Ziua Logo
  Nr. 3336 de marti, 31 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
-- Targul de Carte 2005
Maine, pe 1 iunie, se deschide editia a 13-a a Targului International de Carte de la Bucuresti, cel mai important din Romania si din aceasta parte a Europei. Ca de obicei, targul se desfasoara in spatiile expozitionale din cladirea Teatrului National (probabil pentru ultima oara; pentru editia a 14-a se cauta o alta locatie). Organizatori: Fundatia Artexpo, in colaborare cu Centrul de Proiecte Culturale ArCuB, Asociatia Editorilor din Romania - AER, Asociatia Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO si Ministerul Culturii si Cultelor, cu sprijinul financiar al Primariei Municipiului Bucuresti. S-au inscris 216 expozanti (cu 22 mai putini ca la editia de anul trecut). Cei 29 de expozanti straini sunt din Cehia, Germania, Israel, Marea Britanie, Republica Moldova, Polonia, Spania, Suedia, SUA si Ungaria. In cadrul targului sunt programate 163 de evenimente: lansari de carte, expozitii si decernari de premii. Biletul de intrare pentru o zi costa 35.000 lei, iar biletul cu intrari multiple 50.000 lei. Pentru studenti, elevi, pensionari si militari in termen tariful este redus la 15.000 lei. (Ov.S.P.)
Arta la Arad
S-a incheiat prima editie a Bienalei Internationale de Arta Contemporana de la Arad (20-29 mai). Au participat 300 de artisti de pe cinci continente, intre care un grup de mexicani. Au fost acordate numeroase premii, intre care: Premiul pentru intreaga cariera - Sorin Dumitrescu; Premiul orasului Arad - Yussuf Arakkal; Premiul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad - Virgil Jireghie; Premiul "Ponte delle arti" (pentru promovarea artei africane) - Aaron; Premii Speciale - Franco M. Calvillo, Raul Fernandey Olivi, El Chirri si Colette Coopeland. Managerul Bienalei a fost Marius Lazurca, directorul Centrului Cultural Judetean Arad. (C.I.I.)
1 iunie la TIFF
E in plina desfasurare editia 2005 a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj. Pentru maine, miercuri 1 iunie, de Ziua copilului, organizatorii au pregatit vizionari gratuite si bilete cu pret redus. Copiii sub 14 ani sunt invitati la Frate-miu e un caine", iar cei peste 14 ani la "Doar Bea" (Cinematograful Republica, ora 11.00, respectiv 13.00; pretul biletelor: 30.000 de lei). Gratuite sunt proiectiile de seara, in cadrul "Zilei HBO": "Oameni de zi cu zi" si "Ingeri in America" (la Cinematograful Victoria, ora 17.00, respectiv 19.00). (C.I.I.)
Contestatie respinsa
Ministrul Culturii si Cultelor a respins contestatia depusa de actorul Romeo Pop in urma concursului pentru directoratul Teatrului National din Bucuresti (TNB), a declarat, luni, secretarul de stat Ioan Onisei. Romeo Pop, presedintele Comisiei de cultura a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, a avut nota 6,33 pe proiect si 2,64 la interviu. Ministrul Mona Musca urmeaza sa-l numeasca printr-un ordin pe castigatorul concursului, Ion Caramitru, in functia de director general al teatrului. (Mediafax)
Integrala Mozart
"Eine kleine Nachtmusik", "Simfonia Concertanta pentru vioara si viola - solisti Corina Bololoi si Lucian Moraru -, "Concertul nr. 9 in Mi bemol major pentru pian si orchestra - solista Ioana Delioran -, "Divertismentul in Re major KV 136" au putut audia, sambata (28 mai) seara melomanii prezenti in Sala "Mihail Jora" a Societatii Romane de Radiodifuziune. Orchestra de Camera "Philarmonia" a Centrului National de Arta "Tinerimea Romana", dirijata de Nicolae Iliescu - dupa un reusit concert cameral, sustinut pe scena Ateneului Roman - a ales, de aceasta data, un program integral Mozart. (L.D.)
"Puncte de vedere" belgiene
Lucrarile a zece artisti belgieni (membri ai grupului De Muze din Gent) vor fi expuse, in perioada 30 mai-19 iunie, in Galeria Universitatii de Arta si Design din Cluj-Napoca. Expozitia de pictura si desen, intitulata "Puncte de vedere", se constituie ca un prim pas al schimbului cultural initiat de artisti clujeni si ai grupului De Muze din Belgia. Cel de-al doilea pas se va realiza, in cursul anului viitor, sub forma unei expozitii a clujenilor in Belgia. Vernisajul are loc azi (31 mai), cu incepere de la orele 13.00, in prezenta plasticienilor belgieni. (L.D.)
A r h i v a
  Ilfovenii. La Palat    
  Lansari la Festivalul de Teatru de la Sibiu    2 comentarii
  Lista lui Tuca sau cum se naste kitsch-ul din folk si filozofie    
  Cateva premii, un triceratops si o turnatorie internationala    
 Top afisari / comentarii 
 La Famiglia STS (541 afisari)
 CLARA MARGINEANU (201 afisari)
 Turnir poeticesc si dezvaluiri de pagina intai (109 afisari)
 Referendumul din Franta, un esec necesar? (62 afisari)
 Slabiciunea UE pune Romania in pericol (II) (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00996 sec.