Ziua Logo
  Nr. 3356 de joi, 23 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Crima de la Tanacu despre societatea romaneasca
Gabriel ANDREESCU 
O tanara de 23 de ani, Irina Cornici, a fost omorata prin tortura in Manastirea Sfanta Treime de la Tanacu. Ucigasii sunt staretul Daniel impreuna cu patru maicute. Presa a dat evenimentului maxima vizibilitate. Biserica Ortodoxa a declarat "abominabila" uciderea tinerei maicute si a insistat ca "nu acesta este monahismul, nu acesta este BOR". In schimb, maicutele manastirii si parte din sateni s-au solidarizat cu ucigasii.
Ce intelege societatea romaneasca? Si ce va face cu aceasta drama?
Accidente se intampla si se pot produce oriunde, in orice comunitate, in orice institutie, fara ca intamplarile sa motiveze o eticheta colectiva. In acest sens, afirmatia BOR contine o parte importanta de adevar. In schimb, ultimele declaratii ale unor ierarhi ai bisericii, cum ca staretul si manastirea ar fi "eretice" intrucat nu s-ar fi implinit procedurile, intentioneaza o jalnica spalare pe maini.
Cele intamplate ridica valul de pe o seama de chestiuni ignorate ani de zile. Cea mai vizibila in context este tema vietii din manastiri. Ierarhia de fier, crearea unei dependente absolute intre conducatorul asezamantului si calugari ridica o preocupare legitima pentru soarta celor din interior. S-a sugerat ca raporturile de supusenie din manastiri creeaza un cadru propice abuzurilor homosexuale. Dar nu se vorbeste aproape deloc despre munca pana la epuizare, sau pedepsele umilitoare, inumane, impuse cateodata calugarilor. Cei care intra intr-o manastire accepta, liber, conditiile vietii monahale. Insa faptul de a fi facut-o la un moment dat nu acorda nimanui un drept absolut asupra vietii lor. Persoanele cu dizabilitati psihice nu trebuie sa fie retinute in manastiri. Ele au dreptul inviolabil la adevarate ingrijiri medicale. Statul are obligatia sa le fereasca de tratamentele degradante si tortura. Iata de ce este atat de grava prevederea actualului proiect al cultelor, ca optiunea persoanelor pentru statutul de personal clerical sau asimilat sa implice renuntarea la liberul acces la justitie. Evenimentele de la Tanacu demonstreaza si ele cat de necesara este separarea reala a statului de biserica, care implica suprematia justitiei.
Cele intamplate mai atrag atentia asupra invadarii vetii publice cu obiceiuri primitive, fara nici o incarcatura spirituala, mai curand contrare crestinismului, caci acesta este o religie a valorilor, nu a aberatiilor explicative. Superstitiile sunt stimulate la cel mai inalt nivel al ierarhiei. Care era mesajul spiritual transmis de Patriarhul Teoctist oamenilor, cand se aseza in fruntea procesiunilor menite sa aduca ploaia pe pamant? Minunile cele mai ridicole, exorcizarile cele mai extravagante, tamaierile pentru scoaterea dracilor din locuinte, masini si cotete au devenit o practica comuna. Ce spun cetatenilor slujbele de prin cabinetele de ministri si secretari de stat? Unde este responsabilitatea celor care conduc institutiile publice cand stimuleaza astfel de manifestari? Cand demnitarii alearga dupa draci, devine firesc ca satul sa-si apere staretul. Si ortodoxia sufera, caci se reduce la o afacere vulgara, o practica dogmatica curtata de o clasa politica cu mentalitate de Ev Mediu.
