Ziua Logo
  Nr. 3353 de luni, 20 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Avocatii contra legii
-- Uniunea Nationala a Barourilor din Romania - aripa Calin Andrei Zamfirescu - a decis sa intre in greva de la 1 iulie, daca nu vor fi desfiintate barourile lui Pompiliu Bota * Cei 16.000 de avocati vor astfel sa forteze statul sa incalce o hotarare judecatoreasca definitiva, recunoscuta si de CEDO * Ministrul Justitiei Monica Macovei a criticat prestatia jalnica a avocatilor care isi "apara" clientii cu pledoaria "lasam la aprecierea instantei"
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania - aripa Calin Andrei Zamfirescu, a organizat in week-end un congres in statiunea Costinesti, pentru a dezbate problemele conflictuale ale breslei. Organizatorii au atacat concurenta, mai precis barourile paralele infiintate de Pompiliu Bota (cel care a pus bazele Baroului Constitutional Roman si care a infiintat o uniune cu aceeasi denumire, precum si 40 de barouri judetene, paralele cu cele clasice, si cu denumiri identice).
Amintim ca de cativa ani, ambele tabere se acuza reciproc de practicarea profesiei fara drept, fara ca partile sa accepte o mediere a situatiei create. Avocatii din barourile lui Pompiliu Bota, infiintate in baza unor hotarari judecatoresti definitive au fost denuntati cu zecile de catre avocati din tabara rivala, plangerile penale fiind finalizate invariabil cu solutii de neincepere a urmaririi penale, multe confirmate chiar de instantele de judecata. Magistratii au constatat ca avocatii lui Bota functioneaza perfect legal, deoarece au la baza o hotarare judecatoreasca valabila, sunt inscrisi in tabloul avocatilor si platesc impozite conform legii.
La randul lor, barourile lui Bota acuza barourile clasice ca ar fi "structuri de tip mafiot, care au incercat sa impuna un monopol, prin examene ilegale de intrare in avocatura", acuzandu-le ca functioneaza in afara legii, deoarece "nu au personalitate juridica, acte de infiintare si statut de functionare", asa cum au ei, "legea avocaturii fiind valabila pentru oricine, si nu pentru o grupare anume nominalizata".
Macovei i-a urecheat pe avocati
Prezent la congres, ministrul Justitiei Monica Macovei s-a ferit sa incline balanta catre vreuna din cele doua tabere. Macovei s-a limitat sa critice prestatia jalnica a unor avocati care isi lasa clientii la voia sortii, prin pledoarii de genul "lasam la aprecierea instantei". Ministrul a declarat ca nu mai vrea sa auda asemenea "aparari" si a anuntat ca pregateste un proiect de lege care sa aduca pe picior de egalitate acuzarea si apararea, un prim pas fiind schimbarea mobilierului din salile de judecata, pentru ca procurorii sa nu mai stea la prezidiu cu judecatorii.
Motivele grevei
La congresul de ieri de la Costinesti, avocatii UNBR - aripa Calin Andrei Zamfirescu, care declara ca reprezinta circa 16.000 de avocati, au lansat avertismentul ca toti avocatii acestei uniuni, cu mult mai numerosi decat cei ai UNBR - aripa Bota, care numara in prezent circa 1300 de avocati - ar putea intra intr-un refuz de a mai pleda in procese, in sensul de a se suspenda asigurarea asistentei judiciare pana la clarificarea situatiei barourilor paralele, a caror desfiintare o doresc. Supusa la vot, propunerea a fost adoptata, avocatii "clasici" fiind decisi sa intrerupa asistenta judiciara pe o perioada de timp nedeterminata, incepand cu data de 1 iulie a.c., urmand sa nu reia activitatea pana nu se clarifica conflictul cu barourile paralele, considerate a fi "grupari de impostori".
Al doilea motiv al grevei il constituie conditia coborarii procurorilor in sala de judecata, alaturi de avocati, in ideea respectarii principiului egalitatii armelor.
Cristian Iordanescu, decanul Baroului Bucuresti, ne-a declarat: "Ne-am plans de aceste ilegalitati de ani de zile si nu s-a ajuns la nici o solutie. Vom anunta opinia publica si autoritatile si, daca nu se vor lua masuri, de la 1 iulie incetam prestatiile de orice fel, inclusiv pentru clientii angajati si apararile din oficiu. Este regretabil, dar toata lumea trebuie sa inteleaga gravitatea momentului".
Bota e fericit
Decizia de greva a fost comentata prompt de decanul Pompiliu Bota: "De n-ar mai intra deloc in instante, ca ne vom oferi noi serviciile!" Bota a calificat preconizata greva ca pe "un act de santaj si presiune la adresa Justitiei, un atentat la ordinea publica, care ii poate pune in libertate, din lipsa de aparare, pe delicventi si infractori". Bota a precizat ca "daca concurenta clasica nu mai doreste sa intre in procese, avocatii mei vor prelua imediat aceasta activitate, asa cum am mai procedat si in unele judete, unde grevele locale au incetat imediat cand s-a constatat ca instantele si parchetele s-au aratat dispuse sa ne repartizeze noua cazurile in care era nevoie de avocati din oficiu. Vazand ca pierd avantajele materiale au renuntat repede". Bota a mai adaugat: "Apreciez profesionalismul ministrului Monica Macovei, de la care congresistii de la Costinesti asteptau probabil sa-i recunoasca pe ei ca fiind legitimi. Ministrul nu numai ca nu ne-a criticat, ci dimpotriva, a sanctionat drastic comportamentul unor avocati asa-zis clasici, care faceau aparari de florile marului, lasand verdictele la aprecierea instantei. Ministrul stie foarte bine ca noi avem acte legale de functionare, spre deosebire de structurile lui Zamfirescu, care nu poseda acte de infiintare".
Razvan SAVALIUC 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Avocatul reformei in justitie   de ursu livia
Baronizarea profesiilor   de www
Avocatii contra legii   de Serban SIMEDREA
A r h i v a
  Ultimatum in Coalitie    19 comentarii
  Anticipatele ca argument decisiv    
  Sa asteptam sa treaca Congresul PD    2 comentarii
  Europa mahmura dupa summit    1 comentariu
  Trio Armaghedon    
  Scrisoare deschisa adresata doamnei Monica Macovei, ministrul Justitiei si doamnei Renate Weber, consilier prezidential, sefa Departamentului Constitutional - Legislativ al Administratiei Prezidentiale    5 comentarii
  Palmaresul lui Chiciu, Tuculeanu si Zaharia    1 comentariu
  Nastase sustine Iranul impotriva SUA    12 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Uniunea in stare de soc (135 afisari)
 Romania viitoarelor mineriade (120 afisari)
 Eminescu, 116 ani dupa... (57 afisari)
 Privind alaturi cu manie (38 afisari)
 Nou medicament pentru diabetici (37 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01059 sec.