Ziua Logo
  Nr. 3336 de marti, 31 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Basescu defileaza
-- Alianta obtine majoritatea parlamentara
Presedintele Traian Basescu nu ar avea rival in cazul unor alegeri prezidentiale, iar Alianta PNL-PD ar obtine majoritatea absoluta in Parlament. Problema coruptiei afecteaza in continuare intreaga societate si doar un roman din 100 considera ca veniturile ii sunt suficiente pentru a avea tot ce ii trebuie, fara restrangeri. In pofida veniturilor scazute, cei mai multi dintre romani se considera totusi fericiti, iar cand se gandesc la fericire cea mai mare parte a populatiei indica mai intai sanatatea sau viata linistita. Concluziile au fost desprinse din Barometrul de Opinie Publica conceput de Fundatia pentru o Societate Deschisa si realizat in perioada 5-19 mai de Gallup Organisation Romania, pe un esantion de 1800 de persoane, controlul culegerii datelor fiind coordonat de AB Research Group. Marja de eroare a sondajului este de +/- 2,3%. Analiza datelor a fost facuta de o comisie de experti independenti, numita Juriul Barometrului - Gabriel Badescu, Mircea Comsa, Cristian Parvulescu, Dumitru Sandu, Manuela Stanculescu, Cosima Rughinis si Ovidiu Voicu, coordonator.
Dumitru Sandu a sustinut ca datele datele prezentate vor suscita dezbateri avand in vedere "diferentele existente pe piata". El a explicat faptul ca verificarea datelor s-a facut de doua ori: o data in teren, caz in care echipele au fost dublate, si o data in computer, comparand cifrele cu datele statistice, ultimul recensamant. "Avem una din cele mai bune baze de date, date pe care le punem in circulatie", a declarat "cu toata raspunderea" Dumitru Sandu.
Conform sondajului, daca duminica viitoare ar fi alegeri pentru presedintele tarii, 65% dintre romanii chestionati ar vota cu Traian Basescu si doar 15% cu liderul PSD Adrian Natase(fig. 1). De mentionat este faptul ca sondajul de opinie a fost realizat inainte de eliberarea jurnalistilor din Irak, fiind de presupus ca dupa acest eveniment cota de popularitate a presedintelui Basescu este in crestere. Potrivit datelor, presedintele PSD, Mircea Geoana ar obtine doar 6% din voturi, iar Ion Iliescu abia 3%. Liderul PPRM, Corneliu Vadim Tudor, ar inregistra un scor de 3%, liberalul Theodor Stolojan un procent de 2% si Marko Bella doar 1%. Aproximativ 28% dintre cei chestionati s-au declarat indecisi in privinta votului, iar 8% au declarat ca se vor duce la urne. In Barometru au fost folosite intrebari deschise, care avantajeaza candidatii puternici in detrimentul celor mai putin cunoscuti de catre electorat. Reprezentantii Fundatiei au mentionat ca scaderea vertiginoasa a PSD si a liderilor sai se datoreaza in principal luptelor din interiorul partidului si in special corelarilor care s-au facut la un moment dat intre PSD si criza jurnalistilor din Irak.
Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Alianta PNL-PD ar obtine 59% din voturi (din care 45% indica clar Alianta DA si doar 7% vorbesc de PD, iar 6% de PNL)(fig. 2). Cu PSD ar vota 24% dintre romani, cu UDMR - 7%, iar cu PPRM tot 7%. PUR, PPCD si PNG ar inregistra fiecare cate un procent din voturi. Nehotaratii reprezinta 29%, dintre care 10% nu vor vota, iar 5% nu raspund. Votantii PSD si Aliantei DA nu sunt insa distribuiti uniform pe teritoriul tarii. Astfel, in majoritatea regiunilor tarii PSD ar obtine un scor peste media de 23%, cu un maxim de 40% in Dobrogea. Procentele cele mai mici se inregistreaza, insa, in zona de vest a tarii: Transilvania si Crisana-Maramures. Alianta DA se bucura insa de aproape doua treimi din voturile locuitorilor din Oltenia, desi aceasta zona simpatiza in trecut cu PSD.