Dintre toate, solidarizarea maicutelor si a satului in jurul staretului Daniel ramane mesajul cel mai grav. Ea demonstreaza urgenta de a separa traditia mistica a unor grupuri religioase de rostul institutiilor moderne. Nu trebuie date in seama preotilor responsabilitati pentru care nu au cum sa fie pregatiti. In anumite aspecte ale vietii sociale, traditia lor institutionala constituie mai curand un handicap. Lumea se infioara astazi, gandindu-se cum a fost lasat pe mana fanaticului Daniel un om atat de lipsit de aparare, precum o fata cu suferinte psihice. Dar pare sa nu vada ca, an de an, zeci de mii de copii de scoala primara sunt aruncati in bratele unor preoti care nu inteleg nimic din principiile educatiei moderne. Ei traumatizeaza copiii aflati la o varsta frageda amenintandu-i cu ororile Iadului si ale pedepsei divine. Orele de religie au devenit cea mai importanta sursa a intolerantei de care sufera noile generatii. Scolarii sunt pregatiti sa urasca tot ceea ce nu intra in viziunea "bunului ortodox". Li se insufla teama de Martorii lui Iehova, de baptisti, de homosexuali, de agnostici. Orele de religie ortodoxa ii educa sa se teama, sa priveasca cu ura si sa discrimineze. Sunt fapte documentate, nu obsesii.
Si in privinta educatiei religioase, si in altele, prima responsabilitate incumba autoritatilor statului. De ce nu aplica ferm legea si clerului BOR? De ce ucigasul Daniel este investigat in libertate? Cunoaste cineva un om care sa fi omorat pe un altul prin tortura, sa para gata de repetarea faptei, si care sa nu fi fost inchis imediat?
 Afisari: 306  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 24 Afiseaza toate comentariile  
EXPLICATIE   de Andrada Tiparas
Mass deception...deceptie personala..   de Pacuraras
"Doctorul "(Gabriel Andreescu) si societatea bolnava.....   de adrianbmw
toni   de Sobru
m-au cenzurat pana acum dar macar asta poate trece..   de lucid
Propun altceva drept pedeapsa!   de G.B.
O intrebare pentru GA +comentarii generale   de Dan Deac
Domnule Andreescu si ce daca nu este   de ionion
Dar doctorii care au tratat victima nu au nici o vina ?!   de Olive
tanacu ,miron cozma si ue   de alphabnz
Intrebare pentru Gaberel (sic!) a' lu Andrei   de Scorilo
numai o intrebare : s a facut autopsia Sfintei Irina ?   de CHIORU
felicitari - a ti produs inca un articol de clasa mondiala.   de CHIORU
cateva observatii   de origen
o tragedie mai veche vs. tragedia de la Tanacu   de toni
Domnule Andreescu.. aceasta REALITATE NEAGRA, PALPABILA si AUTENTICA - care duce la CRIMA - neaga acel nivel minim de   de Omul cu Picioare foarte Paroase
teatru ieftin pe spinarea bor   de andro
perfect adevarat   de srk
Raspuns: DA! Ion Iliescu = o mineriada, doua mineriade, trei mineriade   de Casargoz
Ce-i arde pe unii problema Bisericii ...   de toni
totul trebuie judecat drept si obiectiv   de enzo
Educatia de ura...   de GiulestiWarrior
scurt pe trei   de biohazard
De gindit   de Sun_Tzu
A r h i v a
  Mitul evului mediu    22 comentarii
  Romania si bugetul UE    2 comentarii
  Reforma Justitiei - de ce atata tevatura?    4 comentarii
  Calin Popescu Tariceanu, prim-ministru    5 comentarii
  Romania din ce in ce mai "actuala"    
  La judecata zilei    
  Virgil Magureanu: Istoria de plus a lui 13-15 iunie    2005-06-16
  Disputa presedintelui Basescu cu ziaristii    2005-06-09
  Cine poarta crucea?    2005-06-02
  Testul GayFest 2005 Bucuresti    2005-05-26
  Spiritualitate in logica capitalismului socialist original    2005-05-19
 Top afisari / comentarii 
 Mitul evului mediu (590 afisari)
 Muzica extremista din Germania si Romania (518 afisari)
 "Portretul lui Jeanne Hebuterne" si tragica sa poveste (340 afisari)
 Crima de la Tanacu despre societatea romaneasca (306 afisari)
 "Pontice unu", un eveniment (220 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.34358 sec.