Ziua Logo
  Nr. 3339 de vineri, 3 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Deep Throat adevar si fictiune
-- Pista banilor
Actorul Hal Holbrook, care a jucat rolul misteriosului Deep Throat in filmul lui Alan Pakula, "All the President's Men" din 1976, l-a salutat, miercuri, pe cel adevarat, Mark Felt, numarul doi din FBI la vremea scandalului Watergate, transmite Mediafax. Dupa Hal Holbrook, in varsta de 80 de ani, Mark Felt a ales sa colaboreze cu jurnalistii care au anchetat scandalul Watergate pentru ca dorea sa apere moralitatea in politica si fiind constient de miza care era in joc. Intervievat la un radio din New York, actorul a estimat ca "important nu era sa stim cine a fost Deep Throat, ci de ce a facut ceea ce a facut". "A facut-o pentru a apara moralitatea in politica. Un lucru care nu e prea popular astazi", a adaugat actorul.
In filmul lui Pakula, perso-najul interpretat de Holbrook este misterios, mereu in umbra, o silueta luminata doar de mucul aprins al unei tigari. Rolurile jurnalistilor Bob Woodward si Carl Bernstein erau jucate de Robert Redford si Dustin Hoffman. Deoarece personajului sau nu i s-a putut atribui un nume si un chip, Hal Holbrook a devenit dupa acest film, imaginea informatorului anonim care i-a ghidat pe reporterii de la Washington Post in cei doi ani de ancheta in scandalul Watergate, care a condus la demisia presedintelui Nixon in august 1974. Misterul intretinut timp de mai bine de 30 de ani se pregateste sa cunoasca noi succese comerciale, dupa ce a inspirat numerosi autori si cineasti. Jurnalistul Bob Woodward, care se intalnea cu un inalt responsabil din FBI in parcari subterane din Washington, pregateste de mai multi ani o carte despre cel care a alimentat fantasmele a generatii intregi de studenti la jurnalism.
Sfatul de acum celebru pe care Deep Throat l-a dat jurnalistilor, acela de a "urma pista banilor", aluzie la un cec emis de Casa Alba, va capata un cu totul alt sens. Potrivit revistei specializate Editor and Publisher, Woodward isi va publica cat de curand manuscrisul la editura Simon and Schuster. Pe de alta parte, toata lumea asteapta cu sufletul la gura pentru a vedea daca insusi Mark Felt, in prezent in varsta de 91 de ani, nu isi va publica propria versiune a faptelor si daca va fi asa, pentru ce suma. In revista Vanity Fair, care a revelat identitatea lui Deep Throat, familia lui Felt lasa clar de inteles ca se asteapta la niste beneficii financiare. "Bob Woodward va avea parte de toata gloria, dar poate vom castiga si noi destul pentru a plati cateva facturi", spune Joan Felt, fiica fostului responsabil FBI. Agentii literari estimeaza ca memoriile lui Felt, chiar scrise de un co-autor, i-ar putea aduce un avans de mai multe milioane de dolari in drepturi de autor numai in Statele Unite. Pe site-ul de licitatii eBay, un exemplar cu autograf al memoriilor lui Felt din 1979, in care neaga ca ar fi sursa jurnalistilor de la Washington Post, a urcat de la 10 la 730 de dolari in mai putin de 24 de ore, de marti pana miercuri. (D.M.)
A r h i v a
  Spielberg, cel mai bun regizor din toate timpurile    
  S-a inventat licoarea increderii    
  Neil Armstrong isi da frizerul in judecata    
  Se apropie deznodamantul procesului Jackson    
  Carte si vodka a la russe    1 comentariu
  Anthony Quinn la TVR 2    
  Meteo    
 Top afisari / comentarii 
 Col. Nezir Gelaledin neaga implicarea sa in cazul rapirii (279 afisari)
 Salvati copacii vietii! (29 afisari)
 Stiri pe scurt (29 afisari)
 Actiunea restituirea (27 afisari)
 S.O.S. Salvati Teatrul Evreiesc! (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00913 sec.