Ziua Logo
  Nr. 3339 de vineri, 3 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Litigiile, solutionate prin mediere
-- Cine sunt mediatorii
Litigiile in materie civila si comerciala vor putea fi solutionate prin mediere, o procedura extra-judiciara alternativa la calea obisnuita de rezolvare a proceselor in instanta, potrivit unui proiect de Lege adoptat de Guvern. Conform Biroului de presa al Executivului, scopul actului normativ este sa faciliteze accesul cetatenilor la justitie si, in acelasi timp, sa contribuie la solutionarea mai rapida a litigiilor. Medierea este o modalitate de solutionare pe cale amiabila a conflictelor in materie civila, comerciala, de familie, in materie penala, precum si in alte materii, in conditiile prevazute de reglementarea propusa. Astfel pot fi rezolvate si conflictele din domeniul protectiei consumatorilor, in cazul in care consumatorul invoca existenta unui prejudiciu. Persoanele fizice si cele juridice pot recurge la mediere, in mod voluntar, inclusiv dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente. Intr-un astfel de caz, in conditiile legii, procedura de judecata urmeaza a fi suspendata la cererea partilor, pe durata medierii. Pentru a incuraja partile sa recurga la aceasta procedura, proiectul prevede restituirea taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar in cazurile in care medierea a condus la incheierea unei tranzactii.
Nu pot face obiectul medierii drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul persoanei, precum si orice alte drepturi de care partile, potrivit legii, nu pot dispune prin conventie sau prin orice alt mod admis de lege. De asemenea, nu pot fi supuse acestei proceduri conflictele de munca, ce vor fi solutionate in baza Codului Muncii. In orice conventie ce priveste drepturi asupra carora partile pot dispune, partile pot introduce o clauza de mediere, a carei validitate este independenta de validitatea contractului din care face parte. Medierea nu trebuie sa fie, in principiu, obligatorie, iar mediatorul trebuie sa fie impartial in raporturile cu partile si neutru pe tot parcursul desfasurarii procesului de mediere.
Confidentialitatea medierii si respectarea vietii private a partilor sunt, de asemenea, concepte fundamentale ale acestui proces. Incalcarea obligatiilor de confidentialitate, impartialitate si neutralitate atrage sanctiuni cu amenda sau cu suspendarea temporara sau definitiva a calitatii de mediator. Pot fi mediatori persoanele cu capacitate deplina de exercitiu, cu studii superioare si vechime in munca de cel putin trei ani, care se bucura de o buna reputatie si urmeaza cursurile de specialitate in acest sens. Autorizarea ca mediator, dupa absolvirea cursurilor de specialitate, se face de catre Consiliul de mediere. Cetatenii statelor membre UE pot exercita profesia de mediator in Romania, in conditiile autorizarii de catre autoritatile romane. Mediatorii sunt inscrisi intr-un tablou, intocmit de Consiliul de mediere si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Datele mentionate in tablou ofera posibilitatea celor interesati sa apeleze la mediere, sa-si formeze o imagine obiectiva a profilului mediatorului, asupra pregatirii profesionale si experientei practice a acestuia. Dispozitiile legii devin aplicabile la o luna de la data intocmirii tabloului.
Consiliul de mediere
Atributiile Consiliului de mediere privesc si elaborarea standardelor de formare in domeniu, avizarea programelor de formare profesionala sau aplicarea normelor privind raspunderea disciplinara. Proiectul de lege reglementeaza si aspecte care se refera la incheierea si continutul contractului de mediere, in baza caruia se declanseaza procedura. Intelegerea la care ajung partile poate fi supusa verificarii notarului public, in cadrul competentelor sale generale stabilite de lege ori, dupa caz, incuviintarii instantei de judecata. Proiectul contine si dispozitii speciale privind medierea conflictelor de familie si in cauzele penale. Promovarea Proiectului de Lege este una din masurile prioritare incluse in Strategia de reforma a sistemului judiciar in perioada 2005 - 2007, angajament asumat de Romania in negocierile cu Uniunea Europeana.
Corina SCARLAT 
A r h i v a
  CSM refuza legea statutului magistratilor    1 comentariu
  Postelnicu la Parchet, in dosarul generalului Milea    
  Procurorii infirma audierea ziaristilor rapiti in Irak    1 comentariu
  Col. Nezir Gelaledin neaga implicarea sa in cazul rapirii    
  Babiuc si Cioflina audiati in dosarul Becali-MApN    1 comentariu
  Priplata, opt ani de inchisoare    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Col. Nezir Gelaledin neaga implicarea sa in cazul rapirii (279 afisari)
 Salvati copacii vietii! (29 afisari)
 Stiri pe scurt (29 afisari)
 Actiunea restituirea (27 afisari)
 S.O.S. Salvati Teatrul Evreiesc! (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00916 sec.