Ziua Logo
  Nr. 3357 de vineri, 24 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Financiar
PNL: "Cresterea TVA este doar o ipoteza de lucru"
-- Liberalii sustin ca posibila majorare a TVA trebuie privita doar impreuna cu scaderea CAS din 2006 * "PNL nu guverneaza ca sa fie popular si simpatic", afirma Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al partidului
Posibila crestere a TVA cu trei procente, de la 19% la 22%, este, in momentul de fata, numai o ipoteza de lucru, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al Partidului National Liberal (PNL), Eugen Nicolaescu, citat de Mediafax. El a subliniat ca este important ca aceasta masura sa fie privita in contextul intregii reforme fiscale si nu separat de celelalte hotarari care s-au luat sau care se vor lua in domeniu. Astfel, liberalii sustin ca posibila crestere de TVA trebuie sa fie privita concomitent cu scaderea contributiilor la asigurarile sociale. "Coroborate, aceste masuri vor descuraja munca la negru, pentru ca, in special, munca la negru va fi afectata de cresterea TVA", a explicat Nicolaescu. Deputatul PNL a adaugat ca, incepand de anul viitor, vor scadea cotele de contributie la asigurarile sociale cu doua procente, o reducere similara fiind prevazuta pentru 2007. "Din aceasta perspectiva, cresterea TVA ar putea deveni normala, pentru ca este corect ca bugetul sa se sprijine pe consum, si nu pe impozitarea salariilor", a mai spus el. Eugen Nicolaescu a precizat ca PNL nu guverneaza ca sa fie popular si simpatic. "PNL si-a asumat guvernarea pentru a schimba Romania, pentru a o aduce in Uniunea Europeana intr-un ritm cat mai accelerat. Acesta este obiectivul pentru perioada urmatoare si vom explica cetatenilor tot ceea ce va fi necesar sa intreprindem", a conchis el.
Ministrul Finantelor, Ionut Popescu a declarat, recent, ca principala varianta luata in calcul pentru taxa pe valoarea adaugata este cresterea acesteia, la 1 ianuarie 2006, de la 19% la 22%, masura care va majora cu un punct procentual tinta de inflatie pentru anul viitor, de la 5% la 6%. Ionut Popescu a motivat decizia de majorare a TVA atat prin necesitatea unor venituri bugetare suplimentare, care sa asigure fondurile pentru proiectele de infrastructura, programele de cofinantare si contributiile obligatorii ale Romaniei la bugetul Uniunii Europene, cat si prin necesitatea reducerii consumului.
Analistii au opinii impartite
Potrivit analistilor, cresterea cotei de TVA reprezinta atat o sursa suplimentara pentru veniturile bugetare, cat si o incercare de limitare a vitezei de crestere a consumului intern, in lipsa altor parghii. "Majorarea cotei de TVA reprezinta o optiune buna si ar putea sa fie o parghie, poate mai eficienta decat alte masuri, de temperare a cresterii consumului", a declarat, pentru Mediafax, fostul ministru al Finantelor, Daniel Daianu. In primul trimestru din 2005, Produsul Intern Brut a crescut cu 5,9%, pe fondul unei majorari a consumului cu peste 12%. In opinia analistului economic, contracararea tendintei de expansiune a cererii interne este greu de realizat prin mecanismul dobanzilor, intrucat o mare parte a finantarilor neguvernamentale sunt acordate in valuta, iar preferinta catre euro va continua. Totodata, sentimentul de apreciere al monedei nationale va incuraja orientarea spre creditele in valuta, considerate mai ieftine. "Conteaza ca va exista un supliment la bugetul public, dar trebuie amintit ca majorarea va fi amputata, in final, de reducerile preconizate pentru contributiile de asigurari sociale", a mai spus Daianu. Analistul ABN Amro, Radu Craciun anticipeaza doar un efect marginal asupra consumului prin cresterea TVA. (A.G.C.)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
uite'asa......   de geek-a-contra
Buridan   de pilula1
PNL IN VRIE..............   de matemca
A r h i v a
  Rectificare pe spranceana    1 comentariu
  Vanzari Renault    1 comentariu
  Ghiseele Electrica Muntenia vor fi inchise 10 zile    1 comentariu
  GE vrea sa isi extinda prezenta in Romania    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Col. (r.) ing. Vasile Paun (1208 afisari)
 Diversiunea Lambrino (636 afisari)
 "Casa din Tei" a implinit doi ani (278 afisari)
 Un sef civil pentru serviciul de informatii al Armatei (199 afisari)
 Stiri pe scurt (78 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00804 sec.