Ziua Logo
  Nr. 3359 de luni, 27 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
-- Nou presedinte in Iran
Mahmud Ahmadinejad, fostul primar ultra-conservator al Teheranului, este noul presedinte al Iranului. El a reusit sa-si infranga adversarul, Akbar Hashemi Rafsanjani, in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale de vineri, adjudecandu-si 62% din voturi. Astfel, conservatorii vor detine controlul asupra tuturor institutiilor alese sau numite din Iran, noteaza BBC. Victoria lui Ahmadinejad plaseaza in mainile conservatorilor principalele centre ale puterii iraniene, Presedintia si Parlamentul. Rezultatul scrutinului, o surpriza de proportii pentru multi, a provocat nemultumirea lui Rafsanjani. Clericul moderat a acuzat regimul de la Teheran ca "a folosit toate mijloacele, in mod organizat si ilegal, pentru a interveni asupra rezultatului alegerilor", insa a subliniat ca nu va contesta rezultatul scrutinului. Ahmadinejad a afirmat ca victoria sa reprezinta "o lovitura la adresa dusmanilor tarii", cu referire directa la adresa SUA. In primul sau discurs public, Ahmadinejad a spus ca vrea sa construiasca "o societate islamica puternica", si a dat asigurari ca va continua discutiile cu Europa pe marginea dosarului nuclear al Iranului. (D.E.)
Tariceanu, interesat de CNI
Premierul Calin Popescu Tariceanu a sustinut ieri, la Alba Iulia, ca este foarte important cine va coordona comunitarea de informatii, precizand totodata ca nu are cunostinta de vreun proiect de ordonanta pe acest subiect. "Eu nu am inca proiectul pe masa, ca sa pot sa-l vad", a precizat Tariceanu, fiind intrebat daca Executivul va reglementa, saptamana viitoare, prin ordonanta, comunitatea de informatii. In opinia premierului, un astfel de proiect trebuie sa fie rezultatul unei dezbateri si al unei consultari. "Executivul are un rol importat pe aceasta tema", a subliniat Tariceanu. El a spus ca se gandeste destul de putin la subordonarea viitoarei comunitati de informatii. Tariceanu a precizat ca, personal, pune problema beneficiarului produsului serviciilor de informatii. "Cred ca la acest produs trebuie sa aiba acces presedintele, Guvernul, ministrii si cei care sunt in posturi executive", a mentionat premierul. (C.E.)
Legile fermierului
Vicepresedintele PNL Gheorghe Flutur cere Ligii alesilor locali din PNL sa inceapa "de indataI sa explice pachetul de acte normative "FermierulI privind transformarea fermelor de subzistenta in ferme de familie pentru piata si totodata sa se familiarizeze cu noua legislatie privind proprietatea, informeaza Mediafax. Flutur a spus ca PNL si Guvernul Tariceanu "au trecut examenul motiuniiI si ca este necesar ca alesii locali sa fie pregatiti sa puna in aplicare legile proprietatii. El a anuntat ca administratiile locale vor primi, in perioada urmatoare, un ghid pentru modul de aplicare a legilor proprietatii, precum si calendarul privind programul "FermierulI. "Liberalii trebuie sa creeze clasa fermierilor si rentierilor in mediul rural, care sa duca la modernizarea agriculturii si a satului romanesc in cel mai scurt timpI, a mai spus vicepresedintele PNL. Flutur a mai cerut alesilor locali din PNL sa prezinte bilantul activitatii lor la un an de la preluarea mandatelor, in care sa mentioneze si promisiunile neindeplinite inca. (R.A.)
Relansarea comunicarii
Public Private Circle (PPC) organizeaza in cursul zilei de azi o masa rotunda la hotelul Hilton din Capitala cu scopul de a pune bazele in Romania unei noi culturi a conversatiei in care sa se intalneasca interesul privat a firmelor din tara, dar mai ales din strainatate si politica publica. Organizatorii sunt de parere ca, intr-o Romanie a talk-show-urilor care obosesc mai mult decat informeaza, este necesara o relansare a nivelului de conversatie. Directorul firmei organizatoare, juristul Christina Stihhi, a precizat ca, in acest sens, PPC are intentia de a constitui o scoala care sa faciliteze progresul spatiului comunicational romanesc. Printre invitati se numara si consulul onorific maltez, Michael Bianchi, care va prezenta modelul de privatizare al aeroportului international din Valletta. "PPC va continua, la intervale regulate astfel de intalniri care nu vor avea loc doar in Bucuresti. Ne gandim de exemplu, sa organizam la Zalau o prima dezbatere regionala, internationala despre invatamantul privat in UE. Va fi un fel de agora, organizata in colaborare cu Danubius Private School din Viena, pe care o vor vizita cei avizati sa-si spuna parerea despre invatamant in integrarea europeana", a declarat Christina Stihhi. (L.I.)
Guvernul "uita" de vacanta
Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat, intr-o emisiune a ProTV, ca nu va permite ministrilor sa intre in vacanta in acest an, avand in vedere calendarul de masuri necesare pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. "Nu cred ca este un lucru potrivit sa ne gandim la vacanta. Sigur ca un ministru poate pleca o saptamana, dar asta nu inseamna ca el, ministerul sau Guvernul a intrat in vacanta", a spus Tariceanu. El a precizat ca a solicitat deja conducerii Consiliului Concurentei "sa uite de vacanta" pana la toamna, tinand cont de intarzierile inregistrate in acest domeniu in procesul de aderare. (Mediafax)
A r h i v a
  Simeon al II-lea ramane la putere    1 comentariu
  Carta Natiunilor Unite a implinit 60 de ani    1 comentariu
  Ucigasul lui Gongadze, ascuns in Israel    13 comentarii
  Guantanamo, basma curata    2 comentarii
  Tariceanu respinge interimatul TVR    3 comentarii
  Gusa face bilantul guvernarii    2 comentarii
  ANUNT    
 Top afisari / comentarii 
 Clubul de noapte Bamboo s-a facut scrum (1143 afisari)
 Niste limbrici de presa (597 afisari)
 "Al treilea val" si crestinismul oriental (590 afisari)
 Patru zile pana la leul nou (331 afisari)
 Romanul blestemat (78 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01094 sec.