Ziua Logo
  Nr. 3362 de joi, 30 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Interviu
Baietii care incearca demonizarea PSD
-- Interviu cu presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase
Pare ca sunteti intr-un moment bun. Ati participat la o multime de emisiuni, conduceti un guvern din umbra, dati interviuri. Parca nici n-au trecut alegerile...
Asa este. Deosebirea fundamentala este ca nu mai suntem noi considerati vinovati de tot ceea ce se intampla in tara, sau cel putin nu mai suntem vinovati de inundatiile din ultimele sase luni, de greva ceferistilor, de faptul ca nu se mai maresc pensiile si salariile ci, din contra, cresc preturile. Pe de alta parte, sunt cativa baieti pe la Cotroceni si Palatul Victoria care fac eforturi sa inventeze tot felul de subiecte in care PSD sa fie demonizat. Cred ca ei nu inteleg ca au un adversar mult mai tenace si mai periculos, care se numeste Romania reala. Dar isi vor termina benzina destul de curand si atunci vor incepe sa impinga la masina. Ca la actualele preturi nu cred ca sunt capabili sa mai faca plinul.
In ultima vreme se pare ca asistam la aparitia unor anumite tensiuni intre partidele Aliantei DA. Ele au fost bineinteles negate, dar spre exemplu votul pentru consiliile de administratie ale Televiziunii si Radioului public au demonstrat clar ca in anumite momente PNL pe de o parte si PD si Traian Basescu pe de alta parte gandesc diferit. Mai mult, spre exemplu in acest caz, PNL si PSD au urmat aceeasi linie. Vedeti posibila o apropiere de PNL?
Nu vreau sa fiu acum eu cel care sa vorbeasca despre problemele si tensiunile din Alianta. In mod cert ele insa exista si votul pentru consiliile de administratie a fost doar o forma de manifestare a lor. Spuneti ca PSD si PNL au urmat aceeasi linie. Da, in acest caz, la fel ca si UDMR sau Partidul Conservator. Pentru ca am urmat linia respectului fata de lege. Dar aceasta varianta, dupa cum am vazut deranjeaza pe unii.
Basescu se comporta de parca ar sta pe un norisor
Nu era mai buna varianta interimatului la cele doua institutii, sustinuta de Traian Basescu si PD? Si ea era legala...
Varianta interimatului mi se pare buna pentru orice functie publica doar in situatii de criza, cand nu exista alta solutie. Ori acum nu era cazul unei asemenea situatii. Interimatul inseamna ca toata lumea stie ca ai venit doar pentru o perioada scurta. Deci din start apar probleme de autoritate. Ca sa nu mai vorbesc de gradul redus de responsabilitate asumat de o persoana interimara. S-a dorit o schimbare . S-a facut.
Este interesant...
Lasati-ma, va rog, inca 30 de secunde. Avem o noua conducere. Televiziunea si Radioul pot functiona in conditii normale. Sunt de acord insa ca trebuie luata in calcul schimbarea cadrului legal pentru ca pe viitor in nici un regim sa nu mai existe nici macar speculatii privind controlul politic asupra activitatii acestor institutii.
Este interesant ca punctul dumneavoastra de vedere seamana izbitor cu cel al liberalilor.
Repet, este vorba de o decizie corecta. Ca si-au asumat-o si liberalii, udmr-istii si conservatorii asta este cu atat mai bine.
Ca tot vorbeam de liberali... Domnule Nastase in ultima vreme, PSD si dumneavoastra personal ati cam pus tunurile pe presedintele Basescu si mai putin pe premierul Tariceanu. De unde aceasta grija pentru imaginea premierului si chiar a PNL-ului?
Nimeni din actuala Putere nu a fost menajat. Pentru ca ei nu trebuie menajati. Vreau sa va spun insa ceva. Premierul Tariceanu nu a fugit de responsabilitatea acestei Guvernari, si nici PNL. Iar lucrul acesta s-a vazut imediat in sondaje. In schimb Traian Basescu, cel care practic a impus majoritatea ministrilor, ca si cea mai mare parte a deciziilor luate in ultima perioada de Executiv, si ganditi-va numai la asa-zisa reforma a Justitiei, se comporta de parca ar fi in afara Guvernarii, undeva pe un norisor, deasupra tuturor problemelor si fara legatura cu nimic. Nu mi se pare corect. Traian Basescu are o imensa responsabilitate in actuala Guvernare. Si el trebuie sa si-o asume.
