Ziua Logo
  Nr. 3336 de marti, 31 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
O carte pe zi
Lista lui Tuca sau cum se naste kitsch-ul din folk si filozofie
"Tu ai vreo problema in acest moment?" "Am, cred, un psoriazis, am niste bube pe ici, pe colo, de nervi, de poluare, de stres, nu-mi explic..." Intrebarea o pune celebrul Marius Tuca, raspunsul il da si mai celebrul Florin Calinescu, intr-o carte de interviuri care se numeste "Verde-n fata" (Editura Polirom, 2005) si in care, ni se spune pe ultima coperta, "autorul aduce in prim-plan momente semnificative si nu de putine ori exemplare ale traseelor existentiale" ce apartin "numelor consacrate ale sferei publice romanesti".
Partea cea mai interesanta a cartii este lista acestor nume: Florin Calinescu, Ion Tiriac, Andreea Marin, Adrian Paunescu, Ion Cristoiu, Mircea Dinescu, Toni Grecu, Gheorghe Dinica, Tudor Gheorghe si Andrei Plesu. Aceasta este Romania vizibila, Romania asa cum o vad jurnalistii nostri cei mai cunoscuti, cei care contribuie, cu alte cuvinte, la facerea listei. Lasand la o parte amestecul aiuritor, diferentele uriase care exista intre acesti oameni intervievati de Marius Tuca (sau diferentele nu sunt asa uriase cum par?; aducerea lor intr-o carte are un curios efect de nivelare!), sa vedem ce si cum ii intreaba jurnalistul care a tinut rating-ul atatia ani si, mai ales, cum raspund ei.
Nu pot sa nu ma mai opresc inca o data asupra interviului care deschide cartea, cel cu Florin Calinescu. Acolo se instituie stilul Tuca: cei doi participanti isi spun pe nume, vorbesc fara sir, fara gramatica, fara nici o cenzura interioara si, mai ales, fara nici un haz, ba de-a dreptul jenant, mai ales cand vor sa fie glumeti, iar cand vor sa fie culti, kitsch-ul e major: "Cu siguranta as vrea sa fac un film despre Romania si romanii din ea, dar, cum spunea Nichita, poate nu-mi aduc aminte exact unul din termeni, celalalt e sigur - cu abjectie si tandrete". De fapt spunea Salinger, dar ce mai conteaza asemenea fleacuri, cand acelasi Florin Calinescu ne spune ce ar fi facut el daca ar fi fost politician in 1990: "Ii chemam pe toti la masa si le ziceam: "Bai, fratilor - rege, aia stati prin puscarii, ailalti stati pe nu stiu unde, Securitate, dosare, poeti, artisti - haide, dom-le, sa vedem care este problema, sa stabilim cateva coordonate. Furam, se fura peste tot - haide sa furam un sacou, o perdea, dar cu sagalnicie, asa, sa aiba si astia o banana si-un snitel in mana si-un loc de munca..."". Cand auzi prostiile astea la televizor, asociate cu cateva gesturi, cu o grimasa, mai poti crede ca in spatele lor se afla ceva, ca e acolo mai mult decat aceasta nesfarsita caterinca ieftina, dar cand le vezi scrise, si mai ales intr-o carte, iti dai seama ca nu, nu se afla nimic altceva in spatele lor, acestia sunt oamenii la care ne uitam noi de vreo cincisprezece ani...
In cazul lui Ion Tiriac, am retinut ce spunea, de pilda, marele fost jucator de tenis in 2002: "Eu am discutat ieri cu un mare om politic si am spus: "Da-mi astazi un prim-ministru care-i mai bun ca Nastase". Nu e! Toata lumea e de acord ca Adrian Nastase e cel mai bun prim-ministru pe care-l avem noi". Si jurnalistul care pune intrebarile pare sa fie, la randul lui, de acord. Pentru ca era o vreme, in 2002, cand aproape toata lumea era de acord, va mai amintiti?
Interviul cu Andreea Marin, pe care Marius Tuca tine sa ne spuna ca o stie din viata de zi cu zi si careia tatal ii citea in copilarie poezii de Adrian Paunescu, e de departe cel mai savuros. Plin de expresii neaose (verzi in fata!) - "Hai, lasa-ma!" - sau mai expresive - "Ma lasi?", urmate de glumite populare - "Nu. Cand te-oi lasa eu... du-te-ncolo, vino-ncoa, stai asa, nu ma lasa...", interviul e de un umor involuntar de zile mari: "In viata de zi cu zi sunt putin mai calma, asta e diferenta majora. In rest, sunt la fel de ambitioasa si de stresanta, probabil, pentru cei din jur..."
Interviul cu Adrian Paunescu e "filozofic" de la primul la ultimul rand (se discuta, ca intre intelectuali, despre poezie, iubire, suferinta, existenta), dar aflam si cum poetul lucreaza la "volumul urmator, care este extraordinar". Pentru ca, daca cu Florin Calinescu sau cu Andreea Marin Marius Tuca e sugubat, cu marii intelectuali este, la randul lui, intelectual si ii da, lui Andrei Plesu, "cea mai buna definitie a mantuirii pe care am auzit-o in ultimul timp", dupa cum spune acesta din urma. Iar cand Plesu se plange ca Liiceanu il judeca din cauza ca a inceput sa scrie la computer, Tuca adauga: "Si eu v-as judeca, pentru ca si eu scriu de mana..."
Dintre "numele consacrate" nu lipseste decat vulturul plesuv sau scorpionul care ataca mortal pentru ca lista lui Tuca sa fie completa si satisfactia noastra garantata.
Luminita MARCU 
A r h i v a
  Ilfovenii. La Palat    
  Lansari la Festivalul de Teatru de la Sibiu    2 comentarii
  Cateva premii, un triceratops si o turnatorie internationala    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 La Famiglia STS (541 afisari)
 CLARA MARGINEANU (201 afisari)
 Turnir poeticesc si dezvaluiri de pagina intai (109 afisari)
 Referendumul din Franta, un esec necesar? (62 afisari)
 Slabiciunea UE pune Romania in pericol (II) (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00971 sec.