Ziua Logo
  Nr. 3319 de miercuri, 11 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Stiri pe scurt
-- Ancheta la Constanta
O echipa a Ministerului Sanatatii (MS) a sosit ieri la Spitalul Judetean de Urgenta Constanta pentru a evalua situatia cu privire la decesul celor trei bebelusi nascuti prematur, a caror moarte ar fi putut fi provocata de o infectie intraspitaliceasca. Elisabeta Maior de la Departamentul de Obstetrica Ginecologie al Institutului de Ocrotire a Mamei si Copilului a declarat ca va fi evaluata activitatea tehnica a sectiilor de specialitate din cadrul Spitalului de Urgenta Constanta si functionalitatea circuitelor. Ea a admis ca este posibil sa fi existat "scapari" in activitatea personalului medical. Maior a precizat ca a discutat ca medicii sefi din sectiile de obstetrica-ginecologie de la spital sa ia legatura cu specialistul epidemiolog pentru a fi scurtata perioada de spitalizare pentru lauze, astfel incat sa fie evitat riscul producerii unor infectii, dar si aglomeratia. Trei bebelusi nascuti prematur au murit, in decurs de o saptamana, in Spitalul Judetean de Urgenta Constanta, surse medicale sustinand ca decesul ar fi putut fi provocat de infectii intraspitalicesti. Conducerea spitalului si Directia de Sanatate Publica a judetului Constanta au anuntat, in urma cu o saptamana, ca bebelusii nu au decedat din cauza unor infectii intraspitalicesti, ci in urma unei boli hemoragice. (A.M.)
Ajutor pentru diabetici
Toti cetatenii care doresc sa se implice pentru ajutorarea celor un milion de romani bolnavi de diabet pot aloca 1% din impozitul pe venitul anual Asociatiei Diabeticilor din Romania, in contul bancar al acesteia: cod IBAN: RO 98 RNCB 5020000017740001, codul de identificare fiscala 4571271. Liviu Negoita, primarul Sectorului 3, sustine aceasta campanie, el anuntand ca a luat decizia de a directiona Asociatiei 1% din impozitul pe venitul anual datorat statului. Actiunea este initiata de Organizatia de Tineret a Partidului Democrat Sector 3, impreuna cu Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti si are ca scop ajutorarea bolnavilor de diabet, prin strangerea de fonduri necesare achizitionarii de aparatura medicala si medicamente. Campania se desfasoara pana la 13 mai 2005, in zece locatii din Bucuresti, unde sunt amplasate corturi, si unde se ofera explicatii suplimentare despre ceea ce inseamna sistemul de 1% si amanunte referitoare la aceasta boala. Corturile sunt amplasate in zona P-ta Unirii, P-ta Universitatii, statia de metrou Titan, statia de metrou Dristor, P-ta Salajan, P-ta Trapezului, P-ta Ramnicu Sarat, Str. Lucretiu Patrascanu (Circa Financiara). Amanunte la "www.ajutorpentrudiabetici.ro". Pentru testarea glicemiei si a tensiunii arteriale, bucurestenii sunt asteptati astazi, intre orele 9.00 - 14.00, la corturile din P-ta Unirii, P-ta Universitatii si de la statia de metrou Titan. (Magda SEVERIN)
Actiune "Salvati Copiii"
"Salvati Copiii" - Romania deruleaza in zilele de 10 si 11 mai 2005 actiunea "Trimiteti-l pe prietenul meu la scoala", ocazie cu care personalitati publice sunt invitate sa viziteze unitati scolare. Evenimentul este prilejuit de desfasurarea campaniei de promovare a accesului egal la educatie de calitate pentru toti copiii, in cadrul "Saptamanii Globale a Educatiei" (9-13 mai). Scopul acestei campanii este asumarea de catre politicieni a unui angajament public pentru imbunatatirea sistemului de invatamant, cat si sensibilizarea societatii romanesti cu privire la importanta asigurarii unui acces nediscriminatoriu la educatie pentru toti copiii. In cadrul actiunii vor fi vizitate Scoala nr. 74, Centrul Educational al organizatiei Salvati Copiii, Centrul "Impact" - Complexul de servicii pentru copii cu nevoi speciale, Gradinita si Centrul de zi din cadrul proiectului "First Steps". In fiecare an, "Salvati Copiii" - Romania se alatura demersurilor internationale de promovare a dreptului la educatie in cadrul Saptamanii Globale a Educatiei. Anul acesta, milioane de copii si profesori participa la actiunea "Trimiteti-l pe prietenul meu la scoala", organizata de membrii Global Campaign for Education si sustinuta de organizatiile Natiunilor Unite: UNESCO, ILO si UNICEF. (Corina SCARLAT)
Farmacii fara compensate
Adunarea Generala a Colegiului Farmacistilor din Romania a facut un bilant al fondurilor pentru medicamente si, din pacate, s-a constatat ca in proportie de 70% farmaciile si-au consumat fondurile pentru acest an pentru medicamente compensate si gratuite. Numai 30% sunt disponibile pentru urmatoarele luni, a declarat pentru Rompres prof. dr. Dumitru Lupuleasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR). El a apreciat ca speranta ramane in rectificarea de buget, altfel populatia va ramane fara medicamente compensate. In opinia sa, ar fi necesare cam 4-5000 de miliarde de lei pentru a asigura medicamente in mod rezonabil. Datoriile pe care farmaciile le au de recuperat pentru anul trecut sunt in suma de 4000 de miliarde de lei. Insa, in tara exista si judete ca, de pilda, Iasi si Harghita, care si-au consumat toti banii alocati pentru compensate pentru acest an, iar altele precum Satu Mare si Constanta si-au consumat 90-91% din bugetul pentru compensate pe 2005. O situatie mai buna o are judetul Brasov, cu un consum de numai 50% din fondul pentru compensate, si municipiul Bucurestiul - cu 60%. (C.P.)
A r h i v a
  Razboiul pompelor    5 comentarii
  Adrian Inimaroiu: "Nu am dat declaratii la Parchet"    
  Primarii bucuresteni maruntesc sectoarele    
  20.000 de ieseni la Festivinum    
  Revolta in Grozavesti    2 comentarii
  Citatie    
  Comunicat    
 Top afisari / comentarii 
 Escrocherie marca Posta Romana (482 afisari)
 Opiumul si substantele inrudite (465 afisari)
 Stiri pe scurt (212 afisari)
 Baronul publicitatii stradale (131 afisari)
 Procurori santajabili pe urmele lui Moldovan (124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00995 sec.