Ziua Logo
  Nr. 3336 de marti, 31 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
-- Santo subito!
Procesul sanctificarii Papei Ioan Paul al II-lea a fost declansat la sfarsitul acestei saptamani, ne informeaza surse din Cetatea Sfanta. Vaticanul a emis ieri un edict prin care invita pe toti cei disponibili sa depuna marturie asupra sfinteniei fostului Papa. Edictul amintit ii invita de asemenea pe toti cei care au scrisori, manuscrise sau alte documente referitoare la acest subiect sa le transmita Sfintei Cetati. Aceast edict lanseaza in mod oficial investigatia de care este nevoie pentru sanctificarea Papei Ioan Paul al II-lea. Papa Benedict al XVI-lea anuntase mai inainte ca a anulat perioada de asteptare de cinci ani necesara pentru o sanctificare. (Claudia STANILA, Vatican)
Marea Neagra la Paris
Sala de conferinte a Institutului Cultural Roman din Paris gazduieste in aceasta seara o masa rotunda cu tema "Franta construieste o noua frontiera pentru Europa: Marea Neagra". Evenimentul se va bucura de participarea presedintelui de onoare al Sorbonnei, presedintele Academiei Internationale de Geopolitica, Jacques Soppelsa, profesorul Bertrand Gallet, scriitorul si profesorul la INALCO, Catherine Durandin, profesorul la Sorbona si la Colegiul de Aparare, Aymeric Chauprade, Stefan Popescu, doctorand la Universitatea Paris I, Colomban Lebas, cercetator la Centrul de Geostrategie ENS, Stephane Ndour, doctorand HEI, Firat Iscbecer, doctorand la Universitatea Paris I si Julie Schatzkine, doctorand HEI. Moderatori ai dezbaterii vor fi Jacques Soppelsa si Catherine Durandin. Marea Neagra, anexa a Mediteranei, beneficiaza de o individualitate reala in baza naturii sale de mare aproape inchisa. Ea joaca un rol major: liant si frontiera intre trei "lumi" diferite: Uniunea Europeana, CSI si Orient. (D.E.)
Corsica sub valuri de bombe
Cinci atentate cu bomba au fost inregistrate, duminica, in insula franceza Corsica, incidentele fiind atribuite miscarilor separatiste corsicane, transmite Rompres, citand surse din cadrul Politiei locale. Atentatele, care au vizat prefectura din orasul corsican Bastia, precum si alte trei resedinte situate in zona de coasta, nu s-au soldat cu victime, insa au provocat daune materiale. Edificiile admistratiei franceze din Corsica sunt adeseori vizate de astfel de atentate, insa acestea nu se soldeaza in general cu victime, mai noteaza sursa citata. (D.E.)
Atentate pe banda in Irak
Cel putin 25 de persoane si-au pierdut viata, iar alte 105 au fost ranite, in urma a doua atentate sinucigase, comise, ieri, in localitatea irakiana Hilla, situata la sud de Bagdad, informeaza Rompres. Potrivit anchetatorilor irakieni, ambele incidente au fost provocate de detonarea unor incarcaturi explozive aflate asupra initiatorilor atacurilor. Prima explozie s-a produs in fata unui centru de recrutare militara, fiind urmata, la scurt timp, de o a doua deflagratie, vizand o manifestatie a unor angajati ai Politiei irakiene. Incidentele violente produse ieri in localitatea majoritar siita Hilla intervin in contextul in care autoritatile de la Bagdad au lansat, duminica, o operatiune militara de mare anvergura pentru a pune capat insurgentelor, anuntand implicarea a aproximativ 40000 de trupe irakiene in cadrul acesteia. In urma desemnarii noului guvern de la Bagdad, la sfarsitul lunii trecute, peste 700 de persoane si-au pierdut viata in actiuni initiate de insurgentii irakieni. (D.E.)
Curtoazie romano-egipteana
Presedintele Parlamentului egiptean, Ahmed Fathi Sorour, se afla intr-o vizita oficiala in Romania in perioada 29-31 mai, raspunzand invitatiei presedintelui Camerei Deputatilor a forului legislativ roman, Adrian Nastase, se arata intr-un comunicat de presa al Ambasadei Egiptului la Bucuresti, remis redactiei. Programul vizitei inaltului oficial egiptean include intrevederi cu premierul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, precum si cu reprezentanti ai Executivului si Legislativului roman. Cu ocazia vizitei sale in Romania, presedintele Parlamentului egiptean a abordat problema consolidarii relatiilor romano-egiptene in domeniul parlamentar, precum si problemele de interes comun pentru Romania si Egipt la nivel regional si international, se mai arata in comunicat. (D.E.)
