Ziua Logo
  Nr. 3332 de joi, 26 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Dreptul la pacat, o obligatie contemporana?
Bogdan-Aurel TELEANU 
Preceptul juridic, "Ius est ars boni et aequi" se traduce in limba romana astfel: "justitia este arta binelui (public) si echitatii (egalitatii)". Prin echitate intelegem recunoasterea impartiala a dreptatii fiecarui om in parte. Este vorba despre un echilibru intre interese care se distruge atunci cand cel care este investit cu autoritatea de a veghea la pastrarea acestui echilibru intervine in favoarea intereselor uneia dintre aceste parti.
Un astfel de exemplu l-a oferit zilele trecute ministrul Justitiei, d-na Monica Macovei. In contextul in care, in Romania urmeaza sa aiba loc o "parada gay", care insa nu a primit autorizatie de la Primaria Capitalei, ministrul Justitiei intervine in favoarea acestui mars declarand urmatoarele: "Cred in diversitate si in dreptul la viata privata si cred ca aceasta parada trebuie sa aiba loc. Nu trebuie sa ne placa tuturor, dar nu trebuie sa impiedicam libertatea de exprimare". Am subliniat intentionat cuvantul "trebuie", utilizat de ministrul Justitiei, pentru a scoate in evidenta modul in care se sugereaza necesitatea desfasurarii "paradei gay", adica a paradei homosexualilor, in Capitala. Oare sa incerce ministrul Justitiei sa impuna desfasurarea acestui mars al unei minoritati sexuale in Bucuresti? Sau, nu cumva d-na Monica Macovei este obligata sa pledeze in favoarea acestui mars?
Bineinteles ca intreaga societate trebuie sa manifeste toleranta si intelegere fata de cei care sunt afectati de acest pacat. Inclusiv Biserica ofera mijloacele spirituale adecvate pentru indreptarea lor. De altfel, sunt destui cei care constientizeaza gravitatea pacatului si incearca sa-si gaseasca indreptatea si prin mijloace duhovnicesti. Din perspectiva invataturii crestine, problema o reprezinta pacatul, nu pacatosul care trebuie privit cu intelegere, mai ales in cazul in care el manifesta dorinta sincera de indreptare. Prin urmare, Biserica nu doreste izolarea acestei minoritati sexuale, ci "protejeaza libertatea de a trai in virtute, respingand ceea ce este impotriva firii si aparand firea umana in demnitatea ei" (Apelul Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane pentru promovarea principiilor traditionale de viata moral-crestina in societatea romaneasca, noiembrie 1993).
Dincolo de tonul poruncitor al ministrului Justitiei, constat modul in care d-na Macovei nu reuseste sa faca deosebire intre ceea ce inseamna viata publica si viata privata. Aceasta grava confuzie din partea unui ministru al Justitiei reiese din felul in care pledeaza pentru aceasta manifestare publica a homosexualilor in numele "dreptului la viata privata". Prin urmare, potrivit d-nei Macovei, spatiul public constituie pentru homosexuali spatiul lor privat, ceea ce ar echivala cu ocuparea spatiului public de catre "minoritatile sexuale", in defavoarea celor care considera homosexualitatea un pacat si considera propaganda acesteia un atentat la adresa institutiei familiei atat de agresata din punct de vedere moral, economic si social.
Aceasta inechitate, produsa dintr-o grava confuzie intre spatiul public si cel privat, poate aduce grave prejudicii celor care sustin principiul democratiei si libertatii. Ce fel de libertate mai este aceea cand, in numele ei, obligi? Raspuns: o libertate relativa, in functie de interes. Dar, oare mai exista democratie acolo unde primeaza interesele unei minoritati? Oare menirea ministrului Justitiei nu este aceea de a proteja libertatea tuturor cetatenilor, fara a inclina balanta dreptatii in favoarea unora? Insa, se pare ca in Romania preceptul juridic "A trai onest, a nu leza pe altul, a da fiecaruia ceea ce i se cuvine (Honeste vivere, alterum non ledere, suum cuique tribuere)" nu este respectat tocmai de cei care ar trebui sa fie garantii lui.
Universitatea Santa Croce,
Facultatea de Comunicare
Sociala Institutionala,
Roma
 Comentarii: 19 Afiseaza toate comentariile  
interpretare fortata   de imi_pasa
PRINTUL LA MUNTELIE ATHOS ,CAMILA CALARE PI CAMILA IN CROAZIERA!~   de scirbitul-dezgustat
   de Lucia
Bine exprimat, d-le Teleanu!   de Nocturnus
In atentia celor "politically corect" care ignora biserica   de romking
Exemplu limita   de mihalceaionadrian
Protest politic   de Anticomie
mai bogdane - a fi homo sau lesbi nu este un pacat   de CHIORU
Lucrurile ar fi simple   de perscorilo
Stimabile student la Roma, aberezi   de 1octav
Tragedia Romaniei   de toni
Libertatea de exprimare este sublima, dar lipseste cu desavarsire   de VIM
Atentat la bunele moravuri   de romking
Libertatea de exprimare...   de adrianbmw
Dreptul la viata privata sau dreptul de a hartui viata privata cu cyberspatialul   de underinfluence
Macovei   de cosor ion
Zi acolo trei rugaciuni in plus si nu te mai perpeli atita! Las' ca-i trazneste Dumnezeu !   de tjmaxxi
Buna seara. Cer si eu ajutorul forumistilor( in special celor care pot observa greseli in articole)   de MarinIulianIonel
asa da   de Sobru
A r h i v a
  Misteriosul domn Talpes    7 comentarii
  Partid mic, oscilatii mari    3 comentarii
  Rectificare bugetara pe plus?    1 comentariu
  Testul GayFest 2005 Bucuresti    45 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
  Institutii, organizatii, asociatii, persoane care dezbina    2005-03-21
 Top afisari / comentarii 
 Filiera BT vrea Politia de Frontiera (522 afisari)
 Dreptul la pacat, o obligatie contemporana? (115 afisari)
 Talpes in razboi cu Vulpea (85 afisari)
 SUA cer Rusiei sa repudieze Pactul Hitler-Stalin (51 afisari)
 Testul GayFest 2005 Bucuresti (45 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.87760 sec.