Ziua Logo
  Nr. 3328 de sambata, 21 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Scenarii la zi
Se rupe hora intre palate
Sorin ROSCA STANESCU 
Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
E de rau. Conflictul intre palate - care, spuneam zilele trecute ca este inerent, prin Constitutie si inca o data inerent, data fiind structura de politician a lui Traian Basescu - este pe cale sa fie declansat. Si, cum in lumea moderna, inainte de deschiderea focului se pune in miscare aparatul de propaganda, iata ca nici semnalele rau prevestitoare nu au intarziat sa apara. Ca de obicei, institutia prezidentiala este initiatoarea inclestarii de forte. Fiindca, prin legea fundamentala a tarii, seful statului este parcat la Cotroceni, cade prizonier al unor informatii "inteligente", dar neverificate - daca nu cumva ele sunt in mod deliberat inselatoare - si, pe tusa fiind, este tentat sa minimalizeze eforturile Guvernului si sa-i supradimensioneze greselile. Si, evident, sa se puna, zi de zi, in locul primului-ministru, imaginandu-si ca ar avea mai mult spor. Si este o realitate: mai multi membri ai Guvernului Tariceanu ii ofera lui Basescu exceptionale pretexte pentru a incerca sa preia initiativa si sa-si arate muschii, fortand fie alegeri anticipate, fie caderea actualului Executiv, fie, la limita, o remaniere semnificativa. Acesta este mesajul, de asta data raspicat, transmis opiniei publice de presedinte. Pana una-alta, Tariceanu a amutit si, poate, isi pregateste scenariile de raspuns.
Traian Basescu si-a afirmat frustrarea ca nu are suficiente prerogative executive pentru a crea si a conduce o celula de criza la Guvern, de natura sa gestioneze mai bine dezastrul provocat de inundatii. Dar a atacat in forta si faptul ca Guvernul nu s-a implicat cum trebuie in criza medicamentelor. Si pentru a nu mai lasa loc nici unui echivoc, acuza Executivul ca pierde ritmul in procesul de integrare in UE. Dupa care vorbeste de expirarea unui termen de gratie de 6 luni, pe care, daca imi amintesc eu bine, nu l-a dat Guvernului, pentru ca nici nu avea cum, ci sefilor serviciilor secrete si celor doua procuraturi. Si care termen, intr-adevar, expira. Dar iata, chestiunea termenului a extrapolat-o presedintele si deasupra capului lui Tariceanu. Pe care il someaza, nici mai mult nici mai putin, decat sa redacteze decretele de revocare a unor ministri. Si este abia inceputul. Peste cateva zile, s-ar putea sa-i ceara primului-ministru, pur si simplu, sa plece. Desi e ceva mai greu. Ce-i drept, nu si pentru un politician obisnuit sa joace la limita si, de cele mai multe ori, sa castige, cum este Traian Basescu. In cele ce urmeaza, nu voi incerca sa raspund la intrebarea cine are si cine nu are dreptate, ci, mai degraba, imi propun sa analizez cauzele care au precipitat un conflict care putea avea loc candva, intr-un viitor mai indepartat.
A iesit la iveala, iar Ziarul ZIUA publica astazi dezvaluirea facuta de fostul sef al Cancelariei guvernamentale, Alin Teodorescu, ca in 2004, imediat dupa alegerile locale, Ion Iliescu i-a cerut raspicat lui Adrian Nastase sa-si dea demisia. O demisie pe care, culmea, Nastase intentionase sa si-o dea inainte. Daca asa stau lucrurile, iata ca se confirma supozitiile facute in acea perioada de catre mai multi analisti politici. Confruntarea dintre palate ajunsese la un nivel extrem de critic. Instinctul de conservare - de partid - a pus insa capac peste razboiul surd. De dragul alegerilor. Oare ce va iesi la iveala, dupa cativa ani, din dedesubturile razboiului care urmeaza sa fie declansat acum? Eu cred ca Basescu este sincer frustrat ca sta pe tusa. El era mai degraba calificat ca prim-ministru. Nu era pregatit - atunci cand Stolojan s-a retras - sa faca fata fisei postului de presedinte. Si mai cred, bazandu-ma pe toate informatiile de care beneficiaza redactia unui ziar, ca Traian Basescu are si toate motivele sa fie profund nemultumit de multi dintre componentii echipei lui Tariceanu cu care acesta s-a trezit, pur si simplu, in brate, prin algoritm. Era la mintea cocosului, inca de la sfarsitul lui decembrie, cand a fost fortata instalarea acestui guvern prin crearea unei coalitii, firave si impotriva naturii, ca nu urma decat o relativ scurta perioada de tranzitie. Catre altceva. Peste ineficienta, de-a dreptul scandaloasa, a unora dintre membrii Cabinetului, a fost turnat gazul inundatiilor si al crizei medicamentelor si apoi aruncate nenumarate fitile, respectiv acte de coruptie, savarsite mult prea repede de exponenti ai puterii si deja dezvaluite de presa. Asa ca lui Basescu nu-i mai ramane decat sa precipite evenimentele.
Sa fie mana presedintelui cea care tocmai se pregateste sa intoarca o cheie in masina liberala? Sa organizeze, la sfarsitul lunii, un puci? Sub pretextul - ca tot e la moda - transformarii PNL in partid popular? Simt ca cineva incearca sa-i traga lui Tariceanu presul de sub picioare. Voi reveni asupra acestui subiect.
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
Acum trebuie declansate anticipatele ca sa rupem odata pisica PSD-isto-PUR-ista-PNL-ista   de stefanalexandru
Ziaristii au fost eliberati !!!!! (mediafax) :   de Pinkie
Podul de piatra ,s-a daramat/ A venit apa si l-a luat !   de Marius Adrian Porojnicu
ordine la final   de padure
Cu pasi mari spre...1,7%   de Ratacitul
Ba e de bine!Trebuie limepezita incalceala parlamentara care e intretinuta de imoralitatea PUR-ista ce a contaminat acum   de stefanalexandru
OSTATICII ROMANI DIN IRAQ AR PUTEA FI EXECUTATI SPUNE BASESCU?   de Marchizul
Basescu greseste   de underinfluence
care hora?   de teddy bear
Din nefericire, dupa sase luni.... am aflat numai, ceva: avem nevoie de alegeri !   de vibrator
Nu avem nevoie de Prim-Ministru.. Modelul American de Presedintie este mai eficient si mai democratic (ales de popor)   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Guvernul Tariceanu : si slab si ghinionist !   de Marius Adrian Porojnicu
Se rupe hora   de GGane
A r h i v a
  Prizonierul Basescu    26 comentarii
  Criza din sanatatea publica    1 comentariu
  Tratament egal pentru ucigasi    3 comentarii
  Traian Basescu, presedintele Romaniei    1 comentariu
  Marin Preda, 25 de ani dupa...    8 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Dubla teapa a lui Voronin    2005-05-20
  Hora coruptiei la partide    2005-05-19
  Singuratatea alergatorului Basescu    2005-05-18
  Anticipatele, o exceptionala sansa pentru Mircea Geoana    2005-05-17
  Un turbion in PSD    2005-05-16
 Top afisari / comentarii 
 "Decreteii", un experiment ucigas (189 afisari)
 Prefectul de Vaslui audiat in dosarul clanului Hritac (153 afisari)
 Tratament egal pentru ucigasi (121 afisari)
 Holocaustul asimetric (110 afisari)
 Marin Preda, 25 de ani dupa... (105 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.32329 sec.