Ziua Logo
  Nr. 3350 de joi, 16 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
-- PD dator la Basescu
Emil Boc a admis ieri ca procentul mare cu care este cotat PD in sondaje se datoreaza in cea mai mare parte succesului lui Traian Basescu in campania pentru alegerile prezidentiale si in activitatea sa de presedinte. "Nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece. Procentul substantial pe care il are PD in sondajele de opinie nu ni se datoreaza in special noua, ci, in cea mai mare parte, se datoreaza succesului pe care presedintele Traian Basescu l-a avut in campania prezidentiala si in politica interna de dupa castigarea alegerilor prezidentiale, PD avand in acest moment marea provocare de a putea mentine partidul la acest standard ridicat si sa-l duca mai departe. Dar meritele nu trebuie sa ni le asumam in totalitate, pentru ca ele provin de la succesul pe care presedintele Traian Basescu l-a avut atat in campania prezidentiala, cat si in politica interna", a aratat liderul PD. Intrebat daca in aceste conditii PD ar putea cere renegocierea Protocolului Aliantei DA PNL-PD, Boc a insistat ca documentul este valabil pana in 2008 si nu va fi modificat, chiar daca, potrivit sondajelor de opinie, scorul democratilor il depaseste pe cel al liberalilor. (A.H.)
Lege neconstitutionala
Presedintele Traian Basescu a trimis Curtii Constitutionale Legea privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata medical, constatand ca forma adoptata de Parlament contine prevederi neconstitutionale, se anunta intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale. In document sunt invocate o serie de prevederi din Legea fundamentala, precum cele referitoare la protectia copiilor si a tinerilor; la viata intima, familiala si privata; la accesul liber la justitie; la libertatea constiintei care sunt incalcate de respectiva Lege. (A.H.)
Motiunea de cenzura, miercuri
Motiunea de cenzura depusa de PSD cu ocazia angajarii raspunderii Guvernului va fi prezentata la inceputul saptamanii viitoare, luni, in plenul Camerelor reunite, iar dezbaterea si exprimarea votului secret cu bile va avea loc in sedinta de miercuri a Parlamentului, a anuntat secretarul Camerei, Titu Gheorghiof. Astfel, luni, va avea loc prezentarea motiunii de cenzura, sedinta fiind precedata de intrunirea Birourilor Permanente. Parlamentul se va intruni apoi, miercuri, pentru discutarea motiunii de cenzura. Acest program a fost comunicat in urma intrunirii conducerii Camerei Deputatilor. (R.G.)
Donca, ambasador la Moscova
Comisiile reunite de politica externa si-au dat, ieri, avizul pentru numirea ca ambasador in Federatia Rusa a lui Ioan Donca, desi acesta s-a prezentat foarte slab la examenul de limba rusa dat in fata parlamentarilor. "Domnul Donca ne-a asigurat ca a luat in tinerete un curs de limba rusa si ca stapaneste aceasta limba. (...) Mi s-a parut putin ciudat ca tocmai cand doresti sa trimiti un ambasador la Moscova sa nu-i treci in CV limba rusa ca limba cunoscuta, daca tot o cunoaste. Vom vedea la fata locului cum se va descurca in limba lui Cehov", a spus Geoana. Potrivit acestuia, deputatul Leonida Lari a incercat sa verifice ad-hoc cunostintele de limba rusa ale lui Donca. "Cele doua-trei cuvinte pronuntate in rusa, pentru cei care nu vorbesc rusa, au parut sa fie in limba rusa", a mai spus Geoana. El a remarcat ca in acest fel i se face "o foarte mare nedreptate" lui Dumitru Prunariu. De altfel, la finalul audierilor, Donca a fost intrebat de un ziarist, in limba rusa, ce semnifica functia de ambasador. Vizibil iritat, viitorul amnbasador al Romaniei la Moscova a replicat sec ca stie limba rusa dar ca nu da examene la televiziuni. (R.A.)
