Ziua Logo
  Nr. 3339 de vineri, 3 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Carte cu fitil
-- Lansarea "Istoriei Holocaustului din Romania" a fost urmata de declaratii belicoase la Targul de Carte * "Conducatorul Federatiei Comunitatilor Evreiesti, fostul colonel de Securitate Iulian Sorin, trebuie sa se retraga", declara Tesu Solomovici
Aparitia "Istoriei Holocaustului din Romania", cartea colegului nostru de redactie Tesu Solomovici, anuntata de mai multa vreme, a fost asteptata cu un viu interes, ieri, la Targul de Carte. Prima istorie de acest gen publicata in Romania, care trateaza conceptul de Holocaust asimetric, a beneficiat pentru aparitie de sprijinul generos al avocatului Radu Catalin Dancu, iar volumul a fost lansat de profesorul Emil Constantinescu, fost presedinte al Romaniei, istoricul Harry Kuller, poetul Boris Marian-Mehr si ziaristul Victor Roncea.
Profesorul Constantinescu, primul presedinte roman care a cerut scuze evreilor, a tinut sa sublinieze intr-un mod deosebit importanta cercetarii si scoaterii la lumina a adevarului neviciat despre Holocaust si Romania. Holocaustul, ca tema istorica si preocupare mass-mediatica continua sa ne preocupe. 60 de ani dupa acei ani grei pentru evreimea romana, inca mai persista intrebari care isi asteapta raspunsul, zone obscure unde cercetarea istorica inca nu a luminat totul. Exista controverse exprimate limpede si cu tarie intre istorici romani si istoricii Holocaustului traitori la Ierusalim sau la Washington. Plictisit de interpretarile subiective si acuzele de negationism, presedintele Ion Iliescu a deblocat cateva sute de mii de euro si a infiintat o Comisie Internationala pentru Studirea Holocaustului in Romania", cerandu-i sa lumineze adevarul. 30 de istorici de vaza de pe trei continente, evrei si crestini, in frunte cu Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel, el insusi supravietuitor al Holocaustului, au trudit aproape un an la intocmirea unui "Raport Final". El a fost inaintat Presedintiei Romaniei la 11 noiembrie 2004 si se afla pe site-ul Presedintiei.
Raport al Cotrocenilor sau al Yad Vashem?
Autorii "Raportului Final" recomandau publicarea cat mai rapida a acestui document si larga sa difuzare. Tesu Solomovici a preluat Raportul Final din site-ul Presedintiei Romaniei si l-a dat tiparului. Ce s-a intamplat in continuare? "Am fost nevoit sa opresc tiparirea Raportului Final", ne-a declarat Tesu Solomovici. "Dl general Mihail Ionescu, vicepresedintele Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului mi-a atras atentia ca lucrarea nu-i finalizata, ca se pregateste o versiune imbunatatita care va apare la Polirom. Nu mi-a cazut bine aceasta presiune, dar nici nu aveam de gand sa intru cu capul in toti peretii vizibili si invizibili. Cel mai curios, in aceasta poveste, este ca am primit o somatie de la cel mai important birou de avocatura din Ierusalim, care imi atragea atentia ca nu am voie sa tiparesc un material aflat pe..."site-ul Yad Vashem" (!?). Anii Holocaustului nu reprezinta pentru mine o tema oarecare. Am trait acei ani grei, am fost atins de aripa devastatoare a Holocaustului. Am renuntat sa tiparesc Raportul Final, dar mi-am mobilizat toate resursele, am lucrat zi si noapte, am folosit fisele facute de-a lungul anilor, si am dat tiparului propria mea Istorie a Holocaustului din Romania. Am citat din cele 600 de pagini ale Raportului doar 125, care mi s-au parut esentiale temei. E prima lucrare cu acest titlu, stiu ca e un titlu pretentios, stiu ca istoricii ma vor privi piezis, dar am simtit datoria morala, fata de tribul romano-evreu caruia ii apartin, sa public aceasta lucrare. Sub cerul editorial, e loc pentru toate cartile si in lumea istoriei e loc pentru fiecare scriere".
