Ziua Logo
  Nr. 3328 de sambata, 21 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Sergentul Fischer, sub jurisdictie SUA
-- Militarul american care a accidentat mortal un batran la Constanta beneficiaza de prevederile acordului NATO-SOFA * Politistii constanteni continua cercetarile pentru a stabili gravitatea faptei
Sergentul american Steven Fisher, cercetat la Constanta pentru ucidere din culpa, dupa ce a accidentat pe o trecere de pietoni un batran in varsta de 79 de ani, care a murit apoi la spital, beneficiaza de prevederile legislatiei privind militarii straini aflati pe teritoriul Romaniei. Capitanul de marina Penny Cockerell, de la Biroul de Presa al Exercitiului Combined Endeavour 2005, care se desfasoara la Baza de la Mihail Kogalniceanu, din Constanta, a declarat ca fapta militarului american intra sub incidenta acordului NATO-SOFA legiferat si in Romania in 2004, situatie in care sergentul Fisher se afla sub jurisdictie SUA. "Acest lucru nu inseamna ca noi, partea americana, nu suntem afectati si preocupati de tragedia prin care trece familia celui decedat", a subliniat Penny Cockerell. Capitanul a adaugat ca, daca un militar roman aflat pe teritoriul SUA ar fi trecut printr-o situatie similara, el ar fi beneficiat de aceleasi prevederi ale acordului. Cockerell a mai precizat ca sergentul Steven Fisher se afla la Baza Aeriana de la Mihail Kogalniceanu, unde va sta inca 14 zile, cand se finalizeaza exercitiul militar si ca "nu intentioneaza sa plece pana atunci".
Adrese oficiale si teleconferinte
Cu toate acestea, politistii constanteni continua cercetarile in acest caz. Adjunctul IPJ Constanta, comisarul sef Adrian Rapotan, a declarat, citat de Mediafax, ca ofiterii Serviciului Cercetari Penale vor audia toti martorii accidentului, inclusiv militarii romani si americani aflati in microbuzul condus de sergentul Fisher. "Legatura dintre Politie si Baza Aeriana Kogalniceanu se face doar prin adrese oficiale", a precizat Adrian Rapotan. Acesta a adaugat ca militarul american putea pleca pana acum din tara, mai ales ca procurorii constanteni au respins cererea Politiei de a-l obliga pe militar sa nu paraseasca Romania. Sergentul Steven Fisher fusese chemat ieri dimineata, la ora 9.00, pentru audieri la Politie, insa nu s-a prezentat. Referindu-se la acest aspect, cpt. Penny Cockerell a spus ca la nivel de comandament s-a decis ca audierea sa aiba loc doar in prezenta unui consilier judiciar (avocat) care va fi trimis, cel mai probabil, de la Comandamentul Fortelor Americane din Europa (EUCOM) sau poate va oferi consilierea juridica in teleconferinta cu anchetatorii romani.
Acordul SOFA
Militarii americani aflati in misiune pe teritoriul altei tari se supun prevederilor acordurilor SOFA (Status of Forces Agreement) pe care Statele Unite le incheie cu tarile pe teritoriul carora isi desfasoara fortele in misiuni sau exercitii. Acordul SOFA dintre Romania si SUA a fost semnat in octombrie 2001 si ratificat prin lege in 2002. Potrivit acordului, "Romania isi exercita vointa suverana de a renunta la dreptul prioritar de exercitare a jurisdictiei sale penale" pentru infractiuni comise de membri ai fortelor americane pe teritoriul sau. Astfel, "in urma unei infractiuni cu gravitate redusa, sanctionata prin amenda sau arestare pe durata mai mica de un an, fortele Statelor Unite ale Americii vor notifica autoritatilor romane competente".
Gravitatea infractiunii este stabilita dupa finalizarea anchetei de catre autoritatile competente, in acest caz Politia Constanta, a precizat maiorul Daniel Anghel, de la Biroul de Presa al MApN. Autoritatile romane pot reveni asupra exercitarii jurisdictiei proprii, in cazuri "grave si de interes major pentru Romania", iar acest demers presupune "o declaratie scrisa catre autoritatile militare americane competente, in termen de 30 de zile" de la primirea notificarii. De asemenea, in acelasi acord se mai prevede ca membrii fortelor americane, ai componentei civile si membrii familiilor acestora nu pot fi judecati in absenta sau fara consimtamantul lor.
George TARATA 
A r h i v a
  "Printul Banatului", 29 de zile de arest    3 comentarii
  Prefectul de Vaslui audiat in dosarul clanului Hritac    
  "Decreteii", un experiment ucigas    2 comentarii
  Omar ramane in arest    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 "Decreteii", un experiment ucigas (189 afisari)
 Prefectul de Vaslui audiat in dosarul clanului Hritac (153 afisari)
 Tratament egal pentru ucigasi (121 afisari)
 Holocaustul asimetric (110 afisari)
 Marin Preda, 25 de ani dupa... (105 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00894 sec.