Napoca, a constituit o filiera de traficanti pentru a transporta cantitati importante de heroina. El a inceput activitatea infractionala ca simplu curier pe ruta Bucuresti-Timisoara, fiind racolat de gruparea de traficanti din Lugoj condusa de Ionel Pusztai (arestat in Germania), cu care a stat impreuna in puscarie in perioada 1995 - 1998. Conform datelor comunicate de autoritatile austriece, in 21 februarie 2001, cetateanul roman Lucian Ludusan, membru al aceleiasi retele, a fost depistat pe teritoriul Austriei, transportand o cantitatea de 70 de kilograme de heroina, ascunsa intr-un autoturism Peugeot 406.
In cursul aceluiasi an, autoritatile italiene l-au depistat pe Fabrizio Tincati, care transporta 70 de kilograme de heroina, intr-un autoturism Renault Espace. In urma investigatiilor, in data de 5 iulie 2002, a fost depistata, in vama Bors, Andreea Deak, care transporta 40 de kilograme de heroina disimulata intr-un autoturism Volkswagen Cabrio.
Totodata, in 19 septembrie 2002, in vama Bors a fost depistat Dorin Ioan Ficut, care transporta, cu un autoturism Volkswagen Vento, inmatriculat in judetul Cluj, cantitatea de 50 de koligrame de heroina.
Din interogarea persoanelor arestate, a rezultat implicarea mai multor cetateni romani si straini in traficul de heroina. Astfel, in 10 aprilie 2003, a fost identificat, in vama Negru-Voda, un autotir care transporta detergent din Turcia pentru o firma din judetul Constanta. In timpul controlului, a fost descoperita 173,343 de kilograme de heroina disimulata in cutiile de carton in care se aflau pachete cu detergent.
Autotirul era condus de cetateanul roman Ioan Suciu Visalon, care era asteptat in vama de Florin Manea, Iulian Petrea, Danut Capatana si Leontin Pop care urmau sa preia autocamionul de la sofer, pentru a scoate heroina din incarcatura legala.
Au fost arestati Vladimir Sfarlea Torino, considerat seful retelei; Alexandru Peev, cetatean german de origine romana, care a efectuat mai multe transporturi de heroina; Jordaky Laszlo, cetatean roman, care a racolat mai multi curieri, pentru a efectua transporturi de heroina; Eugen Galesco, cetatean din Republica Moldova, implicat in organizarea de transporturi de heroina; Gheorghe Gonta, cetatean din Republica Moldova, implicat in organizarea de transporturi de heroina; Radu Furtuna, cetatean din Republica Moldova, implicat in organizarea de transporturi de heroina; Kormendy Istvan - caraus; Streit Thomas - caraus; Blahunka Gyula - caraus si Andrei Lazar de asemenea caraus.
Procurorii au mai emis mandate de arestare, in lipsa, pentru Valeriu Bahnari, cetatean din Republica Moldova - in prezent plecat din Romania, el fiind organizatorul unuia din segmentele retelei si Fucedji Vesna, cetatean din Republica Moldova. Ulterior, au mai fost arestati Ioan Tau (fost politist), Oleg Bucateli, Pavel Gaina, Igor Iachimov, Florin Ocolisan, Ivan Prepelita si Nicolae Vacarciuc.
Prin anihilarea acestei retele, anchetatorii au scos de pe piata de consum ilicit si au confiscat 510 kilograme de heroina (aproximativ sapte milioane de doze, in valoare de aproximativ 5,5 milioane de euro), fiind luate masuri pentru indisponibilizarea bunurilor dobandite cu bani proveniti din traficul de droguri, in valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro (vile, autoturisme de lux si alte bunuri).
A r h i v a
  Studenti bucuresteni, traficanti de droguri pe litoral    
  Dealeri capturati in Capitala    
  Cultura de mac rosu in vizorul politistilor    
  Narcotice la Universitatea din Ploiesti    
  Prins cu sase kilograme de cocaina    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Reteaua "Torino" ramane dupa gratii (130 afisari)
 Caderea Bastiliei (122 afisari)
 Sase ani fara Mircea Nedelciu (117 afisari)
 Studenti bucuresteni, traficanti de droguri pe litoral (71 afisari)
 Michael Jackson, incoltit din nou (53 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00978 sec.