Ziua Logo
  Nr. 3369 de vineri, 8 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Europa in razboi
Radu TUDOR 
Atacurile teroriste de ieri de la Londra demonstreaza inca o data, daca mai era nevoie, ca Europa se afla in razboi cu terorismul. Dupa Istanbul si Madrid, o a treia mare capitala europeana este lovita in plin de terorismul fundamentalist-islamic. Dupa atentatele din 2001 din SUA, specialistii au ajuns la concluzia ca Londra ar putea fi urmatoarea tinta a fanaticilor aflati sub umbra neagra a mortii, influentati de cultul asasinatelor in masa al lui Osama ben Laden. Eforturile serviciilor de securitate britanice au facut posibil ca acest deznodamant sa nu se petreaca atat de curand. Au fost atacate mai intai obiective britanice din Istanbul. Apoi au murit oameni nevinovati, printre care si romani, in capitala Spaniei. Ieri, Londra nu a mai putut evita intalnirea cu Al-Queda. Nu intamplator Londra: e aliatul cel mai puternic al Washingtonului si e centrul financiar al Europei capitaliste, democratice, stabile si civilizate. Impotriva acestor valori lupta fanaticii salafisti si wahabiti, cei care vor sa duca Islamul cu 1000 de ani in urma.
Terorismul nord-irlandez i-a lovit pe britanici timp de 30 de ani. Sute de morti de o parte si de alta au marcat razboiul sangeros al Guvernului de la Londra cu IRA. Dar este pentru prima oara in istoria Marii Britanii cand terorismul islamic loveste pe teritoriul sau.
Desi au fost facute numeroase arestari in ultimii ani in Europa, cu toate ca serviciile de informatii si-au extins cooperarea in domeniul combaterii terorismului, 7 Iulie 2005 intra pe harta neagra a seriei de atentate care zguduie Europa.
Amprenta Al-Queda nu mai poate fi pusa la indoiala. Un atentat cu multiple explozii, in mijloace de transport, la o ora de varf, cu populatie civila nevinovata ucisa si ranita, intr-o capitala aliata importanta. Toate aceste caracteristici demostreaza ca reteaua adeptilor lui ben Laden este inca activa pe teritoriul Europei. Londra este o capitala preocupata major de asigurarea securitatii. Politisti, camere de luat vederi, supravegherea centrelor cunoscute drept furnizoare de insecuritate. In plus, arestari in randul fundamentalistilor islamici s-au petrecut dupa 11 Septembrie 2001. Daca intr-un astfel de mediu, teroristii au putut fi in stare sa organizeze un atentat cu sapte explozii simultane, in mijloace de transport, fara sa fie observati, fara sa existe cel mai mic indiciu asupra iminentei lui, inseamna ca situatia este mult mai grava decat pare la prima vedere.
Razboiul mondial antiterorist, declansat in urma atacarii teritoriului SUA, cea mai puternica natiune a lumii si liderul NATO, a creat mutatii serioase in plan strategic. Fundamentalisti, mujahedini, militanti islamici au parasit bazele lor clasice, in urma invaziei americane sau a cooperarii cu SUA a tarilor pe teritoriul carora se aflau. Afganistan, Irak, tarile din Nordul Africii, Arabia Saudita, Iordania - sunt cateva exemple semnificative. Sute de fanatici, care fac parte din retele teroriste, s-au imprastiat in lumea larga. Cei mai multi, necunoscuti pentru activitatile lor, s-au infiltrat in tari europene. Au creat acolo celule in adormire, pregatite logistic pentru ca la un semnal al ingerului mortii, sa arunce in aer metrouri si autobuze pline de oameni nevinovati.
Pericolul este urias. In ultimele luni au iesit la suprafata informatii extrem de importante in planul luptei antiteroriste pe spatiul european. Franta si SUA au recunoscut existenta unui centru la Paris, denumit Alliance Base, pentru cooperarea dintre serviciile secrete. Ceea ce arata ca atunci cand vine vorba de amenintari serioase, frictiunile politice dispar. Apoi Franta a reprosat Marii Britanii faptul ca tolereaza pe teritoriul ei persoane suspectate de actiuni extremiste, care provin in special din Nordul Africii. Si ca are o atitudine prea libera fata de acestea. Sunt elemente care trebuie puse cap la cap si valorificate mult mai bine decat pana in prezent. Experienta algeriana a Frantei e importanta. In privinta celulelor teroriste din Maroc, care au organizat atentatele de la Madrid din 11 Martie 2004, atat Spania cat si Franta au multe date. Marea Britanie, prin contributia ei militara in zone fierbinti si cu profesionalismul dovedit in domeniul informativ pe zona araba. Si alte tari europene pot aduce o contributie importanta in domeniul antiterorist.
Ceea ce s-a intamplat ieri la Londra este un ultim semnal de alarma inaintea declansarii unui haos in domeniul securitatii pe continentul nostru. Daca Uniunea Europeana nu stabileste impreuna cu NATO o agentie antiterorista cu puteri depline, cu schimb de informatii in timp real, cu posibilitate de actiune instantanee pe continent, atunci Europa va pierde razboiul cu terorismul. Vor urma alte capitale lovite de atentate, alte sute de morti nevinovati, efecte economice devastatoare, nesiguranta si frica. Adica exact ce isi doreste Osama ben Laden.
 Comentarii: 22 Afiseaza toate comentariile  
Raportul Elkorg asupra atentatelor   de Robert Korg
Radule ,   de underinfluence
Unii romani dupa acest forum am impresia ca sunt mebrii ai Al-Kaidei !   de ionion
Marc-ule   de Mos Grigore
Lucruri normale.   de Man In Black
Un articol de Daniel Pipes   de roy
Lucid, pentru a ramane totusi la subiect   de flachi
Citi oameni nevinovati mor, de ce trebuie sa moara acesti oameni nevinovati..teroristii astia sint adeptii raului,   de Atamild
Bucalatilor, ce aveti cu Marea Britanie ?   de ionion
Latrailor mei   de Sobru
paradoxala fire omeneasca   de lucid
Situatia informativa e scapata din mana   de Marcu Arcasu
sangele cere sange si, din pacate, de cele mai multe ori nevinovat   de lucid
Numai falitzii pot declara ca este al III razboi mondial !   de ionion
Scotland Yard-ul stia   de untip
Stimate Dle Sobru,   de Marc
Ihab al-Sherif - ambasadorul Egiptului, asasinat in Iraq acum o ora.....   de CONU
CINE URMEAZA ? ... Germania in 2006 in timpul World Cup-ului ?   de CONU
al treilea razboi mondial.   de Catalin Palade
Exemplu concret   de oare
Gargara   de Sobru
Istanbul nu-i capitala!!!   de petru2
A r h i v a
  Imposibila intoarcere    21 comentarii
  Politica, etica si chiulul    3 comentarii
  CC al PSD    8 comentarii
  Pactul Ribbentrop-Molotov si alte teme ale istoriei    12 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Armata in razboi    2005-06-21
  Democratia bantuie la granita Chinei    2005-05-17
  Basescu descoperit    2005-05-05
  Ne retragem in fata amenintarii?    2005-04-26
  De ce ezita Basescu?    2005-03-18
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (100 afisari)
 Stiri pe scurt (92 afisari)
 Pactul Ribbentrop-Molotov si alte teme ale istoriei (48 afisari)
 Masuri antiteroriste (36 afisari)
 Ziarista de la "N.Y. Times" a fost inchisa (28 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.33564 sec.