Ziua Logo
  Nr. 3370 de sambata, 9 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
G8: mult zgomot pentru nimic
Liderii statelor membre G8 (cele sapte tari puternic industrializate, plus Rusia) au incheiat, ieri, lucrarile summitului de la Gleneagles, Scotia, intr-o atmosfera puternic marcata de atentatele care au zguduit, joi, capitala britanica. Nu se poate afirma ca bilantul reuniunii ar fi unul pozitiv. Marile organizatii ecologiste au estimat ca puterile superindustrializate din G8 au ratat ocazia de a trata serios schimbarea climatica. Cancelarul german, Gerhard Schr�der, a afirmat, joi, ca reuniunea G8 de la Gleneagles a devenit "un alt summit" dupa atentatele sangeroase de la Londra. "Este o atmosfera complet diferita. Este un alt summit", a afirmat seful executivului german. Schr�der, care si-a exprimat "oroarea si repulsia" fata de atentatele "barbare" de la Londra, a salutat decizia premierului britanic, Tony Blair, de a nu intrerupe lucrarile summitului G8. Daca ar fi procedat astfel, ar fi dat impresia ca "teroristii au reusit sa-si atinga o parte dintre obiectivele lor " anularea acestui summit", a explicat cancelarul german. Ieri, in ultima zi a reuniunii G8, programul manifestarii a fost redus, pentru ca premierul britanic, Tony Blair, sa aiba posibilitatea de a se intoarce mai devreme la Londra, dupa atentatele comise, joi, in capitala britanica. Conferinta de presa finala, prevazuta initial pentru ora locala 15:15 a fost devansata pentru ora locala 14:15. Imediat dupa intalnirea cu jurnalistii, Tony Blair a plecat la Londra pentru evaluarea situatiei dupa atentate.
Subventiile agricole, punct fierbinte al reuniunii
G8 a facut apel la "eliminarea tuturor subventiilor la exportul" produselor agricole la "o data credibila", potrivit comunicatului adoptat, ieri, la summitul de la Gleneagle. "Pentru agricultura, noi ne angajam sa reducem semnificativ sustinerea care poate aduce atingere functionarii pietei si imbunatatirii nete a accesului la piata. Ne angajam, de asemenea, sa eliminam toate formele de subventii la export si sa stabilim reguli comune asupra tuturor masurilor la exportul care au un efect echivalent, la o data credibila", releva un document redactat de protagonistii reuniunii. Subventiile agricole, in special cele acordate SUA si Europei, sunt denuntate de tarile sarace si de cele in curs de dezvoltare, ca o frana pentru propria lor productie si pentru exporturile la produsele agricole, deoarece ele perturba pretul mondial. Marea Britanie va mai gazdui, la 1 noiembrie, o conferinta consacrata stabilirii unui dialog intre tarile industrializate si cele in curs de dezvoltare pe tema supraincalzirii climei, a declarat Blair. Premierul britanic a lansat, inca din 2004, ideea realizarii unei interdependente corecte intre clima si energie, respectiv dezvoltare, invitand tarile mari, care parcurg procese de dezvoltare, sa reduca poluarea si sa respecte restrictiile privind emisiile nocive de gaze. Daca si tarile in curs de dezvoltare se angajeaza sa reduca gradual emisia de gaze poluante, aceasta va facilita si o revenire a SUA la negocierile climatice internationale, a sugerat primul ministru britanic. (I.C.)
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Un alt titlu propus pentru articolul in cauza   de Zalmoxis2003
Kyoto nu are baze stiintifice, dar NASA spune ca a crescut nivelul marii iar uraganele sa vina peste USA ca tot nu vrea   de romanul
Tot saracii sint de vina !!!   de Val
G8: mult zgomot pentru nimic... asa-i cu reuniunile astea la care...   de ingineru
A r h i v a
  "New York Times" multumeste jurnalistei sale incarcerate    4 comentarii
  Alegeri apatice pentru primaria Chisinaului    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Maxi-taxi preorasenesc (282 afisari)
 Camera de Comert Romano-Elena (235 afisari)
 Exercitii de sinceritate (69 afisari)
 Marius Vizer primit de doi sefi de stat (50 afisari)
 Trenuri deviate (44 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01294 sec.