Ziua Logo
  Nr. 3328 de sambata, 21 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Filmul lui Cristi Puiu premiat la Cannes
-- Filmul regizorului roman, "Moartea domnului Lazarescu", a castigat sectiunea "Un certain regard", a doua ca importanta din cadrul celui mai important festival de film din lume * "Three Times", ieri, in competitia pentru "Palme d'Or"
Printre laureatii editiei 2005 a Festivalului international de film de la Cannes se va afla si regizorul roman Cristi Puiu, caruia i s-a atribuit premiul principal al sectiunii "Un certain regard", a doua ca importanta dupa asa-numita "selectie oficiala" a festivalului. Juriul a luat aceasta decizie ieri dupa-amiaza, vineri 20 mai, inca dinaintea proiectarii ultimului film al sectiunii "Un certain regard". Cristi Puiu a participat cu "Moartea domnului Lazarescu", film pe care l-am prezentat in corespondenta pe care am transmis-o in ziua in care a intrat aici in concurs. Nu e o surpriza, dupa ce comentariile de la fata locului - si apoi din ziarele franceze - au fost foarte favorabile. Reamintesc ca filmul prezinta drama unui pensionar bolnav de cancer, "pasat" de la un spital la altul si care va muri astfel, parasit de toata lumea. Precedentele creatii ale lui Cristi Puiu, lung-metrajul "Marfa si banii" (2001) si scurt-metrajul "Un cartus de Kent si-un pachet de cafea" (2004), s-au bucurat, de asemenea, de recunoastere intrernationala, cel dintai fiind prezent acum cativa ani in selectia paralela celei "oficiale" de aici, de la Cannes, iar cel de-al doilea obtinand premiul "Ursul de aur" pentru scurt-metraj la Festivalul de film de la Berlin. Filmul premiat in cadrul sectiunii "Un certain regard" va beneficia de distribuire in cinematografele din intreaga Franta.
In cadrul selectiei oficiale, a intrat ieri in competitie si "Three Times", semnat de taiwanezul Hou Hsiao Hsien. Filmul a fost selectionat pe ultima suta de metri, in urma vizionarii unei casete video de doar cincizeci de minute, dar Hou Hsiao Hsien este un obisnuit al Cannes-ului. El face parte dintr-un pluton de cineasti asiatici de prima mana, din care nu-i voi mentiona decat pe veteranul Kobayashi si, desigur, pe cel mai tanar si mai rasfatat, Wong Kar Wai, cu ale carui formule narative a si fost comparat titlul intrat ieri in concurs.
Cele trei povestiri din "Three Times" sunt fixate in trei ani diferiti: in 1911, cand exceleaza clasicismul; in 1966, cu o problematica sociala si politica trecuta printr-o relatie mai speciala, de intimitate; si in 2005, cand vremea iubirii cunoaste o impuritate de neintalnit in episoadele precedente.
In orice caz, festivalul a intrat in aria precipitarii specifice de dinaintea anuntarii premiilor. Ieri la amiaza s-au derulat ultimele conferinte de presa, la filmul mai sus prezentat si la "The Three Burials of Melquiades Estrada" de Tommy Lee Jones, programat la urma poate si pentru structura lor cu trei module, dar si pentru modalitatea plonjarii in lumi de frontiera - temporala in cazul productiei asiatice, spatiala in "Three Burials..." (este vorba despre granita americano-mexicana).
Juriile diverselor premii care se acorda la Cannes s-au intrunit ieri. Unii laureati se cunosc deja, altii se banuiesc, iar in legatura cu premiile sectiunii oficiale pluteste inca suspensul. Asupra intregului palmares voi reveni, bineinteles, in ultimele corespondente de la editia din acest an a Cannes-ului. Astazi, sambata, este o zi de reluari, de proiectii de filme, ca si maine, cand, seara, dupa prezentarea laureatilor, juriul lui Emir Kusturica va sustine o conferinta de presa.
Ioan LAZAR, Cannes 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Bravo ..Hana   de neverul again
Tipic CNC...   de Teroristu Pacifist
Bravo   de Axani Adrian
A r h i v a
  69 de tari la Festivalul de Teatru de la Sibiu    2 comentarii
  Guvernul sprijina proiectul "Sibiu - capitala culturala europeana"    1 comentariu
  Imposibila intoarcere    
  "Saeculum"    
  2 + 1 Ilfoveni    
  Scenografii minimale    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 "Decreteii", un experiment ucigas (189 afisari)
 Prefectul de Vaslui audiat in dosarul clanului Hritac (153 afisari)
 Tratament egal pentru ucigasi (121 afisari)
 Holocaustul asimetric (110 afisari)
 Marin Preda, 25 de ani dupa... (105 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00997 sec.