Sigur ca nu eram pe val
Sau daca nu, il va forta PSD?
Noi nu putem sa il fortam pe Presedintele Romaniei. Putem insa sa atragem atentia asupra anumitor lucruri. Vreau sa va intreb ceva. Cine a luat-o pe Sulfina Barbu de la Primaria Capitalei si a pus-o ministru?
Traian Basescu?
Exact. Si cu toate astea Traian Basescu a declarat ca nu poate interveni in problema inundatiilor. Implicit deci ca nu are nici o responsabilitate. Apa a trecut, cu rezultatele pe care le-am vazut cu totii. Dar problemele oamenilor au ramas. Iar Sulfina Barbu a ramas si ea la minister si Traian Basescu cu imaginea curata.
Permiteti-mi sa va contrazic.
Va rog...
Spuneati ca premierul Tariceanu si PNL au scazut in sondaje. Ori in barometrul IMAS dat publicitatii in aceasta saptamana premierul Tariceanu a inregistrat o crestere a increderii cu 2 procente. De asemenea, mai multi romani cred in iunie, decat in mai, ca Guvernarea actuala e mai buna decat cea precedenta. Ce-i drept nu PNL, dar ADA e si ea in crestere. Deci crestere pe toata linia. Mai putin pentru PSD.,
Nu uitati ca sfarsitul lunii mai si inceputul lunii iunie au fost dominate de rezolvarea favorabila a crizei ostaticilor. La televiziuni nu s-au mai vazut majorarile de preturi, grevele, problemele de zi cu zi, ci prezentari triumfaliste ale autoritatilor.
Daca inteleg corect, in opinia dumneavoastra e vorba de o crestere daca nu artificiala, sa spunem conjuncturala?
Categoric. Pentru ca pana la acel moment, Traian Basescu era in scadere, la fel si ADA, dar si premierul Tariceanu...
Acum n-o sa spuneti ca PSD era pe val...
Sunteti ironic. Sigur ca nu eram pe val, dar conform mai multor cercetari sociologice, costurile guvernarii se transformau in procente si pentru PSD. Spun si pentru PSD pentru ca pe fondul atacurilor la care am fost supusi in acest an, majoritatea costurilor guvernarii au dus la o crestere ridicata a procentului celor nehotarati.
Primul-ministru ar trebui sa conduca Comunitatea de Informatii
Din acest motiv sunteti dumneavoastra intr-o continua scadere in sondaje?
In primul rand eu nu cred in existenta acestei scaderi. Spre exemplu conform barometrului IMAS as fi inregistrat o scadere de trei procente din luna mai in luna iunie. Ori daca ne uitam la marja de eroare a sondajului aceasta diferenta poate fi acoperita aproape in totalitate.
Deci nu credeti ca sunteti in scadere?
In acest moment nu. A existat intr-adevar o scadere, dar ea este fireasca in contextul pierderii alegerilor si al atacurilor ulterioare la care am fost supus atat eu personal, cat si partidul in ansamblu. Cred insa ca deja lucrurile au inceput sa evolueze invers.
Sarim de la una la alta. Ce parere aveti de Comunitatea Serviciilor de Informatii? Am vazut ca proiectul inaintat de PSD in Parlament acorda un rol important primului ministru. Si va intreb din nou chiar il sprijiniti pe domnul Tariceanu? Sunteti un fan?
Incep cu sfarsitul intrebarii. Nu. Nu sunt un fan. Cata vreme nivelul de trai e in scadere... Cata vreme in justitie e haos, in transporturi e ceata si in sistemul medicamentelor compensate colaps, nu vad cum ar putea cineva sa fie un fan al actualei Guvernari. In ceea ce priveste Comunitatea Serviciilor de Informatii, intr-adevar PSD doreste ca primul ministru sa primeasca un rol important. Primul ministru este cel care are in cea mai mare masura nevoie de informatiile culese de serviciile de specialitate, nu Presedintele. De ce sa introducem o etapa birocratica in plus? Hai sa le trimitem de colo-colo.
