Ziua Logo
  Nr. 3369 de vineri, 8 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Stiri pe scurt
Inundatii pe hartie
Ministerul Mediului a supus dezbaterii publice un proiect referitor la strategia de aparare a inundatiilor la nivel national, documentul vizand, in principal, modificarea abordarii probematicii acestor evenimente, in functie de evolutia si tenedintele actuale in domeniu, se arata intr-un comunicat de presa al ministerului. Proiectul, publicat deja pe site-ul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (www.mappm.ro), va tine cont si de stadiul lucrarilor de gospodarire a apelor destinate apararii impotriva inundatiilor dar si de modul de comportare fata de evenimentele recente. Principiile enuntate in favoarea elaborarii strategiei includ asigurarea cu prioritate a sigurantei populatiei si a protejarii obiectivelor social-economice, in spiritul dezvoltarii durabile si al protectiei mediului. Obiectivele generale ale strategiei urmaresc reducerea riscului producerii de inundatii, prin elaborarea hartilor de risc "in vederea ierarhizarii teritoriale a zonelor inundabile din punctul de vedere al gradului de aparare necesar", "imbunatatirea conceptiei in domeniul apararii impotriva inundatiilor prin cresterea capacitatii de transport si inmagazinare a albiilor minore si majore", "realizarea de zone care sa poata fi inundate temporar la viituri pentru a le atenua efectul", precum si "prevederea, pe cursurile de apa regularizate si indiguite, a unor zone unde raul sa-si poata manifesta mobilitatea", se arata in proiectul citat. (L.M.)
Protocol de sanatate
Reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS) si cei ai Federatiei Sanitas au semnat ieri un protocol prin care autoritatile sanitare garanteaza solutionarea mai multor revendicari, printre care acordarea tichetelor de masa, a drepturilor si sporurilor salariale si mentinerea personalului actual. Potrivit MS, institutia garanteaza acordarea a 20 de tichete de masa lunar pentru fiecare salariat si acordarea integral a drepturilor salariale si a sporurilor prevazute de Legea 125/2005 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 115/2004 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului contractual in unitatile sanitare publice din sectorul sanitar si in contractul colectiv de munca la nivel de ramura, in cursul anului 2005, cu incadrarea in bugetul fiecarei unitati. Protocolul mai cuprinde finalizarea acordarii premiului anual pentru 2004, in luna iulie. De asemenea, este garantata finalizarea elaborarii si adoptarii Regulamentului de sporuri prevazut de Legea 125/2005 pentru aprobarea OUG 115/2004 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului contractual din unitatile sanitare publice din sectorul sanitar, in vederea acordarii acestora. Documentul garanteaza finalizarea negocierilor contractului colectiv de munca la nivel de ramura sanitara. MS s-a angajat sa efectueze controale de fond pentru analizarea eficientei economice a externalizarilor si privatizarilor de pana acum, la sesizarea Federatiei Sanitas si sa nu procedeze la disponibilizari de personal in cursul anului 2005. (C.P.)
Liber la berbecuti
Romania permite din nou exportul de berbecuti de taiere si ingrasare, potrivit Ordinului ministerial nr. 502/2005. Decizia este destul de interesanta, avand in vedere ca, in anii anteriori, Ministerul Agriculturii, care reglementeaza aceste aspecte, inclusiv greutatile minime de export a animalelor, a hotarat interzicerea acestui fel de export, la presiunile exportatorilor romani de berbecuti. La vremea respectiva, exportatorii romani au aratat ca berbecutii autohtoni erau exportati, de regula, in Grecia si Ungaria, unde erau tinuti la ingrasare si apoi revanduti la preturi mult mai mari. Ministerul Agriculturii si-a fundamentat decizia de eliminare a interdictiei prin faptul ca au aparut reactii din partea unor state importatoare care au acuzat caracterul discriminatoriu al acestei masuri. De asemenea, Comisia Europeana a reactionat fata de interdictia exportului de berbecuti si a solicitat amendarea legislatiei. "Aceste reactii s-au amplificat pe masura asumarii de catre Romania a unor angajamente, rezultate din negocierile de aderare la UE si din acordurile comerciale preferentiale incheiate cu unele tari terte", sustine ministerul. De remarcat este faptul ca, anul trecut, cand s-au finalizat negocierile de aderare la UE, interdictia de export a berbecutilor pentru crestere si ingrasare a fost valabila. Noua decizie se aplica de la 31 august 2005. (L.M.)
Autorizatii pentru terase
Primaria sectorului 2 elibereaza din aceasta saptamana autorizatii de ocupare temporara a domeniului public necesare pentru terasele sezoniere sau amplasarea de agregate frigorifice pentru comercializarea produselor alimentare preambalate (bauturi racoritoare si inghetata) pe trotuarele aferente retelei stradale secundare de pe raza sectorului 2. Conform unei hotarari a Consiliului local al sectorului 2 si prevederilor legale in domeniu, Directia de control elibereaza, in perioada 1 mai - 31 octombrie, autorizatii temporare atat pentru amplasarea agregatelor frigorifice (tip lada sau vitrina), cat si pentru functionarea teraselor sezoniere care permit montarea umbrelelor mobile. Pe de alta parte, agentii economici care solicita autorizatiile vor respecta conditiile privind intretinerea, curatenia si infrumusetarea spatiilor ce le detin, a imprejmuirilor, cailor de acces, trotuarelor si spatiilor verzi aferente. Persoanele interesate sa obtina asemenea autorizatii se pot adresa Centrului de relatii cu publicul din cadrul Primariei sectorului 2. Actele necesare obtinerii autorizatiei temporare solicitate sunt urmatoarele: certificat de inregistrare si anexele acestuia sau certificatul constatator eliberat de Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Bucuresti, declaratie punct de lucru, dovada detinerii spatiului comercial, plan de incadrare in zona, scara 1:500, cu materializarea amplasamentului (trotuarele sa fie mai late de doi metri pentru a nu stanjeni circulatia pietonala), contract salubrizare. (M.S.)
 Afisari: 100  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Biserica impotriva contraceptiei si eutanasiei    21 comentarii
  Bucurestenii pun casa inaintea vietii    1 comentariu
  Aplicatie pe Internet privind inscrierea in licee "Orientare Admitere"    1 comentariu
  Capitala ar putea ramane fara Radio Bucuresti    
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (100 afisari)
 Stiri pe scurt (92 afisari)
 Pactul Ribbentrop-Molotov si alte teme ale istoriei (48 afisari)
 Masuri antiteroriste (36 afisari)
 Ziarista de la "N.Y. Times" a fost inchisa (28 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01089 sec.