Ziua Logo
  Nr. 3328 de sambata, 21 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Seful statului a lasat de inteles ca Romania sprijina varianta ucraineana de rezolvare a conflictului transnistrean
"Securitatea Europei depinde de securitatea la Marea Neagra"
-- Unirea, in planurile euro-atlantice
"Romania stie ca (...) la frontiera ei estica este o zona extrem de importanta pentru securitatea nationala a Romaniei, dar si pentru securitatea Uniunii Europene. Ne-am facut, zic eu, datoria de a trezi interesul pentru zona Marii Negre", a declarat joi seara presedintele Romaniei, Traian Basescu, la TVR 1. "La Consiliul Europei de la Varsovia s-au suprapus extraordinar finalul, concluziile, declaratia Comisiei Europene cu politica noastra externa la Marea Neagra. Asta pentru mine a fost o reusita extraordinara, aducerea Marii Negre in atentia politicii de vecinatate a Europei", a continuat presedintele Romaniei in interviul acordat in cadrul emisiunii TVR "Agenda politica". In ceea ce priveste conflictul transnistrean, Traian Basescu a exclus varianta de rezolvare a acestuia prin federalizarea Republicii Moldova si a sugerat ca Romania sprijina planul de rezolvare propus de Ucraina. "Transnistria se discuta cu Romania. (...) Ce este formidabil, si un analist de politica externa serios ar face acest lucru, ar lua propunerea de solutie pentru Transnistria a presedintelui Iuscenko, propunerea de solutie pentru Transnistria a presedintelui Romaniei, facuta la Chisinau, si ar vedea cum arata propunerile lansate ieri. Ar constata o similitudine, chiar daca de data aceasta vine din nou prin gura Ucrainei, care este parte a formatului cvadripartit de negociere a Transnistriei, de data aceasta vine cu punctele romanesti inglobate integral in punctul de vedere al Ucrainei cu privire la solutionarea conflictului din Transnistria", a continuat Traian Basescu. "Eu afirm cu toata responsabilitatea un lucru: securitatea Europei in urmatorii 20 de ani depinde de modul cum se va asigura securitatea la Marea Neagra. (...) Daca comunitatea internationala nu se implica acum sa le prevenim, tensiunile politice negative acumulate pe Transnistria, pe Osetia, pe Nagorno-Karabah, pe Abhazia, mai devreme sau mai tarziu izbucnesc", a avertizat Traian Basescu.
Planul ucrainean de rezolvare a conflictului transnistrean, despre care Traian Basescu precizeaza ca "inglobeaza integral punctele romanesti", prevede organizarea de alegeri parlamentare in Transnistria, care sa fie recunoscute de autoritatile de la Chisinau. Analistii occidentali, cum ar fi de exemplu Vladimir Socor de la Jamestown Foundation, critica insa ferm organizarea acestor alegeri lipsa oricaror reprezentanti democratici (partide, ONG-uri, etc) ai populatiei din Transnistria. De altfel, rezultatul oricaror alegeri desfasurate in curand in Transnistria ar avea ca efect numai legitimarea grupului autoritarist de la Tiraspol al lui Igor Smirnov.
De asemenea, planul ucrainean la care face referire Traian Basescu prevede posibilitatea ca Transnistria sa aiba dreptul sa se separe legitim de Republica Moldova, in cazul in care Chisinaul ar decide ca Basarabia sa se uneasca unui alt stat. Evident, singurul stat cu care s-ar putea uni Republica Moldova din dreapta Nistrului ar fi Romania. Avand in vedere ca in planul ucreainean este prevazuta implicarea SUA si a UE in procesul de negocieri pentru Transnistria, acest lucru indica faptul ca strategi de la Washington, Bruxelles sau Moscova au in vedere posibilitatea reala a reunificarii Basarabiei cu Romania.
George COMAN 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
O declaratie logica!   de FB
CINE ARE DELTA DUNARII ARE SUPREMATIA LA MAREA NEAGRA   de lec4ram
Basescu nici nu-ti dai seama cit de mic ai inceput sa fii!   de ml
A r h i v a
  Razbunarea lui Nastase    28 comentarii
  Planurile lui Traian Basescu    4 comentarii
  PNL e deranjat de acuzele lui Basescu    3 comentarii
  Basescu a dat iar de pamant cu CSM, PNA si Curtea Constitutionala    3 comentarii
  "Orice este posibil in cazul ziaristilor ostatici"    3 comentarii
  Actiunea "brandul" se intoarce    14 comentarii
  Romania implicata in dosarul Tiraspol    2 comentarii
  Ghici cine-ti intra-n masina: DIE sau SIE?    
  Abonamentul la loc comanda!    7 comentarii
  Memorandum cu dedicatie pentru Nastase    
  Anticipatele nu influenteaza aderarea la UE    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 "Decreteii", un experiment ucigas (189 afisari)
 Prefectul de Vaslui audiat in dosarul clanului Hritac (153 afisari)
 Tratament egal pentru ucigasi (121 afisari)
 Holocaustul asimetric (110 afisari)
 Marin Preda, 25 de ani dupa... (105 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00869 sec.