Ziua Logo
  Nr. 3336 de marti, 31 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Botos rupe lantul
-- Problema lui Botos
Procurorul General al Romaniei a organizat ieri o conferinta de presa in care a sarit la gatul presei, al ONG-urilor, al Ambasadei SUA, al oamenilor de afaceri care au luat pozitie in dosarul Petromidia * Cocolosindu-si subalternii, el a declarat ca totul s-a facut legal, luand implicit asupra sa toate greselile acestora in ancheta care l-a vizat pe Dinu Patriciu * Botos s-a rastit la presa subliniind ca nu va demisiona numai pentru ca vor niste ONG-uri
La Parchetul Inaltei Curti a avut loc, ieri, o suprinzatoare luare de pozitie a procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, vizavi de toate criticile aduse fata de abuzurile anchetatorilor din cazul Petromidia, de catre reprezentantii societatii civile, dar si de luarile de pozitie ale politicienilor, ale unor organisme internationale, ale Ambasadei SUA si ale Delegatiei Comisiei Europene. Botos a iesit ieri intempestiv la rampa pentru a raspunde atacurilor venite din partea unor ONG-uri, care i-au cerut demisia pentru modul in care procurorii DIICOT au instrumentat ancheta in cazul presedintelui consiliului de Administratie al Rompetrol, Dinu Patriciu. Foarte nervos, procurorul general a subliniat ca nu va demisiona din functie la cererea organizatiilor nonguvernamentale, pe motiv ca procurorii care instrumenteaza dosarele Petromidia au lucrat corect si au respectat intocmai procedurile legale. "In calitate de procuror general am considerat necesar a lua apararea acestor oameni care, asa cum au procedat, s-au cricumscris in limitele legii. Sustinand ca a verificat personal toate procedurile si legalitatea masurilor luate de anchetatori, Botos a afirmat ca acestia "s-au incadrat in normele legale" si a subliniat ca legea 303 ii cere sa asigure suprematia legii si sa asigure "un tratament juridic nediscriminatoriu". Rastit, Botos a spus ca vrea sa atraga atentia celor care politizeaza acest caz si ONG-urilor, care "fara sa aiba cunostinta de temeinicia incadrarilor juridice" solicita demisia lui pe considerente "strict subiective sau oculte, spunand ca acestia (n.red.-anchetatorii) raspund unor comenzi politice". Dupa care, a inceput sa citeasca din motivatia instantei TMB, care, se stie, a respins propunerea arestarii preventive a lui Patriciu, subliniind partea care-i convenea, si anume ca informatiile si datele de la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor "pot fi indicii temeinice".
Revenind la ce-l durea, procurorul general al Romaniei a spus despre organizatiile neguvernamentale care i-au cerut demisia (spre exemplu, APADOR-CH) si pe care nu le-a nominalizat, ca nu le considera ca "reprezentand societatea civila, intrucat societatea civila reprezinta cele 22 de milioane de locuitori". Botos a declarat ca nu accepta ca "opiniei publice sa i se induca o anumita perceptie asupra asupra magistratilor in conditiile in care acestia lucreaza de dimineata pana seara".
Tonul vehement al lui Botos nu s-a domolit nici cand a luat apararea procurorilor Adriana Cristescu si Georgiana Hosu, care au l-au anchetat vadit abuziv pe omul de afaceri timp de 17 - 18 ore.
Botos i-a luat apararea si procurorului sef Gheorghe Muscalu, seful DIICOT (n.red.- care trebuie sa raspunda fata de rezultatele inspectiei CSM in modalitatea de ancheta pe dosarul "Cocaina"), cel care le coordoneaza pe Cristescu si Hosu si care, pe coltul mesei, a respins vinerea trecuta plangerea avocatilor lui Patriciu, in incercarea de a-si acoperi subalternele. Contactat telefonic de reporterul ZIUA si intrebat de ce nu au fost comunicate presei motivele ordonantei de retinere, Muscalu a spus ca "acestea sunt temeinice si in spiritul legii". Cat despre anchetarea lui Dinu Patriciu in maraton-tortura, Muscalu a afirmat: "Dansul a fost cel care a vrut sa scrie singur acea declaratie. Puteam noi sa ne impotrivim, daca omul a vrut sa scrie atata?"
La declaratia de presa facuta de Ilie Botos au fost invitate, pe post de statui-spectator, anchetatorii care se ocupa de cele doua dosare, Rafo si Petromidia, precum si prim-adjunctul Marcel Sampetru, care a avut norocul sa se intoarca din delegatia din China dupa toata mascarada din cauza Patriciu.
