Ziua Logo
  Nr. 3359 de luni, 27 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Hayssam ramane arestat in dosarul de terorism
-- Curtea Suprema a infirmat opinia judecatorilor Curtii de Apel care refuzasera sa mentina starea de arest a lui Hayssam * Instanta Suprema a decis ca dosarul de terorism intocmit pe numele lui Hayssam este bine argumentat de procurori * Curtea de Apel a hotarat vineri seara, ca mandatul de arestare a lui Hayssam sa nu fie prelungit deoarece sunt probe insuficiente iar toate actele din dosar sunt lovite de nulitate absoluta * Motivul: acestea fusesera intocmite inainte ca urmarirea penala sa fie inceputa
Magistratii instantei Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis sambata prelungirea mandatelor de arestare preventiva pentru acte de terorism, emise pe numele lui Omar Hayssam si Mohammad Munaf. Decizia a dat castig de cauza procurorilor care au formulat recurs impotriva dispozitiei data vineri seara de Curtea de Apel Bucuresti, de neprelungire a mandatelor. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti (CAB) au hotarat ca probele administrate in acest dosar sunt insuficiente, iar actele de procedura sunt lovite de nulitate absoluta, in conditiile in care acestea au fost efectuate inainte ca urmarirea penala impotriva omului de afaceri sirian si a asociatului sau sa fie declansata. In acest sens, declaratiile martorilor de la Bagdad, care au sustinut implicarea lui Hayssam si a lui Munaf in rapirea jurnalistilor romani, au fost luate la inceputul lunii aprilie, in timp ce urmarirea penala a fost declansata la finele lunii mai. Impotriva acestei decizii a CAB, procurorii de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au declarat recurs, proces judecat sambata de magistratii Curtii Supreme.
Avocatii au recuzat doi judecatori
Inainte de judecarea recursului, aparatorii lui Hayssam, Aurel Ciobanu si Viorel Spanu, au pus in discutie obiectivitatea a doi dintre judecatorii completului fata de solutionarea recursului Parchetului instantei supreme. Impotriva presedintelui completului, judecatorul Gheoghe Gherasim, a fost facuta o cerere de recuzare pe motiv ca a detinut in trecut functia de procuror general adjunct al Romaniei, iar judecatoarei Teodorescu i s-a sugerat sa se abtina in rezolvarea acestui caz, pentru ca s-a mai pronuntat o data pentru mentinerea in arest a lui Omar Hayssam. Un alt complet de judecata al Curtii Supreme a luat in discutie si ulterior a respins cererea de recuzare formulata de avocatii lui Hayssam impotriva magistratului Gherasim, in timp ce judecatoarea Teodorescu a considerat ca nu are motive de abtinere.
Hayssam, inca 29 de zile de arest
Cei doi magistrati, impreuna cu judecatoarea Rodica Cosma, au reluat dezbaterea recursului declarat de Parchetul Instantei Supreme fata de decizia Curtii de Apel Bucuresti de neprelungire a mandatelor de arestare preventiva in cazul lui Omar Hayssam si Muhammed Munaf. Cateva ore mai tarziu, instanta Inaltei Curti de Casatie si Justitie a hotarat admiterea recursului formulat de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Castie si Justitie, si, implicit, prelungirea mandatelor de arestare preventiva in cazul omului de afaceri sirian si a asociatului sau. Omar Hayssam va ramane in continuare in arest, cel putin pana la data de 25 iulie anul curent. Acesta este cel de-al treilea mandat de arestare preventiva emis pe numele omului de afaceri sirian, dupa cele emise in dosarele Foresta Nehoiu si afacerea cu capetele de tractor Volvo.
Contactat telefonic de reporterii ZIUA, avocatul Viorel Spanu a declarat ca nu poate comenta in nici un fel decizia Curtii supreme, pentru ca aceasta este "mai inteleapta". Intrebat daca are cunostinta despre lipsa unor acte din dosarul in care clientul sau este acuzat de acte de terorism, Viorel Spanu s-a aratat foarte surprins: "Ce? Sustragere de acte? Nu am cunostinta despre asa ceva, dar aveti idei nastrusnice."
Voichita RASCANU Petre NITEANU 
A r h i v a
  PNL nu este la degetul PD    30 comentarii
  Oferta lui Calin Popescu Tariceanu    1 comentariu
  Refuzul democrat    1 comentariu
  Boc ii raspunde lui Orban    2 comentarii
  Boc, urmasul lui Basescu    1 comentariu
  Patru zile pana la leul nou    4 comentarii
  Calendarul denominarii    
  Taxele si impozitele vor fi exprimate in lei noi de la 1 iulie    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Clubul de noapte Bamboo s-a facut scrum (1143 afisari)
 Niste limbrici de presa (597 afisari)
 "Al treilea val" si crestinismul oriental (590 afisari)
 Patru zile pana la leul nou (331 afisari)
 Romanul blestemat (78 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00923 sec.