Schröder la ultimul mandat
Cancelarul german, Gerhard Schröder, nu va fi reales in functie in cadrul alegerilor legislative anticipate, care vor avea loc in luna septembrie, anul acesta, releva un sondaj de opinie recent al institutului Forsa, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, 79% din persoanele chestionate au apreciat ca Schröder nu va obtine un al treilea mandat in functia de cancelar al Germaniei, spre deosebire de 19% dintre intervievati, care s-au declarat optimisti in acest sens. In urma infrangerii repurtate de Partidul Social Democrat german in cadrul scrutinului electoral regional din landul Rhenania de Nord-Westphalia, cancelarul german Gerhard Schröder a inregistrat o scadere de popularitate in favoarea liderului crestin-democrat Angela Merkel. De altfel, Uniunea Crestin Democrata germana a anuntat, ieri, desemnarea acesteia drept candidat la functia de cancelar al Germaniei din partea Uniunii in alegerile legislative anticipate din septembrie. (D.E.)
Conflict georgiano-osetin
Un politist georgian si patru membri ai fortelor separatiste din regiunea Osetia de Sud au fost ucisi duminica intr-un schimb de focuri, a declarat un purtator de cuvant al politiei georgiene, transmite Rompres. Membri ai unei militii osetine, care rulau cu mare viteza la bordul unui jeep, au deschis focul asupra unui baraj al politiei georgiene, la 10 km nord de orasul de resedinta a regiunii separatiste pro-ruse, Tskhinvali, a precizat el. Politistii georgieni au reusit sa taie drumul atacatorilor. In cursul schimbului de focuri care a urmat, patru militieni osetini si un politist georgian au fost ucisi. Alt politist georgian a fost ranit si a suportat o interventie chirurgicala dificila. Alta sursa georgiana afirma ca trei politisti georgieni au fost raniti. Osetinii ucisi erau "soldati ai Ministerului Apararii al republicii auto-proclamate Osetia de Sud, a declarat un ofiter al regiunii separatiste. Ei aveau cetatenie rusa, ca majoritatea locuitorilor din Osetia de Sud. (D.E.)
AP GUAM la Ialta
Dupa ce presesedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, a anuntat posibila intrare a Romaniei in GUAM, la La Ialta a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute cea de-a II-a reuniune a Adunarii Parlamentare GUAM. Sedinta a fost condusa de presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, dat fiind ca Republica Moldova detine presedintia acestei organizatii, informeaza Romanian Global News. La reuniune au participat reprezentantii statelor membre GUAM - presedintele Parlamentului din Azerbaidjan Murtuz Aleskerov, presedintele Parlamentului Georgiei, Nino Burdjanadze, presedintele Radei Supreme a Ucrainei, Vladimir Litvin. In calitate de oaspeti de onoare au fost prezenti presedintele Seimului Republicii Letonia, Ingrida Udre, vicepresedintele Seimului Republicii Lituania, Ceslavas Iursenas, vicepresedintele Senatului Romaniei, Teodor Melescanu, precum si reprezentanti ai corpului diplomatic din Federatia Rusa, Republica Polonia, Republica Estonia, Republica Belarus. In cadrul reuniunii au fost discutate chestiuni ce tin de dezvoltarea dimensiunii parlamentare a GUAM, intensificarea rolului organelor legislative a tarilor-membre in solutionarea problemelor de actualitate, aprofundarea cooperarii parlamentare in regiune. Participantii la reuniune au sustinut deciziile adoptate in cadrul summit-ului sefilor de stat GUAM de la Chisinau si s-au pronuntat pentru dezvoltarea acestei structuri regionale, pentru cresterea rolului acesteia in reglementarea conflictelor, lupta impotriva separatismului, extremismului si altor pericole ale securitatii internationale. (D.E.)
A r h i v a
  SUA contraataca in cazul Guantanamo    1 comentariu
  Hariri-fiul a castigat Beirutul    
  Tiraspolul si-a adoptat "conceptia politicii externe"    
  Patriarh "interimar" al Ierusalimului    1 comentariu
  A murit Aurel-Dragos Munteanu    4 comentarii
  Prima "Istorie a Holocaustului din Romania" se lanseaza maine la Bucuresti    8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 La Famiglia STS (541 afisari)
 CLARA MARGINEANU (201 afisari)
 Turnir poeticesc si dezvaluiri de pagina intai (109 afisari)
 Referendumul din Franta, un esec necesar? (62 afisari)
 Slabiciunea UE pune Romania in pericol (II) (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01168 sec.