Cinismul guvernantilor
Poate fi o strategie a PSD sa spunem sprijinirea voalata a PNL in aceasta perioada?
Cu ce scop?
Pentru ca in acest fel sa obtineti de exemplu o crestere a tensiunilor intre PNL si PD care sa duca asa cum spunea domnul Valeriu Stoica la ruperea Aliantei in doua luni. Si atunci la eventuale alegeri anticipate in toamna PSD va triumfa... Dezbina si cucereste, nu?
PNL si PD se descurca foarte bine in ceea ce priveste dezbinarea lor. Nu trebuie sa le ajute nimeni. Nu asta e grija noastra.
Dar care?
Grija noastra nu este PNL, sau PD, sau Traian Basescu. Pentru ca ei, ca persoane, o duc foarte bine. Am inteles ca Traian Basescu se va muta in casa noua, premierul Tariceanu se plimba cu Porsche prin oras...Grija noastra este insa fata de oamenii obisnuiti. Si aici cinismul guvernantilor ne mai da cate o mostra aproape in fiecare zi. Acum cu reducerea alocatiilor pentru nou nascuti. Ieri cu greva din CFR. Alaltaieri cu pensionarii si compensatele. Ras-alaltaieri cu inundatiile si tot asa. In fiecare din aceste situatii cei care au suferit au fost oamenii obisnuiti. Nu guvernantii. Cu toate criticile, noi, in perioada guvernarii, am demarat o sumedenie de proiecte cu caracter social. Ce a facut actuala guvernare? Nimic. Nici un proiect.
PD si-a tradat electoratul cum l-a tradat Basescu pe Tariceanu
O data cu trecerea PD la populari, PSD ramane singur in zona de stanga a spectrului politic...
Da. Suntem consecventi cu noi insine si cu electoratul nostru.
Intrebarea este alta. Ce va face PSD ca unic partid de stanga pe scena politica romaneasca?
Isi va respecta promisiunile in fata electoratului si va demonstra ca o guvernare social-democrata este mult mai utila Romaniei decat politica haotica pe care o face Alianta. Chestiunile ideologice sunt foarte importante pentru identitatea politica a unui partid. Dar, mult mai importanta este abilitatea de a transpune principiile politice in practici de guvernare care sa fie utile oamenilor. PD si-a tradat electoratul asa cum Basescu il tradeaza acum pe Tariceanu. Este un stil mai mult decat imoral de a face politica. Este un exemplu de amoralitate.
Si PSD...
PSD este principalul partid de Opozitie, care a devenit saptamana trecuta membru cu drepturi depline in Partidul Socialistilor Europeni. Acum trei ani am intrat in Internationala Socialista. Integrarea in marea familie politica a socialistilor europeni a fost o chestiune de corectitudine si onestitate politica. Nu am fost ieri socialisti si astazi suntem populari, doar pentru ca in Europa adie acum un vand popular. Daca vin maine extremisti. Ce-i facem? Ne dam in extrema dreapta sau in extrema stanga?
Nu cred ca Uniunea Europeana, in formula ei actuala, va incuraja vreun curent extremist...
Francezii si olandezii, chiar si bulgarii, au aratat ca vlastarii nationalismului sunt inca destul de puternici. Dar alta este problema. Incapacitatea guvernantilor de a purta un dialog cu partenerii lor europeni.
Cand PSD a fost la guvernare, ne-am inteles in egala masura cu guverne de dreapta si cu guverne de stanga. Actuala Putere pare sa aiba tensiuni atat in interior, cat si in exterior, cu colegii lor din familia popularilor europeni. Romania a primit cele mai multe avertismente din partea crestin-democratilor germani, colegii PD din familia populara europeana.
Drumul european este influentat de factori interni
Cum comentati declaratiile liderului Opozitiei din Germania si ale ministrului francez de Interne privitor la stoparea procesului de extindere a Uniunii Europene?
