Ziua Logo
  Nr. 3362 de joi, 30 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Financiar
Fiscul va recupera datoriile bugetare ale firmelor de la actionarii acestora
Companiile care controleaza direct sau indirect o firma cu datorii catre bugetul de stat vor raspunde, in anumite conditii, in solidar cu aceasta in privinta restantelor, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Aceasta prevedere a fost introdusa in Codul de procedura fiscala, adoptat in plenul Camerei Deputatilor la 23 iunie. Pentru recuperarea sumelor datorate statului si neachitate de catre un debitor declarat insolvabil sau insolvent, a fost reglementata raspunderea solidara cu acesta a persoanelor juridice care, direct sau indirect, controleaza, sunt controlate sau se afla sub control comun cu firma respectiva. Pentru ca prevederea sa fie aplicata trebuie sa fie indeplinita cel putin una din cele patru conditii stipulate in legea prin care Parlamentul a aprobat Ordonanta Guvernului 20/2005 pentru modificarea si completarea Ordonantei 92/2003 privind Codul de procedura fiscala. Astfel, firmele care au legaturi cu debitorul vor fi obligate sa raspunda pentru datoriile acestuia daca: desfasoara aceeasi activitate sau activitati ca si datornicul; utilizeaza cu orice titlu active corporale de la datornic iar valoarea contabila a acestor active reprezinta cel putin jumatate din valoarea contabila neta a tuturor activelor corporale ale utilizatorului; au raporturi comerciale contractuale cu clientii si/sau furnizorii care, in proportie de cel putin jumatate, au avut sau au raporturi contractuale cu debitorul; au raporturi de munca sau civile de prestari servicii cu cel putin jumatate din angajatii sau prestatorii de servicii ai debitorului.
Organele fiscale declara starea de insolvabilitate a unui debitor in urmatoarele situatii: daca datornicul nu are venituri sau bunuri urmaribile; cand, dupa incetarea executarii silite raman debite neachitate; cand debitorul a decedat sau a disparut fara sa lase avere; cand firma datornica isi inceteaza activitatea si au ramas datorii neachitate.
Starea de insolventa se caracterizeaza prin incapacitatea vadita de plata a datoriilor cu sume de bani disponibile. In aceasta situatie se declanseaza procedura reorganizarii judiciare si a falimentului. Modificarile la Codul de procedura fiscala vor intra in vigoare la zece zile de la data publicarii in Monitorul Oficial. (A.G.C.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Daca aveti actiuni de alea date gratis si firma unde ai actiunea a falimentat.. platesti   de romanul
A r h i v a
  Justitia si MAI au castigat rectificarea    
  Liberalizarea pietei de energie afecteaza termocentralele    1 comentariu
  Radu Mazare la control    1 comentariu
  Mugur Isarescu: "Temperarea creditului in valuta este inevitabila"    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Serviciile secrete sau nimic (488 afisari)
 Alianta DA in "miscare browniana"... (279 afisari)
 Defaimarea eroilor ca joc si bataie de joc (135 afisari)
 Dupa referendumuri. O privire spre Olanda (121 afisari)
 Sindromul Prunariu (65 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00901 sec.