Ziua Logo
  Nr. 3335 de luni, 30 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Incidente la FestGay 2005
-- Peste o suta de persoane apartinand minoritatilor sexuale au participat la "Marsul diversitatii" * Mitingul a fost foarte aproape de a degenera dupa ce manifestantii s-au intalnit cu reprezentantii Miscarii Noua Dreapta
Peste o suta de persoane apartinand minoritatilor sexuale au participat sambata, in Bucuresti, la "Marsul diversitatii", manifestantii fiind protejati de impresionante forte de ordine. Inca de la orele 18.00, primele grupuri de homosexuali au sosit in fata Hanului lui Manuc, dar si la fantanile de la Piata Unirii, de unde urmau sa plece in mars spre Parcul Tineretului. Daca nu ar fi fost cele cateva tinute excentrice ale unora dintre participantii la miting, ai fi putut confunda cu usurinta o manifestatie a unor tineri excentrici cu cea a homosexualilor. Fustele scurte, pantofii cu toc inalt, machiajul strident, penele, mastile colorate, fluierele si pancartele au constituit singurele accesorii care au scos in evidenta grupul de manifestanti. Majoritatea participantilor insa erau imbracati obisnuit, singurul semn distinctiv fiind o emblema pe care se putea citi: "FestGay 2005". Participantii la "Marsul diversitatii" nu s-au imbratisat si nici nu s-au sarutat pe strada, gesturi care ar fi putut fi considerate atac la pudoare si ar fi incitat populatia la agresiuni, asa cum s-a intamplat in alte tari, ci doar au mers tinandu-se de mana si, cel mult, au raspuns huiduielilor de pe margine. Lozinca marsului a fost: "Fara prejudecati. Iubesc pe cine vreau!".
Conflict cu "Noua Dreapta"
Singurul incident s-a iscat in imediata apropiere a Bisericii Sf. Spiridon, cand un grup apartinand "Miscarii Noua Dreapta", printre care erau si tineri cu o pancarta inscriptionata "Biserica Sf. Sava", i-a provocat pe manifestanti strigandu-le "sa va fie rusine, taraturilor!". In acest moment, cativa dintre manifestanti au iesit din coloana si le-au smuls pancartele calcandu-le in picioare. Pentru cateva momente, cele doua grupuri s-au imbrancit si s-au injurat, insa au fost separate de jandarmi, care au intervenit imediat. Cei de la "Noua Dreapta" au inceput sa cante "Hristos a inviat din morti" si au ramas inconjurati de jandarmi pana cand grupul de manifestanti s-a indepartat de locul incidentului.
Actiunea a fost considerata o reusita
Una peste alta, pentru organizatori actiunea a fost considerata o reusita, in conditiile in care acestia se asteptau la proteste mult mai violente. "Simplul fapt ca a existat primul festival Gay a contat foarte mult pentru noi. Marsul a fost cat se poate de in regula. Sunt foarte multumit pentru prima manifestare GayFest 2005. Ma asteptam la proteste violente, dar, cu exceptia celor de la "Noua Dreapta", care incearca intotdeauna sa razbeasca prin violenta fizica, totul a fost ok. Politia a fost, intr-adevar, cam agresiva si inconstanta", a declarat, la finalul marsului, Florin Bucuceanu, director executiv al Accept. El a promis ca anul viitor va avea loc un festival mult mai colorat, mai spectaculos, cu multa muzica si antren. (C.P.)
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Noi ne iubim nevestele   de Lica
   de jan dinu
Personal   de Man In Black
Oamenii trebuie sa aiba curajul sa spuna NU la TIMP.   de Lucia
Partidul Conservator   de yonyonescu
pt. Sobru   de crassus
FELICITARI ASOCIATIEI ACCEPT!   de democracy
A r h i v a
  Liderul Miscarii Noua Dreapta, amendat    
  Producatorii de muzica la cheremul UFPR    1 comentariu
  ZIUA si replica    1 comentariu
  Comisar atacat cu coktailuri Molotov    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Poetul a toate... (650 afisari)
 Dimitrie Cantemir (502 afisari)
 Producatorii de muzica la cheremul UFPR (352 afisari)
 Ion Tiriac: Incep sa ma satur (249 afisari)
 Operatiunea Bagdad (150 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00874 sec.