Stilul european in dosarele economico-financiare
Botos a mai spus, ieri, ca presiuni la procurori se fac numai pe cazurile care privesc structura macro-criminalitatii economico-financiare si ca pe alte cauze "nu sunt presiuni pentru ca nu sunt interese". Incercand o strategie tip bumerang, Botos a spus: "Va cer sa vedeti ce se intampla, care sunt interesele si persoanele care lovesc magistratii pe astfel de dosare. Pe altele nu sunt presiuni", si a subliniat ca a creat aceasta directie - DIICOT - tocmai pentru a lupta cu structurile sus-mentionate.
Dar, Botos a uitat, se pare, cand a tinut pledoaria de ieri ca in tarile democratice, avansate, cu un sistem juridic bine cladit si o legislatie stabila, Justitia urmareste, in cauzele economico-financiare, recuperarea prejudiciului. Aceasta este tinta. Se stie ca masura arestarii preventive este o masura de exceptie, care se ia numai in anumite conditii, precum recidiva, incercarea de a te sustrage anchetei, distrugere de inscrisuri, incercarea de a zadarnici aflarea adevarului etc. In nici unul dintre acestea nu se incadra Dinu Patriciu. In al doilea rand, structurile democratice considera ca arestarea unei persoane, trebuie facuta cu probe temeinice, deoarece in cazul in care Justitia confirma, prin achitare, nevinovatia acestuia, efectele economice negative asupra unei companii precum Rompetrol ar duce la prejudicii imense pe care statul va trebui, mai devreme sau mai tarziu, sa le acopere.
Umilirea lui Patriciu a fost ordonata si la MAI
Nu putem trece cu vederea excesul de zel al angajatilor Ministerului de Interne, de care apartine Directia Cercetari Penale si arestul DCP din cadrul IGP. Ca sa-l umileasca pe Dinu Patriciu, cei de la DCP l-au aruncat pe acesta (persoana aflata sub prezumtia de nevinovatie, o personalitate in afaceri si politica) in celula nr. 23, plina cu sobolani. Astfel, Patriciu a fost pus laolalta cu un individ arestat pentru talharie si lipsire de libertate, precum si cu un altul condamnat definitiv la inchisoare pentru furt calificat, transferat din spatiul UE fara acte de identitate. Camera in care a fost "cazat" presedintele CA al Rompetrol a fost una nemodernizata, cu WC turcesc. Punerea laolalta cu talharii si hotii de rand demonstreaza intentia de a-l desfiinta psihic.
La ora inchiderii editiei, Mediafax anunta ca, "fiind sceptic fata de obiectivitatea instantei care va trebui sa judece cazul", Ministerul Public lua in calcul posibilitatea de a retrage recursul declarat in cazul Patriciu, programat a fi judecat, joi, la Curtea de Apel Bucuresti.
Adina ANGHELESCU Razvan SAVALIUC 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Problema abuzurilor procurorilor trebuie solutionata in justitie!   de Gargantua
domnule Botos - ciocu mic!   de djokhart
Botos joaca in lant   de sailor66
Schimbare de directie   de mafalda
Ce-mi place asta   de Ratacitul
A r h i v a
  Mana lui Basescu    25 comentarii
  Rompetrol cere demiterea urgenta a Procurorului General    4 comentarii
  Ancheta Rompetrol "pare a fi o incalcare a normelor legale"    1 comentariu
  "Printul Banatului" e liber    3 comentarii
  Sorin Marin e surprins de retinerea lui Patriciu    
  Actiunile Rompetrol au cazut ieri cu 13%    1 comentariu
  Europa a murit, traiasca Europa!    5 comentarii
  Euro a scazut brusc    2 comentarii
  Liderii UE critica    
  Uniunea in criza    
  Extremele politice franceze jubileaza    1 comentariu
  Maine voteaza Olanda    2 comentarii
  Francezii din Romania au votat "da"    4 comentarii
  Un "NON" istoric    
  Reactia clasei politice    
  Basescu defileaza    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 La Famiglia STS (541 afisari)
 CLARA MARGINEANU (201 afisari)
 Turnir poeticesc si dezvaluiri de pagina intai (109 afisari)
 Referendumul din Franta, un esec necesar? (62 afisari)
 Slabiciunea UE pune Romania in pericol (II) (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01234 sec.