Ziua Logo
  Nr. 3319 de miercuri, 11 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Razboiul pompelor
-- Guvernantii si producatorii autohtoni se contrazic pe tema motopompelor pentru evacuarea apei din zonele inundate * Autoritatile au preferat pompele unguresti, desi unii ministri se jura ca ar exista pompe similare si in Romania * Producatorii locali spun chiar ca pompele romanesti sunt "mult mai mari" decat cele din Ungaria
Pompele necesare evacuarii apelor din zonele inundate din Banat au devenit subiect de dezbatere publica, pentru ca inca nu se stie cu exactitate capacitatea tehnica a tarii. Oficiali guvernamentali se contrazic in declaratii, iar producatori romani de pompe isi anunta si public oferta de a ajuta la restabilirea situatiei in zona calamitata. Cat timp se ajunge la o concluzie privind pompele romanesti, ungurii au venit cu 25 de astfel de utilaje si s-au pus pe treaba. Ieri se astepa ca primele pompe, unguresti de aceasta data, sa inceapa evacuarea apei din judetul Timis. Ungaria nu a cerut chirie pentru utilaje, partea romana trebuind sa cheltuiasca numai pentru asigurarea exploatarii sistemului, de la cazarea expertilor, la combustibil. Serbia si Muntenegru au deschis un stavilar si au marit o bresa in digul Timisului sarbesc, astfel ca nivelul apei raului pe teritoriul Romaniei a mai scazut, permitand evacuarea apei.
Ungurii au livrat pompele "la cheie"
Sulfina Barbu, ministrul Mediului, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca "apreciaza in mod deosebit sprijinul pe care Ungaria l-a dat Romaniei". Ea a precizat ca vecinii nostri ne-au livrat un sistem de evacuare a apei "la cheie". De altfel, un comunicat de presa al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) precizeaza ca "imprumutul motopompelor din Ungaria pentru evacuarea apei din zonele inundate a fost solutia cea mai sigura si perfect viabila la momentul luarii acestei decizii". Echipamentele unguresti sunt complete si si-au dovedit capacitatea in situatii asemanatoare, cum ar fi inundatiile din Cehia si din Polonia. "Statiile de pompare mobile aduse din Ungaria au o capacitate de aspirare de 10 ori mai mare decat cele de constructie romaneasca, fiind totodata insotite de toate utilitatile care sa le faca exploatabile in conditiile existente in zonele in care vor functiona in sud-vestul tarii", se arata in comunicat. Comunicatul sustine ca motopompele existente pe piata romaneasca sau cele produse de agenti economici autohtoni nu au instalatii auxiliare complete sau, daca exista, MMGA nu a primit nici o oferta din partea vreunui producator roman.
Seculici a aprins fitilul
"Securea" pompelor a fost dezgropata, luni, de vicepremierul Gheorghe Seculici, care a declarat ca, in Romania, exista pompe de evacuare a apei de tipul celor aduse din Ungaria, dar ca, din cauza lipsei de comunicare intre institutii, nu s-a stiut unde sunt si ca este nevoie de ele. El a adaugat ca nu se cunoaste exact cate astfel de pompe de apa sunt in Romania pentru ca nu s-a facut vreodata un inventar privind dotarile. In acelasi timp, ministrul Mediului sustinea ca nu exista pompe mobile pentru ca nimeni nu si-a pus pana acum problema cumpararii unor astfel de echipamente.
Pana ieri, la ora 10.28, MMGA a primit o singura oferta de echipament incomplet de evacuare a apei, de la o firma din Onesti, a declarat Sulfina Barbu. "Daca exista agenti economici care pot sa ajute, sa vina. Este loc pentru toata lumea", a spus ministrul Mediului.
Aversa a trimis oferta degeaba
Pe de alta parte, Gheorghe Matei, directorul general al societatii Aversa, cel mai mare producator de pompe din Romania, a declarat ca firma pe care o conduce fabrica pompe mult mai mari decat cele aduse din Ungaria, ajungand la debite de 20.000 mc/h. "Inca din 29 aprilie am facut oferte, care au fost reinnoite pe 3 mai, catre Consiliul Judetean Timis, catre Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) Timis si Bucuresti, Secretariatul General al Guvernului. Nu am primit nici un raspuns", a spus Matei. El a precizat ca, in zona, sunt colaboratori care pot pune la punct sistemul de conducte necesare pentru evacuarea apei. "Daca vrem sa facem ceva, facem", a completat directorul de la Aversa, referindu-se la posibilitatea guvernantilor de a apela la tehnica autohtona.
Interesant este faptul ca Prefectura Timis atentioneaza ca nu a primit nici o oferta de la Aversa, iar Consiliul Judetean tace. ANIF a rezolvat problema mai repede. Potrivit purtatorului de cuvand al Ministerului Agriculturii, Adrian Tibu, ANIF a declinat oferta si a informat, "verbal", societatea Aversa sa-si directioneze oferta catre Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR) si catre Consiliul Judetean Timis.