Control la declaratiile de avere
Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti a solicitat Camerei Deputatilor copii dupa declaratiile de avere apartinand unui numar de 13 fosti parlamentari. Parchetul a fost la randul sau sesizat de Institutul pentru Politici Publice, care a solicitat declansarea procedurii de control a averilor in anumite cazuri. Potrivit unei Note depuse la Biroul permanent al Camerei, cei 13 deputati in cauza sunt: Eugen Arnautu, Valentin Calcan, Stefan Cazimir, Aurel Chelbea, Dorel Dorian, Dorin Daianu, Nicolae Leonachescu, Vlad George Nadejde, Doru Dumitru Palade, Alexandru Sassu, Ileana Stana Ionescu, Timotei Stuparu, Madalin Voicu. De asemenea, Comisia de cercetare a averilor de pe langa Curtea de apel Alba Iulia a solicitat, printr-o adresa trimisa secretarului general al Camerei Deputatilor, copii dupa declaratiile de avere ale altor trei fosti deputati, in vederea solutionarii cauzelor acestora: Gheorghe Sudit, Stefan Pascut si Nicolae Enescu. Curtea a solicitat copiile declaratiilor depuse la inceputul si, respectiv, la sfarsitul mandatului de deputat. (R.G.)
Meciul politic Ponta-PD
Deputatul PSD Victor Ponta a cerut, ieri, intr-un comunicat de presa, ca deputatii PD, membri ai Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, sa sesizeze Comisia Juridica de Disciplina si Imunitati in cazul propriilor absente de la sedinta acestui for. "Data fiind promptitudinea cu care colegii mei din PD au criticat una dintre absentele mele la lucrarile Parlamentului, acum eu protestez fata de atitudinea celor care au lipsit de la sedinta Biroului Permanent", se arata in comunicat. Tanarul pesedist mai spune ca deputatii PD din Biroul Permanent au absentat "in bloc" de la sedinta de ieri a acestui for. "Le cer acum colegilor de la PD sa fie obiectivi si in cazul propriilor persoane si sa sesizeze Comisia de Disciplina si Imunitati", se mai precizeaza in comunicatul remis de deputatul social-democrat. (R.G.)
Primarul Craiovei, amendat
Antonie Solomon, primarul Craiovei, a fost amendat de Consiliul National pentru Combaterea Descriminarii (CNCD) cu 15 milioane de lei, pentru declaratii cu caracter discriminatoriu la adresa etniei rome. Decizia a fost difuzata ieri, de Consiliu, printr-un comunicat de presa. In document se mentioneaza ca, intr-un interviu acordat luna trecuta cotidianului Gardianul, Solomon "s-a referit la cativa reprezentanti ai etniei rome din Craiova folosind un limbaj jignitor si ofensator, creind astfel o atmosfera ostila si degradanta". Primind numeroase sesizari, inclusiv din partea Parlamentului European si a Ambasadei SUA la Bucuresti, Consiliul a decis sanctionarea primarului Craiovei cu amenda contraventionala de 15 milioane de lei. (O.B.)
A r h i v a
  Politizarea TVR si SRR se intoarce    7 comentarii
  Calendar pentru debarcarea lui Nastase si Vacaroiu    5 comentarii
  Ultimul tun al lui Sava    2 comentarii
  Reguli pentru observatorii la PE    
  Videanu, prim-vicepresedinte    
  Apelul "Natura 2000 Romania"    1 comentariu
  Iorgovan ii face statuie lui Iliescu    8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Virgil Magureanu: Istoria de plus a lui 13-15 iunie (591 afisari)
 Martirii Mineriadei din 13-15 iunie 1990 (454 afisari)
 Ultima sansa pentru anticipate este pe cale sa fie ratata (283 afisari)
 Securistul Plesita, la psihiatru (149 afisari)
 Cota unica - 600 de milioane de euro in plus pentru romani (143 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01255 sec.