Ziua Logo
  Nr. 3322 de sambata, 14 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
-- Targ de jucarii
Ajuns deja in cel de-al saselea an, Targul de Jucarii organizat de Teatrul Masca va functiona de aceasta data duminica (15 mai), de la orele 11.30 in Parcul Herastrau din Bucuresti. Pentru micutii intreprinzatori, organizatorii au pregatit un "ghid" care sa le faciliteze accederea in randul comerciantilor. "1 - Alegeti jucariile sau jocurile pe care vreti sa le vindeti! 2 - Nu uitati sa cereti acordul si parerea parintilor! 3 - Veniti duminica in Herastrau (intrarea din Piata Charles de Gaulle); trebuie sa fiti insotiti de parinti sau bunici!) 4 - Va inscrieti pe lista comerciantilor. 5 - Primiti autorizatie si acces in zona targului, stabiliti preturile si... la treaba!". Acelasi organizator mai precizeaza ca targul are in fiecare an zeci de participanti, o cifra de afaceri considerabila si un extraordinar impact printre cei mici care au ocazia sa experimenteze rolurile de vanzatori si cumparatori pe o marfa pe care o cunosc mai bine ca oricine. In mod exceptional, anul acesta cea mai mare parte din "marfa" adunata in targ va fi donata copiilor care au ramas fara jucarii in urma inundatiilor din tara. (L.D.)
"Proces stalinist"
Joi seara, Stelian Tanase si-a lansat noua carte, "Clientii lu' tanti Varvara", aparuta la Editura Humanitas si consacrata inceputului miscarii comuniste din Romania ("tanti Varvara" fiind numele dat Sigurantei de catre comunistii aflati in ilegalitate). Lansarea a avut loc la Terasa Green Hours din incinta sediului Grupului pentru Dialog Social si a fost "regizata" ca... "proces stalinist". "Inculpat": autorul insusi, "vinovat" de a fi indraznit sa scrie o carte "dusmanoasa" la adresa Partidului Comunist. Cei trei protagonisti ai lansarii, in speta "acuzatul", istoricul Marius Oprea si reprezentantul editurii, Vlad Russo, au aparut cu sapca sau basca pe cap si au "interpretat" intregul "proces", organizat - cum anuntase textul promotional al editurii - "cu ocazia implinirii a 84 de ani de la Congresul de infiintare a PCR". Amuzamentul asistentei a fost - fireste - pe masura... (C.I.I.)
Monolog "Catre Sing"
Recent, la Editura bucuresteana Deliana, a aparut cartea poetului bihorean Alexandru Sfarlea, "Catre Sing", un poem amplu, format din 43 de parti, intaia oara, dupa 10 ani, reunite intr-un singur volum. Primele patru au fost publicate, in 1994, in saptamanalul "Zig-zag", la rubrica "Masina de scris". Alte si alte scrisori catre Sing s-au adaugat celor patru de pana atunci, astfel incat, un an mai tarziu, sub insemnele Fundatiei "Cele Trei Crisuri" din Oradea, apareau, intr-un prim volum, 16 parti ale poemului, bine primite de catre critica. La vremea respectiva, redactorul-sef al "Romaniei literare", criticul Alex. Stefanescu, in recenzia celor 16 scrisori, nota, intre altele, in paginile revistei: "La Oradea traieste un poet remarcabil, Alexandru Sfarlea. Daca textele sale ar fi luate in considerare, s-ar produce modificari in ierarhia de valori a creatiei lirice contemporane". In 1997, aparea, la Oradea, cel de-al doilea volum "Catre Sing", unde poetul publica alte 21 de scrisori. In anii urmatori, lui Sfarlea ii mai apar, in ordine, volumele "Strigatul de siliciu" (1997), "Poeme - editie bilingva" (2001) si "Flame degerate" (2001). Alexandru Sfarlea este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania din anul 2001. (C.M.P.)
A r h i v a
  Sambata e "Noaptea muzeelor"    4 comentarii
  Staruri de showbiz sub ancheta    
  10 ani de NEC    
  "Harap Alb", dupa 40 de ani    
  Ziua si replica    
 Top afisari / comentarii 
 Memoriile lui Constantin Virgil Gheorghiu (843 afisari)
 Delapidari la Banc Post Giurgiu (478 afisari)
 Tinutul Herta in pericol de a fi dizolvat de Ucraina (285 afisari)
 Stalin si poporul rus - libertate ne-au adus (201 afisari)
 Regimul impus de Kiev romanilor: biserici demolate, preoti amenintati cu moartea (115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00907 sec.