Scade dramatic increderea in Iliescu si Nastase
Traian Basescu este de departe personalitatea politica a momentului, bucurandu-se de increderea majoritatii populatiei. La polul opus se situeaza Ion Iliescu, C.V. Tudor, Marko Bela si Dan Voiculescu. Presedintele Pro-Democratia Cristian Parvulescu a comparat ieri, datele barometrului de opinie realizat in mai 2005 cu cel din octombrie 2004. Astfel, increderea in Basescu a crescut de la 37% (octombrie 2004) la 56% (mai 2005). Premierul Calin Popescu Tariceanu inregistreaza o cota de incredere de 44%, iar consilierul prezidential Theodor Stolojan a scazut in cele opt luni de zile (octombrie-mai) de la 39% la 31%. Parvulescu a remarcat o prabusire a increderii in Ion Iliescu de 22% (de la 38%-la 16%). Acelasi lucru se petrece si cu Adrian Nastase, care a pierdut in opt luni de zile 21% (de la 40% in octombrie 2004 la 19% in mai 2005). Marko Bela a crescut de la 4% anul trecut la 9% incredere in luna mai a acestui an.
In cazul partidelor politice, PSD care in octombrie 2004 inregistra cea mai mare incredere a populatiei - 32%, a ajuns in opt luni de zile la 20%. Alianta PNL-PD are acum o cota de incredere de 37% (fata de 18% in 2004); PD un scor de 31% (fata de 9%), iar PNL - 26% (fata de 12 in oct 2004). Increderea in PRM este de 10% in acest an, iar UDMR a crescut de la 2% (octombrie 2004) la 8% (mai 2005). PUR-ul lui Dan Voiculescu nu si-a schimbat deloc pozitia in privinta increderii. Romanii continua sa aiba cea mai mare incredere in Biserica (83%) si in Armata (62%), la polul opus situandu-se partidele politice (13%) si Parlamentul (21%).
Situatie economica mai buna
Situatia economica a ramas la fel - cred 60% dintre romani, 19% spun ca aceasta s-a inrautatit, 9% considera ca s-a imbunatatit, iar 12% nu stiu ce sa raspunda la aceasta intrebare. In urmatorii patru ani, 42% dintre cei intrebati cred ca economia tarii va merge mai bine, cat si economia propriei localitati (38% sunt de parere ca va functiona mai bine) si chiar propria situatie economica (40% cred ca va fi mai buna).
Stagnarea coruptiei in mandatul lui Tariceanu
Pentru prima data in ultimii patru ani majoritatea romanilor considera ca venirea la putere a Guvernului Tariceanu a dus la stagnarea coruptiei si chiar la diminuarea acesteia. Doar 9% dintre cei chestionati spun ca ea a crescut, in timp ce 51% sunt de parere ca a ramas la fel si 23% cred ca s-a diminuat(fig. 3). Cu toate acestea, 78% dintre subiecti au apreciat ca fenomenul coruptiei este generalizat la toate nivelurile si 10% spun ca acesta exista doar la nivelurile inalte. Noul Guvern este creditat de populatie ca a luat mai multe masuri pentru combaterea coruptiei decat cel anterior, condus de Adrian Nastase. Romanii sunt in continuare nemultumiti si foarte nemultumiti de activitatea Politiei (62%) si Justitiei (61%), la polul opus situandu-se Presedintia, aceasta bucurandu-se pentru actiunile sale impotriva coruptiei de aprecierea a mai mult de jumatate din populatie (52%). Parlamentarii, politistii, judecatorii, medicii si ministrii sunt perceputi ca fiind cei mai corupti, cei mai rezistenti in fata acestui fenomen sunt cotati a fi profesorii si ziaristii.
