Ziua Logo
  Nr. 3328 de sambata, 21 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Tratament egal pentru ucigasi
George DAMIAN 
In Germania, Serviciul Federal pentru Apararea Constitutiei (Bundesamt fur Verfassungsschutz) are ca principal domeniu de activitate combaterea extremismului politic de orice orientare. Organizat ca serviciu secret de informatii urmareste in detaliu activitatile politice extremiste de orice fel. Ratiunea existentei acestui serviciu este sa impiedice repetarea unui dezastru politic de genul celui din 1933, cand Hitler a ajuns la putere afisand un program politic extremist. Acest serviciu este si o consecinta a procesului de la Nurenberg, inceput la 20 noiembrie 1945 si incheiat in aprilie 1949.
Cu prilejul acestui proces au fost judecati pentru faptele lor si condamnati cei responsabili pentru crimele nazismului. Germania a fost impanzita in timpul celui de-al doilea razboi mondial de diverse organizatii care au minat statul de drept. Institutiile care asigurau functionarea statului german au fost dublate in actiunile lor, mai tarziu identificandu-se unele dintre ele, cu diverse organizatii create de Hitler si de partidul nazist. Printre acestea se numarau SS (Schuts Staffel - detasamente de aparare, destinate initial pazirii lui Hitler), SA (Sturm Abteilung - detasamentele de asalt, folosite in controlarea strazilor si in lupta politica), SD (Sicherheit Dienst - serviciul de siguranta, folosit pentru diverse misiuni de paza). SS s-a dezvoltat in mai multe directii, ajungand sa cuprinda trupe combatante pe front, servicii secrete de informatii si funestele detasamente de paza ale lagarelor de concentrare si de exterminare. Toti cei responsabili din cadrul acestor organizatii, care practic au distrus statul german, au fost judecati si condamnati pentru crimele savarsite impotriva umanitatii. Faptele lor sunt binecunoscute: suprimarea violenta a pluralismului politic in Germania, masacrarea civililor din teritoriile ocupate, deportarea si lichidarea celor considerati indezirabili din motive rasiale. Cei care au pus in practica ucigasa ideologie nazista si-au primit pedeapsa.
De cealalta parte a cortinei a existat o alta ideologie, in care ura de rasa era inlocuita cu ura de clasa. O ideologie care a avut o viata mai lunga, care a avut timp sa isi perfectioneze mecanismele ucigase. Prima organizatie care s-a impus in distrugerea societatii ruse a fost creata in decembrie 1917, temuta CEKA (Vserossiiskaia chrezvychainaia komissiia po bor'be s kontrrevoliutsiei i sabotazhem - Comisia Rusa Extraordinara pentru Combaterea Contrarevolutiei si Sabotajului).
Creatorul CEKA, Felix Dzerjinski, a declansat intre 1918-1920 Teroarea Rosie, fiind direct responsabil pentru moartea a sute de mii de cetateni care nu erau de acord cu ideologia comunista. CEKA s-a transformat in 1922 in GPU (Gosudarstvennoe politicheskoe upravlenie - Directoratul Politic de Stat), continuandu-si misiunea de epurare ideologica si devenind o institutie federala sub denumirea OGPU. In 1934 aceasta organizatie de politie politica a fost inglobata in NKVD (Narodnyi komissariat vnutrennykh del - Comisariatul Poporului pentru Afaceri interne). Intre 1936 si 1938 NKVD s-a ocupat cu deportarea in lagare a celor considerati incompatibili cu ideologia oficiala, cu urmarirea si executarea celor care vroiau sa gandeasca singuri. Dupa 1945, imperiul sovietic a exportat toata aceasta experienta acumulata in intreaga Europa de Est. Instructorii de la Moscova i-au invatat pe tovarasii din noile tari prietene sa organizeze lagare de concentrare, deportari, arestari in masa si procese inscenate. Mai mult decat atat, au contribuit la crearea si impunerea unor organizatii similare care sa controleze situatia politica din "democratiile prietene".
SS-istii, SD-istii si membrii SA au fost judecati si pedepsiti. NKVD-istii si puii lor din intreaga Europa de Est au iesit, cel putin intr-o mica masura, din istorie fara sa fie judecati. Un proces public si simbolic al crimelor savarsite de criminalii ideologiei comuniste ar putea impiedica repetarea ororilor la care a fost supusa Europa de Est.
Pana atunci, Romania n-ar strica sa-si faca propriul Serviciu pentru Apararea Constitutiei in vederea depistarii si pedepsirii vinovatilor de crime in regimul comunist.
 Afisari: 121  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
In America sint protejati criminalii mai bine ca cei cinstiti   de traktorist
Asa sa fie   de vall
in urma evenimentelor din iunie 1990, avem si noi o lege care sa ne apere CONSTITUTIA. Unii spun ca avem si servicii...   de the witness
A r h i v a
  Se rupe hora intre palate    13 comentarii
  Prizonierul Basescu    26 comentarii
  Criza din sanatatea publica    1 comentariu
  Traian Basescu, presedintele Romaniei    1 comentariu
  Marin Preda, 25 de ani dupa...    8 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Stalin si poporul rus - libertate ne-au adus    2005-05-14
  Un sut european    2005-05-07
  UE, pe bani    2005-04-13
  Romania-UE, exceptia de la regula sau regula exceptiei    2005-04-02
  Experimentul moldav    2005-03-26
 Top afisari / comentarii 
 "Decreteii", un experiment ucigas (189 afisari)
 Prefectul de Vaslui audiat in dosarul clanului Hritac (153 afisari)
 Tratament egal pentru ucigasi (121 afisari)
 Holocaustul asimetric (110 afisari)
 Marin Preda, 25 de ani dupa... (105 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.34406 sec.