Ziua Logo
  Nr. 3350 de joi, 16 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Cu 15 ani in urma ...
Serban ORESCU 
Foarte probabil - cei care au organizat mineriada din 13-15 iunie 1990 au avut in vedere acapararea puterii pe veci, caci numai astfel au putut comite atatea infractiuni - susceptibile de a se transforma in multi ani de puscarie. Celor care au pus la cale mineriada le-a fost indiferenta reactia lumii libere (sa nu uitam, mineriada a avut loc intr-un moment in care Romania se afla in sfera de influenta a Uniunii Sovietice), serviciile secrete gasindu-se in aceleasi maini - mai mult sau mai putin - precum pe timpul lui Ceausescu. Desi infrante in alegerile de la 20 mai, partidele istorice constituiau, pentru domnii Ion Iliescu si Petre Roman - seful statului, respectiv seful Guvernului - eternul "dusman" de clasa. Deosebirea era acum ca, pentru combaterea acestui dusman, urmau sa fie folositi intermediari - cum au fost minerii din Valea Jiului in frunte cu Miron Cozma - sa fie folosite inscenari pe scara mare, cum a fost aceea a unei revolutii pusa la cale de legionari, chipurile...
Fostul presedinte Emil Constantinescu s-a referit deunazi la Televiziune la jurnalul garnizoanei Bucuresti in timpul mineriadei; jurnalul consemneaza mesajul provocator al lui Ion Iliescu, presedintele de atunci al Romaniei catre armata - in speta garnizoana Bucuresti; drapelul verde legionar a fost ridicat pe cladirea Ministerului de Interne - alta minciuna patenta, pentru care domnul Iliescu ar trebui sa ceara iertare poporului roman.
Premeditarea cu care s-a actionat in 13-15 iunie 1990 este invederata de o serie de imprejurari care au starnit stupefactie inclusiv in strainatate, discreditand nu numai pe cei care au pus evenimentele la cale, ci insasi societatea romaneasca.
Ziarul francez "Le Monde" a definit pseudomilitiile minerilor ca o brutala si primitiva garda nationala a presedintelui Iliescu. Ziarul american "Herald Tribune" a considerat tehnica de intimidare a opozitiei folosita de Iliescu "mai curand fascista decat comunista". Revista britanica "Spectator" a denuntat "pogromul" efectuat de mineri impotriva studentilor si intelectualitatii, iar "Corriere della Sera" a anuntat "funeraliile democratiei" in Romania.
Dupa scurt timp, a fost data publicitatii banda de magnetofon cu dialogul purtat de conducatorii fortelor de politie in 13 iunie 1990: "i-am raportat acum domnului Petrica (Petre Roman). Domnul Magureanu s-a retras ... ce sa facem? Asta e situatia ... Ordinul primului-ministru este sa stapanim exteriorul pana vin muncitorii"; ordinul de simulare a revolutiei rezulta din celebra fraza a unuia din sefii Politiei: "le dam foc la toate autobuzele, asta a fost intelegerea"...
Culmea a fost insa marcata de presedintele Ion Iliescu cu discursul sau de multumire - binecunoscut - adresat minerilor: "Exemplul dumneavoastra a fost plin de imbarbatare pentru toti oamenii de bine care doresc binele societatii romanesti, VREAU SA VA MULTUMESC...".
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Acum nu-i suficient sa va abtineti de la faptele (care au fost) rele..atunci,   de Atamild
Stimate domnule Serban Orascu!   de malmö
Tovarasul Iliescu impreuna cu tov Scala si tov Meyer au fost salvati de mineri !   de ionion
ASTIA.   de musin
D-lui GGane - Scuze!   de Teroristu Pacifist
Va multumim ca nu ne sunt........   de musin
cu 15 ani in urma   de GGane
inca 15 ani   de Ionescu Traian
A r h i v a
  Ultima sansa pentru anticipate este pe cale sa fie ratata    11 comentarii
  Virgil Magureanu: Istoria de plus a lui 13-15 iunie    9 comentarii
  Cota unica - 600 de milioane de euro in plus pentru romani    5 comentarii
  Victor Ponta, presedintele Tineretului Social-Democrat    5 comentarii
  Asumarea raspunderii pentru un proiect de etapa    1 comentariu
  La judecata zilei    5 comentarii
  Pachetul de legi privind proprietatea si agricultura    2005-06-11
  Sansele Romaniei cresc in cazul flexibilizarii Constitutiei Europene    2005-06-09
  Devin "Democratii" partid "popular"?    2005-06-04
  Romania dupa respingerea Constitutiei Europene    2005-06-02
  Argumentele crestin democratilor germani impotriva aderarii Romaniei    2005-05-28
 Top afisari / comentarii 
 Virgil Magureanu: Istoria de plus a lui 13-15 iunie (591 afisari)
 Martirii Mineriadei din 13-15 iunie 1990 (454 afisari)
 Ultima sansa pentru anticipate este pe cale sa fie ratata (283 afisari)
 Securistul Plesita, la psihiatru (149 afisari)
 Cota unica - 600 de milioane de euro in plus pentru romani (143 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.30940 sec.