Sulfina Barbu, ministrul mediului, a declarat ca responsabilitatea de a asigura dotarea tehnica in astfel de situatii revine ANIF si ANAR. Ea a precizat ca "nu-si va da demisia decat atunci cand va constata ca a facut greseli sau situatia a depasit-o".
Patronatele se ofera pentru reconstructie
UGIR-1903 sustine ca poate pune la dispozitia Guvernului toate produsele si serviciile necesare pentru reconstructia zonelor inundate, solicitand in acest sens Comitetului National pentru Situatii de Urgenta o situatie exacta a pagubelor produse in zonele calamitate. Conform unui comunicat, Uniunea Generala a Industriasilor din Romania-1903 doreste sa i se prezinte o situatie exacta a pagubelor atat din zonele inundate, cat si cele produse de tornada la Movilita, precum si necesarul de materiale de constructii, utilaje si servicii pentru reconstructia acestor zone. Pe de alta parte, UGIR-1903 considera ca necunoasterea de catre stat a resurelor mediului de afaceri romanesc, prin procurarea motopompelor din Ungaria, reprezinta "o eroare in managementului interesului national", se mai arata in comunicat.
Nevasta de ministru la PNA
Procurorii anticoruptie au audiat-o, ieri, timp de aproape 3 ore, pe Leontina Ilie - sotia fostului ministru al Mediului Aurel Constantin Ilie - in legatura cu atribuirea a 133 de contracte de constructii hidrologice firmei Apa Proiect, unde este actionar, informeaza surse judiciare, precizeaza Mediafax. Sotia fostului ministru al Mediului a dat detalii despre structura actionariatului si despre modul in care a preluat partile sociale de la Apa Proiect, sustin sursele citate. Firma Apa Proiect este asociat la Aquaproiect, unde Leontina Ilie este presedinte al Consiliului de Administratie, iar administrator este Liliana Dragan. Leontina Ilie le-ar fi spus anchetatorilor ca a preluat cele 133 de contracte de constructie prin incredintare directa. Totodata, Leontina Ilie a precizat anchetatorilor ca nu are nici o legatura cu firma Apasco SA din Maneciu. MMGA a sesizat, in 6 mai, PNA solicitand procurorilor sa cerceteze modul in care Administratia Nationala "Apele Romane" a incheiat, in perioada 2000-2004, contractele de proiectare si executie de lucrari hidrologice. Oficiali din MMGA au declarat ca cele mai multe contracte au fost incheiate cu Aquaproiect, ca proiectant, si cu Apasco SA din Maneciu, Repcon SA din Oradea si SOCOT SA Targu Mures, ca executanti.
Talpes, vinovat pentru inundatii
Presedintele CJ Caras-Severin Sorin Frunzaverde il face responsabil de pagubele produse in Caras-Severin si Timis pe fostul vicepremier Ioan Talpes, lider al organizatiei judetene a PSD, care ar fi dispus alocarea unor fonduri pentru ca primariile sa-si cumpre masini, in loc sa fie construite diguri, informeaza Mediafax. Sorin Frunzaverde (PD) a raspuns, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, unor acuzatii lansate recent de liderii PSD Caras-Severin, referitoare la modul defectuos in care autoritatile locale ar fi gestionat starea de criza din judet si a sustinut ca, in comparatie cu alte judete, Comandamentul judetean pentru situatii de urgenta a functionat cu eficienta din prima clipa a constituirii sale. "Probabil ca nu am fi avut inundatii de asemenea dimensiuni nici in Caras-Severin, nici in Timis, daca Talpes nu ar fi dat selectiv bani pentru primariile pesediste, pentru ca primarii sa-si cumpere Nubira. Banii, care nu erau de la Talpes de acasa si nici ai Guvernului, au fost dati direct primariilor in loc sa facem diguri, de care iata cata nevoie aveam", a declarat presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin. "Daca era PSD in Caras-Severin la guvernare, la cat de putina vocatie au, sigur ca eram ca si in Timis, sub ape", a mai spus Sorin Frunzaverde.
Luminita MOROIANU Carmen POPESCU 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Cititi-l pe Deceneu si pe cel de mai jos si nu mai bateti câmpii de pomana...   de Aelectrostivuitoritei
Mentalitate romaneasca   de arthur
Institutiile, din nou ridicole...   de Gargantua
Qui prodest ?   de deceneu
Parca suntem in decembrie 89! Invalmaseala si harababura arata din nou dinozaurii din scaune ...   de tomi01_2000
A r h i v a
  Adrian Inimaroiu: "Nu am dat declaratii la Parchet"    
  Primarii bucuresteni maruntesc sectoarele    
  20.000 de ieseni la Festivinum    
  Revolta in Grozavesti    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
  Citatie    
  Comunicat    
 Top afisari / comentarii 
 Escrocherie marca Posta Romana (482 afisari)
 Opiumul si substantele inrudite (465 afisari)
 Stiri pe scurt (212 afisari)
 Baronul publicitatii stradale (131 afisari)
 Procurori santajabili pe urmele lui Moldovan (124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01688 sec.