Nu extinderea in sine este groparul Tratatului Constitutional al Uniunii Europene. Conform ultimelor studii europene, doar 6% dintre olandezii care au respins Constitutia UE, au invocat factorul extinderii. In Franta procentul este si mai mic - doar 3% s-au declarat impotriva Constitutiei din cauza largirii Uniunii Europene. Este o problema absolut falsa. Adevaratele reticente ale europenilor fata de extindere vizeaza probleme de ordin economic si piata fortei de munca. Ganditi-va ca Uniunea Europeana este un organism viu. El reactioneaza in mod diferit la diversi factori din statele membre. Declaratiile liderilor politici din Germania sau Franta exprima tendintele sociale sau anumite temeri din tarile lor. Dar drumul european al Romaniei nu este influentat de factori externi, ci de factori interni. Intrarea Romaniei in UE este conditionata de politica pe care o facem la Bucuresti, nu de politica de la Bruxelles. Modernizarea organismelor europene este o treaba paralela cu abilitatea liderilor de la Bucuresti de a creste nivelul de trai.
Este constructia europeana in pericol? Si in cazul in care raspunsul este da, care va fi destinul Romaniei?
L-as parafraza pe Tony Blair si as spune ca Europa se afla acum la un moment de cotitura. Nu neaparat un moment de criza, ci un moment in care toate statele europene, fie ca fac parte din U.E., fie ca sunt pe cale de a se integra trebuie sa se angajeze intr-o dezbatere privind viitorul ei.
Axa lui Basescu, o forma de autoexcludere
Tot nu mi-ati raspuns la prima intrebare, cea legata de viitorul Romaniei?
Romania trebuie si va fi parte a Uniunii Europene. Din pacate exista pericolul sa ne plasam, in mod intentionat, in afara acestei dezbateri. Din acest punct de vedere, axa de care tot vorbea presedintele Basescu este o forma de auto-excludere din spatiul dialogului european. De aceea am tot spus si voi continua sa o spun: trebuie sa renuntam la visuri de marire geopolitice si sa revenim ca parteneri de dialog in spatiul caruia ii apartinem si ca realitate geografica, si ca realitate politica si economica si ca aspiratii.
PSD a depus cartea neagra a guvernarii PNL-PD. PNL a depus cartea neagra a guvernarii PSD. Oamenii nu mai inteleg nimic...
Adevaratul bilant al celor sase luni de guvernare este: integrarea pusa in pericol, cresterea saraciei, instabilitatea mediului de afaceri, haosul fiscal, bezna in care au fost aruncate legile proprietatii, amanarea legilor minoritatilor...
Domnule Nastase, de la infiintarea sa, nu prea s-au auzit multe despre guvernul alternativ...
Este adevarat, dar trebuie sa tineti cont de faptul ca a trecut doar o luna de la infiintarea acestei structuri, o luna in care s-a desfasurat o munca fantastica pentru finalizarea raportului celor 6 luni de guvernare. Acesta a fost scopul nostru principal si nu aparitiile in mass-media.
Deci sunteti multumit de activitatea guvernului alternativ?
Din acest punct de vedere, da. Raportul guvernarii a fost rezultatul muncii a 1000 de oameni din cele 15 departamente si reprezinta o analiza de substanta a modului in care actualii guvernanti au inteles sa apere, in fapt sa ignore, interesele romanului de rand. Desigur ca mai sunt multe lucruri de imbunatatit, inclusiv din perspectiva vizibilitatii acestei structuri, dar cred ca inceputul este promitator.
Romania se implica in pacea Orientului Mijlociu
Ati vorbit deja de posibile schimbari la nivelul departamentelor?
Asa cum v-am mai spus, suntem inca la inceput si este prea devreme sa ne gandim serios la aceste aspecte. Eu cred ca, in actuala structura, guvernul alternativ este o echipa sudata care va dovedi romanilor ca PSD reprezinta alternativa viabila la prestatia dezastruasa a guvernului Tariceanu. Aveti putina rabdare si veti vedea...
Stiu ca zilele acestea la Bucuresti se organizeaza la Palatul Parlamentului o conferinta internationala referitoare la drepturile omului in zona Orientului Mijlociu. Nu este cumva o palarie prea mare pentru noi? (ma gandesc la ce ati spus inainte referitor la interesele europene ale Romaniei).
