Ziua Logo
  Nr. 3336 de marti, 31 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Presa europeana e ravasita
Un "NON" istoric
-- "Soc pentru UE"
"Un "nu" istoric adresat Constitutiei europene," titreaza prestigiosul cotidian francez "Le Figaro" la adresa rezultatelor refendumului francez. "Problema mentinerii lui Jean-Pierre Raffarin la Matignon nu se mai pune," continua publicatia franceza in aticolul intitulat "Perioada post-Raffarin a inceput," apreciind ca "numele sau deja a disparut din discursurile politicienilor de dreapta si de stanga, invitati sa comenteze esecul referendumului." "O data cu victoria lui "nu", ultimele sperante ale premierului francez de a ramane la Matignon s-au risipit," considera "Le Figaro."
"Votul francez arunca Europa intr-o perioada de incertitudine," avertizeaza "Le Monde," trecand in revista reactiile oficialilor europeni. Cu toate acestea, inaltii oficiali europeni ramani adeptii principiului ca "procesul ratificarii va merge pana la capat," mai precizeaza publicatia franceza. "Dupa victoria lui "nu", miscari la Matignon," anunta "Liberation," facand aluzie la consecintele pe care votul negativ al electoratului francez le-ar putea avea asupra Guvernului Raffarin. "Dupa victoria neta a lui "nu" in ceea ce priveste tratatul constitutional european, evacuarea (premierului Jean-Pierre Raffarin, n.red.) pare mai mult decat probabila," anunta publicatia franceza, semnaland reticenta manifestata de premierul francez in fata presei dupa intrevederea avuta cu presedintele Jacques Chirac.
"Soc pentru UE - Francezii au respins constitutia," rezuma cotidianul geman "Bild" rezultatele referendumului francez de duminica. "Duminica, in Franta, multi francezi s-au aratat hotarati sa il pedepseasca pe premierul lipsit de popularitate, Jean-Pierre Raffarin," apreciaza "Der Tagesspiegel," adaugand ca atat referedumului din Franta, cat si cel care va fi organizat in Olanda, sunt umbrite de probleme politice pe plan domestic.
"Una dintre tarile fondatoare (ale UE, n.red.) a decis sa infraneze ceea ce, pana astazi, a constituit un succes fara precedent in istoria relatiilor internationale si in edificarea unui continent prosper si pasnic," noteaza cu dezmagire publicatia spaniola "El Pais." Votul negativ al electoratului francez semnifica "o revenire la era egoismului national si a apararii intereselor proprii, in detrimentul compromisului si solidaritatii. Vesti proaste pentru Europa si Spania, care, pana acum, a fost una dintre marile beneficiare ale integrarii in UE," adauga "El Mundo." "Indiferent daca ne place sau nu, realitatea este ca multi europeni nu doresc o constitutie care se indeparteaza de cetateni pentru a se apropia de birocrati," scrie "La Razon," apreciind in mod optimist ca "tratatul nu reprezinta singura cale, exclusiva."
"Poporul francez pur si simplu refuza sa asculte vocea ratiunii si se revolta, omorand regele," noteaza jurnalul italian "La Stampa" in editia sa de duminica. (D.E.)
A r h i v a
  Mana lui Basescu    25 comentarii
  Botos rupe lantul    5 comentarii
  Rompetrol cere demiterea urgenta a Procurorului General    4 comentarii
  Ancheta Rompetrol "pare a fi o incalcare a normelor legale"    1 comentariu
  "Printul Banatului" e liber    3 comentarii
  Sorin Marin e surprins de retinerea lui Patriciu    
  Actiunile Rompetrol au cazut ieri cu 13%    1 comentariu
  Europa a murit, traiasca Europa!    5 comentarii
  Euro a scazut brusc    2 comentarii
  Liderii UE critica    
  Uniunea in criza    
  Extremele politice franceze jubileaza    1 comentariu
  Maine voteaza Olanda    2 comentarii
  Francezii din Romania au votat "da"    4 comentarii
  Reactia clasei politice    
  Basescu defileaza    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 La Famiglia STS (541 afisari)
 CLARA MARGINEANU (201 afisari)
 Turnir poeticesc si dezvaluiri de pagina intai (109 afisari)
 Referendumul din Franta, un esec necesar? (62 afisari)
 Slabiciunea UE pune Romania in pericol (II) (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00833 sec.