Ziua Logo
  Nr. 3319 de miercuri, 11 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Rusia viseaza la Marea Europa
-- UE si Federatia Rusa au lansat ieri o "foaie de parcurs" pentru un parteneriat cat mai strans pe viitor * Lui Vladimir Putin i-ar placea sa dizolve UE: "Acesti pasi ne permit sa construim o Mare Europa"
Rusia si Uniunea Europeana au convenit, ieri, asupra unui parteneriat mult mai strans in domeniile economiei si apararii, informeaza BBC. Aceasta colaborare va contribui la eliminarea "liniilor despartitoare," in vederea crearii "Marii Europe," a prezentat presedintele rus, Vladimir Putin, proiectul, in deschiderea summit-ului Rusia-UE, care a avut loc, ieri, la Moscova. Acordul se refera la "toate domeniile de cooperare dintre Rusia si UE, de la lupta comuna impotriva terorismului si a traficului de droguri pana la stabilirea unor relatii libere intre persoane," a precizat Putin. "Sunt convins ca acordul nostru si adoptarea foilor de parcurs, pe care o asteptam in cursul summit-ului, vor permite progrese serioase in construirea Marii Europe," a continuat seful de stat rus, adaugand ca "parteneriatul strategic dintre Rusia si UE" se bucura de o "importanta prioritara" la Kremlin.
Energia, relatie strategica Rusia-UE
Proiectul detaliat realizat ieri, care va fi dat publicitatii dupa incheierea lucrarilor summit-ului de la Moscova, mentioneaza patru domenii de cooperare ruso-europeana, respectiv cel politic, energetic, al transporturilor si al comertului. La acest moment, Rusia isi desfasoara majoritatea activitatilor economice in cadrul Uniunii, furnizand aproximativ o treime din gazul natural si petrolul din Europa. Totodata, tratativele ruso-europene au vizat modificarea regimului de vize existent intre Rusia si Uniunea Europeana pentru a facilita accesul cetatenilor rusi in spatiul european.
In acest sens, purtatorul de cuvant al inaltului reprezentant al UE pentru politica externa, Javier Solana, a declarat ca cele doua parti "aproape" au ajuns la un acord, problemele simplificarii vizelor si reprimirii imigrantilor ilegali ridicand anumite probleme in cadrul discutiilor. Cu toate acestea, parteneriatul ruso-european a fost primit drept un gest menit sa detensioneze relatiile Rusiei cu Uniunea Europeana, agravate de aderarea la Uniune a opt state din spatiul ex-sovietic. (D.E.)
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Hai sa uram rusilor sa-si vada visul implinit !   de traktorist
Siberia este europeana, dar numai de la Muntii Caucaz pana la Vladivostok   de Morkova Vesela
URSS nu are ce cauta in Europa civilizata   de Marduk
Pai asta o stiam din 1995!   de Otavian Mihaescu
Cind rusii viseaza la ceva....   de motanul incaltat
A r h i v a
  Israel la 57!    2 comentarii
  Memorialul Holocaustului inaugurat la Berlin    2 comentarii
  Japonez rapit in Irak    
  Lege pentru romanii de pretutindeni    11 comentarii
  Printul Charles, in Romania    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Escrocherie marca Posta Romana (482 afisari)
 Opiumul si substantele inrudite (465 afisari)
 Stiri pe scurt (212 afisari)
 Baronul publicitatii stradale (131 afisari)
 Procurori santajabili pe urmele lui Moldovan (124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00758 sec.