Nu, si o sa va argumentez si de ce. Una este sa declari ca principala prioritate de politica externa este infiintarea si consolidarea unei axe imaginare si alta este sa te implici intr-un proiect de construire a pacii in Orientul Mijlociu. Romania practic isi face clar simtita, prin acest proiect, prezenta sa constructiva pe plan international. Acest rol este firesc daca avem in vedere relatiile bune pe care noi le-am mentinut atat cu tarile arabe, cat si cu Israelul. Conferinta din Romania se vrea a fi un pas, vom vedea cat de important, spre pacea in regiune.
Declaratia "istorica" a lui Basescu am facut-o si eu
Ati vorbit in mai multe randuri despre necesitatea unei politici externe a echilibrului. In acest context cum credeti ca va interpreta Rusia declaratia destul de dura a Presedintelui Romaniei privind Pactul Ribbentrop-Molotov?
Ma amuza modalitatea asta de a face politica, desi ar trebui sa ma ingrijoreze. Declaratia Ñistorica" pe care a facut-o Traian Basescu am facut-o eu in calitate de ministru de Externe in 1991 si, mai important, a facut-o Parlamentul Romaniei printr-o declaratie adoptata in unanimitate la 24 iunie 1991. Nu uitati ca vorbim de Europa de acum 14 ani, cand Romania nu era membru NATO si al Uniunii Europene. Cred ca atunci a fost un act de curaj, un act politic cu implicatii majore. Este o diferenta intre o politica a echilibrului si o politica a verticalitatii. Am mai spus-o si o repet. Pactul Ribbentrop-Molotov a fost un act ilegal prin care s-au incalcat flagrant principiile dreptului international si este nul si neavenit inca din momentul semnarii sale. Aceasta este si va fi in continuare pozitia noastra. Cu mentiunea ca am spus-o acum 14 ani.
Aveti ceva cu Traian Basescu...
N-am nimic personal cu el, am cu modul in care-si face datoria de presedinte al Romaniei. Faptul ca Traian Basescu a luat-o ca Badea Cartan spre Marea Neagra si a descoperit dimensiunea strategica si geopolitica, nu ma face sa-l consider un Cristofor Columb modern. In anii '90 s-a infiintat Organizatia de Cooperare a Marii Negre, in geneza si functionarea careia un rol deosebit l-au avut guvernele si presedintii Romaniei alaturi de Turcia si celelalte state din jurul Marii Negre. A fost si este o organizatie cu o dimensiune politica importanta, dar Traian Basescu si Ministerul de Externe au memoria scurta sau habar n-au avut. Se pare ca asistam la un ciclu de 15 ani la finalul caruia reluam toate initiativele politice din 1990 incoace. Eu il consider diletantism...
Va multumesc pentru interviu
Vreau sa termin cu o gluma pe care am facut-o astazi intr-un seminar: O data cu Traian Basescu, Saturn a intrat in casa Uniunii Europene si a Romaniei. Pentru cei care nu stiu, Saturn este in simbolistica romana "maximus maleficus", este planeta negativa, cea care-ti limiteaza actiunile si viata. De altfel, grifa, simbolul astrologic, il prezinta pe Saturn ca fiind dominanta materialismului asupra spiritului. Cam asta este anul in care ne aflam. Dar nu vreau sa fac o astrograma completa a Regimului Basescu. Insa periodic ne vom spune punctul de vedere clar si raspicat, indiferent de presiunile la care vom fi supusi. Si eu va multumesc pentru amabilitate.
Sorin ROSCA STANESCU 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
PSD groparul democratiei in Roamnia   de Costescu
Nastase cel ofticos   de carinana
Toata pasarea pre limba ei piere ...   de Teroristu Pacifist
baiatu' asta e fodul rau de tot   de buni
cel mai mare bandit al tarii da lectii celor care vor sa faca ceva bine   de mirelulrich
nici n-am citit articolul, nu merita :)   de alexneagu
Mai lasati astrologia, ghicitul in ouale de la Cornu si alte "argumente" demne de "Universitatea" Tanacu!   de Farimitza Lambru
aiueri nastaseshti   de Radu Dragan
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Serviciile secrete sau nimic (488 afisari)
 Alianta DA in "miscare browniana"... (279 afisari)
 Defaimarea eroilor ca joc si bataie de joc (135 afisari)
 Dupa referendumuri. O privire spre Olanda (121 afisari)
 Sindromul Prunariu (65 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02609 sec.