Federatia evreilor a boicotat lansarea
Imediat dupa lansare, Tesu Solomovici comenteaza: "Priviti la publicul numeros care a fost prezent la lansarea cartii, a venit fostul presedinte prof. Emil Constantinescu, poeta Ana Blandiana, scriitorul Dumitru Tepeneag, prof. Dan Zamfirescu, graficianul Eugen Mihaescu, vicepresedintele Comisiei de politica externa a Senatului, ziaristul George Stanca, etc Si cine sunt cei ce n-au venit? Chiar conducatorii Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania nu au venit la lansarea acestei carti care vorbeste de soarta evreimii romane in anii maresalului Ion Antonescu. Iulian Sorin, secretarul general si presedintele ad-interim, a trecut pe langa standul Editurii Tesu si desi stia ca e expusa Istoria Holocaustului din Romania, brusc, si-a intepenit gatul intr-o parte sa n-o vada. Ma astept sa-i dea ordin lui Dorel Dorian, redactorul sef al Revistei Evreiesti, publicatia Comunitatii, sa nu se consemneze lansarea acestei Istorii la Targul de Carte. Nici macar un telefon nu mi-au dat. Dl acad. Dan Berindei, care mi-a declarat ca regreta ca nu poate participa la lansarea cartii, fiind retinut la Academia Romana, mi-a spus insa ca, desi are unele obiectiuni la unele capitole, in special la acel privind Transnistria si maresalul Antonescu, cartea e valoroasa si o va discuta".
"Colonelul Iulian Sorin ar trebui sa plece deja acasa"
Rugandu-l sa detalieze relatia sa cu Iulian Sorin, pentru a ne lamuri daca se afla sau nu intr-un conflict cu acesta, Tesu Solomovici afirma: "Aparent nu, dar actualul presedinte ad-interim al Federatiei Comunitatilor Evreiesti nu a agreat ca in cartea mea "Evreii si Securitatea" am scris si despre fostul colonel de Securitate Iulian Sorin, care a fost colonel activ. Foarte activ! Pana ce a ajuns responsabil la Ministerul Cultelor, apoi a devenit mana dreapta a rabinului-sef Moses Rosen. Multe intrebari privind "epoca Rosen" asteapta raspunsuri. Iulian Sorin nu coopereaza ca istoricul sa se afle adevarul. Cultul personalitatii lui Moses Rosen a continuat hidos si in anii post-decembristi, cand intri in sediul Comunitatii Evreiesti din strada Vineri din Bucuresti, fotografia imensa a fostului rabin-sef atot manipulator troneaza iritant, in timp ce memoria acelui mare rabin din anii Holocaustului, Alexandru Safran nu cunoaste pretuirea cuvenita. Din cate stiu, astazi, Iulian Sorin este singurul fost colonel de Securitate aflat intr-un varf de conducere publica. E foarte batran si foarte uzat si utilizat Iulian Sorin, ar trebui sa plece deja acasa, sa lase ca in fotoliul lasat liber de inteleptul Nicolae Cajal sa vina un evreu mai tanar si care n-a avut grade. Anuntatele alegeri pentru presedintia Fedetiei sunt mereu amanate, si culmea!, acelasi Iulian Sorin s-a auto-numit presedinte-ad interim. E convenabil postul, foarte convenabil, cand nu exista nici-o transparenta privind salariile sefilor. Un membru al Consiliului de conducere mi-a soptit ca Iulian Sorin si-a adjudecat o leafa de zeci de milioane."
Fara a ne dori sa comentam prea mult astfel de afirmatii critice asumate de colegul nostru, vom urmari cu interes reactiile din sanul comunitatii evreiesti.
Luca ILIESCU 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
In sfarsit un om cu bun simt   de mafalda
Maz'l Tov, Tesu !   de Anticomie
30 in frunte cu Elie Wiesel ,si asta spune totul !   de perscorilo
Domnule TESU... te izbesti de o problema veche.. care e conflictul intern judeo/evreiesc... credinciosi vs. oportunisti   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Dom Tesu, vi-ati dat foc la valiza!   de Anticomie
A r h i v a
  Botos afara!    16 comentarii
  Talpes promite niste nume din PSD    2 comentarii
  Actiunea restituirea    4 comentarii
  Inghesuiala la examenul "popular"    5 comentarii
  Europa in stare de soc    13 comentarii
  Schussel cere un referendum european    3 comentarii
  Constructia europeana, in pragul unei crize fara precedent    1 comentariu
  Letonia spune "da" Constitutiei europene    4 comentarii
  Chirac la Schröder    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Col. Nezir Gelaledin neaga implicarea sa in cazul rapirii (279 afisari)
 Salvati copacii vietii! (29 afisari)
 Stiri pe scurt (29 afisari)
 Actiunea restituirea (27 afisari)
 S.O.S. Salvati Teatrul Evreiesc! (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01178 sec.