Ziua Logo
  Nr. 3328 de sambata, 21 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Planurile lui Traian Basescu
-- Presedintele anunta remanierea * Guvernul isi va asuma raspunderea pentru reforma in Justitie * "Orice este posibil in cazul ziaristilor ostatici" * "Securitatea Europei depinde de securitatea la Marea Neagra"
Presedintele Traian Basescu a anuntat joi seara ca la incheierea termenului de sase luni pe care l-a dat institutiilor pentru a-si dovedi eficienta, "cu certitudine" vor fi operate "niste schimbari" la nivelul Guvernului, in acord cu premierul, deoarece "se simte nevoia" unor modificari. Intrebat, in emisiunea "Agenda zilei", realizata de Iosif Boda la TVR, daca toti inaltii functionari si ministrii functioneaza la capacitate maxima, presedintele Basescu a raspuns: "Sunt la capacitate maxima, dar, din pacate, unii au capacitate redusa". "Cu certitudine, in acord cu primul-ministru, se vor opera niste schimbari, la incheierea celor sase luni", a subliniat seful statului. El a precizat ca asteapta punctul de vedere al premierului si ca, in mod cert, va accepta sa semneze decretele de revocare din functie.
O suta de masuri restante
Basescu a spus ca nu este adeptul realizarii acum a unei restructurari a Guvernului, deoarece, daca administratia centrala ar intra intr-o reorganizare, aceasta ar genera o amanare a adoptarii unor masuri necesare. El a precizat ca in prezent, in procesul de aderare la Uniunea Europeana, sunt 100 de masuri restante, dupa ce la 1 mai erau 123. "Personal, nu sunt adeptul unei reasezari a administratiei centrale; acum, imediat, nu este o urgenta. Cred ca un optim ar putea fi ori in situatia in care se declanseaza alegeri anticipate si venim la ea (...) ori, daca nu se declanseaza alegeri anticipate, dupa raportul de tara din noiembrie", a subliniat Basescu. In opinia sefului statului, "solutia eficienta" ar fi declansarea rapida de alegeri anticipate, cu o campanie electorala de doua saptamani, perioada in care Guvernul sa-si faca treaba. Basescu a precizat insa ca nu poate declansa alegeri anticipate decat in acord cu primul-ministru si, deocamdata, nu doreste sa forteze nota. Seful statului a precizat ca nu i s-a parut o prioritate sa abordeze tema anticipatelor imediat dupa semnarea Tratatului de aderare la UE, datorita evenimentelor din aceasta perioada, respectiv inundatiile si criza jurnalistilor romani rapiti in Irak. Intrebat daca UDMR ar mai fi cooptat la guvernare, in situatia in care Alianta PNL-PD ar obtine majoritatea parlamentara la anticipate, Basescu a raspuns ca "este o placere sa guvernezi cu ungurii", deoarece sunt corecti, eficienti si promoveaza oameni valorosi.
Balbaieli si nereusite
In alta ordine de idei, seful statului a criticat modul in care Guvernul a gestionat problema inundatiilor, dar a precizat ca nu este vorba despre atacuri la adresa Executivului. In opinia lui Basescu, Executivul a avut, pana acum, cateva reusite, dar si "balbaieli, nereusite". "Guvernul a avut o restanta la unitate si soliditate. Dar nu este un lucru care a inrautatit situatia celor aflati in necaz, insa nici nu a ameliorat-o", a spus presedintele. Basescu considera ca acum s-a schimbat situatia, iar premierul va prelua coordonarea activitatilor si Guvernul isi va face treaba. Cat despre situatia din Sanatate, presedintele a apreciat ca "este foarte clar" ca sistemul nu functioneaza si trebuie schimbat, solutia fiind introducerea rapida a sistemului privat de servicii medicale.
PD, manat spre centru
Un alt domeniu abordat in emisiune a fost situatia partidelor politice. Intrebat ce ar face la Conventia PD din iunie, in situatia in care nu ar fi sef al statului, ci membru al formatiunii democrate, Basescu a precizat ca si-ar fi luat platforma-program cu care a castigat presedintia PD in anul 2001, ar fi adaptat-o problemelor guvernarii si "ar fi iesit o platforma perfecta de centru". Basescu a adaugat ca, pe baza plaformei adaptate, s-ar putea lua apoi "o decizie in legatura cu familia europeana la care vrei sa fii sau la care trebuie sa fii". Seful statului a apreciat ca in Romania este un dezechilibru in raport cu structurile politice europene, adica exista corespondenta in zona de centru si centru-stanga, dar nu si la centru-dreapta. "Daca s-ar aseza in realitatile guvernarii, PD si-ar corecta platforma politica si si-ar aduce-o in conformitate cu un partid aflat la guvernare", a spus Basescu. El a mai declarat ca a avut discutii extrem de serioase cu reprezentantii PPE, carora le-a explicat exact acelasi lucru.
Geoana cocheta cu BERD
Referindu-se la situatia din PSD, seful statului a apreciat ca actualul presedinte al PSD, Mircea Geoana, "a lucrat la doua capete" inainte de Congresul partidului, vizand atat candidatura la sefia PSD, cat si un post de vicepresedinte intr-o "banca foarte importanta". Basescu a marturisit ca in ziua in care Geoana si-a depus "oarecum intempestiv" candidatura pentru presedintia PSD, la ora 13.00, l-a primit la Cotroceni pe "reprezentantul unei foarte importante banci", care i-a cerut "acceptul" pentru desemnarea lui Geoana in functia de vicepresedinte al bancii respective. "La vreun sfert de ora dupa ce reprezentantul bancii a plecat cu binecuvantarea mea pentru numirea lui Geoana, am aflat ca Mircea Geoana si-a depus candidatura", a spus Basescu. La randul sau, Geoana a confirmat ieri spusele lui Basescu, mentionand, conform Mediafax, ca este vorba despre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Seful PSD a precizat ca "importanta banca de la Londra" l-a contactat, in ianuarie, in legatura cu un post de vicepresedinte, care era vacant, insa nu a dat curs ofertei, deoarece pune interesul public inaintea celui material.
Ovidiu BANCHES 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Eliberarea ziaristilor,vestea NO1   de FB
Planuri...   de Ratacitul
AVEM UN PRESEDINTE FOARTE SERIOS SI ANGAJAT   de lec4ram
ce ziceti? de un nou PRIM MINISTRU GEOANA? PDC   de texanu
A r h i v a
  Razbunarea lui Nastase    28 comentarii
  PNL e deranjat de acuzele lui Basescu    3 comentarii
  Basescu a dat iar de pamant cu CSM, PNA si Curtea Constitutionala    3 comentarii
  "Orice este posibil in cazul ziaristilor ostatici"    3 comentarii
  "Securitatea Europei depinde de securitatea la Marea Neagra"    3 comentarii
  Actiunea "brandul" se intoarce    14 comentarii
  Romania implicata in dosarul Tiraspol    2 comentarii
  Ghici cine-ti intra-n masina: DIE sau SIE?    
  Abonamentul la loc comanda!    7 comentarii
  Memorandum cu dedicatie pentru Nastase    
  Anticipatele nu influenteaza aderarea la UE    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 "Decreteii", un experiment ucigas (189 afisari)
 Prefectul de Vaslui audiat in dosarul clanului Hritac (153 afisari)
 Tratament egal pentru ucigasi (121 afisari)
 Holocaustul asimetric (110 afisari)
 Marin Preda, 25 de ani dupa... (105 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01091 sec.