Ziua Logo
  Nr. 3319 de miercuri, 11 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
-- Blair sub presiune
Premierul britanic, Tony Blair, se confrunta cu apeluri din partea unor deputati laburisti de a demisiona, la nici o saptamana de la alegerile legislative din Regatul Unit care i-au asigurat un al treilea mandat consecutiv, relateaza Rompres. Divergentele aparute in cadrul Partidului Laburist reflecta preocuparea manifestata in Marea Britanie in legatura cu decizia lui Tony Blair de a participa la razboiul din Irak si posibilitatea de contestare a conducerii la inceputul celui de-al treilea mandat. Partizanii ministrului de Finante, Gordon Brown, fac prea putin caz de aceasta a treia victorie consecutiva obtinuta de laburisti. In randul celor de stanga din cadrul Partidului Laburist nu se vorbeste decat de o majoritate redusa a laburistilor in Camera Comunelor, avansul fata de conservatori fiind doar de 67 de mandate, fata de 161 in precedenta legislatura, si se doreste ca Tony Blair sa lase locul altuia inainte de incheierea mandatului sau, ipoteza exclusa de premier, care tocmai si-a finalizat noua echipa. (D.E.)
Germanii: da Constitutiei
Parlamentul german va decide maine soarta Constitutiei europene, in timp ce ultimul sondaj indica o sustinere neta acordata de populatia germana Tratatului, informeaza Mediafax. Potrivit sondajului realizat de Infratest, 59 la suta dintre germani sustin Constitutia europeana, numai 15 la suta declarand ca ar vota impotriva acestui text daca ar fi organizat un referendum, asa cum se va intampla in Marea Britanie si Franta. Insa aceasta sustinere este oarecum umbrita de faptul ca circa un sfert dintre germani declara ca nu sunt suficient de informati cu privire la documentul european. In pofida sprijinului general fata de proiectul de tratat, efectele negative ale recentei extinderi a Uniunii asupra locurilor de munca din Germania pare sa fi nemultumit multi cetateni ai acestei tari. Unii dintre germani sunt de parere ca aceasta extindere a fost prea rapida si ca schimbarile nu sunt neaparat pozitive. (D.E.)
Stanga critica dur Constitutia
Unul din cei mai charismatici lideri ai Partidului Socialist din Franta (de Opozitie), Jean-Luc Melenchon, a atacat violent ieri proiectul Constitutiei Uniunii Europene si i-a indemnat pe francezi sa respinga, in cadrul referendumului national, acest document, transmite Reuters. Liderul socialist francez a apreciat ca Tratatul Constitutional al UE va obliga Europa sa adopte o doctrina economica intr-un mod similar cu cel in care Uniunea Sovietica a impus viziunea sa economica asupra est-europenilor. In luarea sa de pozitie, Jean-Luc Melenchon a cerut ferm francezilor sa respinga Tratatul Constitutional in cadrul referendumului de la 29 mai. "Constitutia UE este comparabila cu constitutiile URSS sau Coreei de Nord, deoarece pentru prima oara intr-o democratie un regim economic este introdus intr-o Constitutie", a afirmat Jean-Luc Melenchon. Liderul socialist francez a pretins ca Tratatul Constitutional introduce o doctrina economica "ultraliberala" care nu ia in seama problemele sociale ale muncitorilor si nici nu respecta drepturile muncitorilor. (George COMAN)
Berlinul ataca Kievul
Ministrul german al mediului, Juergen Trittin, a criticat ieri decizia Ucrainei de a construi unsprezece noi reactoare nucleare in centralele sale pana in 2030, transmite Rompres. "Daca Ucraina vrea intr-adevar sa-si liberalizeze piata electricitatii, atunci acest program face mult zgomot pentru nimic", a estimat Juergen Trittin, ecologist, in cotidianul Berliner Zeitung. In opinia ministrului german, anuntul facut sambata trecuta de compania publica ucraineana Energoatom, insarcinata cu administrarea instalatiilor nucleare din Ucraina, nu este credibil. "Problema este de a sti in ce masura acest anunt este serios: cum va putea o tara care nu a fost in stare sa stranga fondurile necesare pentru modernizarea instalatiilor sale nucleare sa finanteze construirea de noi reactoare", a afirmat ministrul german. (D.E.)
Ucraina, intre Rusia si Polonia
Relatiile dintre Moscova si Varsovia trec in prezent printr-o perioada tensionata, din cauza implicarii Poloniei in criza din Ucraina, de anul trecut, a afirmat, ieri, presedintele Aleksandr Kwasniewski, citat de Mediafax. "Aceasta racire a relatiilor nu a fost provocata de ceremoniile pentru comemorarea a 60 de ani de la victoria asupra nazismului, ci de o situatie in care interesele strategice ale Rusiei au fost amenintate. Cred in Ucraina si in angajamentul polonez si european in favoarea solutionarii crizei ucrainene", a explicat el. Presedintele polonez s-a implicat personal, in noiembrie si decembrie, alaturi de liderul lituanian, Valdas Adamkus, si Inaltul Reprezentant UE pentru politica externa, Javier Solana, in a obtine repetarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Ucraina, anteriorul scrutin fiind fraudat. Alegerile au fost in final castigate de candidatul prooccidental Viktor Iuscenko. "Ucraina trebuie sa isi poata indeplini optiunea europeana si euroatlantica, facuta de Iuscenko si echipa sa. Acest scenariu este cel mai bun din punctul de vedere al Poloniei, Ucrainei si Europei. In prezent varianta nu este agreata de Moscova. Nu stim daca o va agrea peste cateva luni sau cativa ani", a subliniat Kwasniewski. (D.E.)
A r h i v a
  Rusia viseaza la Marea Europa    5 comentarii
  Israel la 57!    2 comentarii
  Memorialul Holocaustului inaugurat la Berlin    2 comentarii
  Japonez rapit in Irak    
  Lege pentru romanii de pretutindeni    11 comentarii
  Printul Charles, in Romania    
 Top afisari / comentarii 
 Escrocherie marca Posta Romana (482 afisari)
 Opiumul si substantele inrudite (465 afisari)
 Stiri pe scurt (212 afisari)
 Baronul publicitatii stradale (131 afisari)
 Procurori santajabili pe urmele lui Moldovan (124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01005 sec.