Lucrurile merg intr-o directie buna
Directia in care merg lucrurile in tara noastra este buna, cred 44% dintre subiecti, in timp ce 43% afirma exact contrarul, ca directia este gresita, iar 13% nu pot aprecia(fig. 5). Un sfert dintre romani spun insa ca viata este acum mai proasta, iar 4% cred ca ea este mult mai proasta. In pofida veniturilor scazute, cei mai multi dintre romani se considera totusi fericiti: 49% se declara destul de fericiti, iar 6% foarte fericiti. Despre modul in care unii oameni au facut avere, 56% dintre romani pun pe primul loc incalcarea legii, iar 13% mentioneaza relatiile si 8% norocul, doar 10% indicand munca si meritul personal(fig. 4).
56% vor vot uninominal
Doar 38% dintre cetateni cred ca ar trebui mentinuta organizarea actuala a Parlamentului, iar 41% cred ca Parlamentul ar trebui compus dintr-o singura Camera. In privinta sistemului de vot, se contureaza o opinie majoritara, 56% dintre romani fiind de parere ca ar trebui introdus votul uninominal in defavoarea votului pe lista(fig. 6). La scurt timp dupa alegeri, 52% dintre subiecti declara ca nu cunosc nici un parlamentar ales in judetul lor si doar 11% spun ca au intalnit vreodata un membru al actualului Parlament provenind din circumscriptia lor(fig. 7). 96% dintre romani stiu cine este presedintele tarii si 74% il indica pe Tariceanu drept premier.
Un sfert din cetateni cred ca Romania e in UE
Sociologul Dumitru Sandu a atras atentia, in interpretarea datelor referitoare la "Incredere si competenta in relatia cu UE", ca cetatenii Romaniei nu prea stiu cum se raporteaza Romania la UE. El a insistat asupra faptului ca cercetarea arata ca un sfert dintre romani au convingerea ca Romania este membra a UE. In privinta increderii in UE, Sandu a aratat ca, fata de toamna anului 2004, a avut loc "o ruptura soc" - anul trecut 74% din cetatenii Romaniei aveau incredere in UE, iar in aceasta luna cota celor care au spus ca au incredere in UE a scazut la 49%. "Este o schimbare serioasa de atmosfera, existand semne clare de crestere a ponderii euroscepticilor in Romania", a mai spus Dumitru Sandu. El a mentionat si faptul ca, din analizarea profilului celor care adopta o atitudine sau alta fata de UE(fig. 8), concluzia este ca in mediul rural domina pesimistii care nu stiu mare lucru despre UE.
Roxana ANDRONIC Anca HRIBAN 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Defilarea lui Basescu   de Nor Negru
Basescu sa ne raspunda   de Marius Adrian Porojnicu
A r h i v a
  Mana lui Basescu    25 comentarii
  Botos rupe lantul    5 comentarii
  Rompetrol cere demiterea urgenta a Procurorului General    4 comentarii
  Ancheta Rompetrol "pare a fi o incalcare a normelor legale"    1 comentariu
  "Printul Banatului" e liber    3 comentarii
  Sorin Marin e surprins de retinerea lui Patriciu    
  Actiunile Rompetrol au cazut ieri cu 13%    1 comentariu
  Europa a murit, traiasca Europa!    5 comentarii
  Euro a scazut brusc    2 comentarii
  Liderii UE critica    
  Uniunea in criza    
  Extremele politice franceze jubileaza    1 comentariu
  Maine voteaza Olanda    2 comentarii
  Francezii din Romania au votat "da"    4 comentarii
  Un "NON" istoric    
  Reactia clasei politice    
 Top afisari / comentarii 
 La Famiglia STS (541 afisari)
 CLARA MARGINEANU (201 afisari)
 Turnir poeticesc si dezvaluiri de pagina intai (109 afisari)
 Referendumul din Franta, un esec necesar? (62 afisari)
 Slabiciunea UE pune Romania in pericol (II) (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01255 sec.