Ziua Logo
  Nr. 3319 de miercuri, 11 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Angajamente externe subminate de populism
Pentru PSD, in opozitie, chiar si angajamentele ferme luate de Romania in plan extern devin interpretabile. Cat timp au fost la guvernare, pesedistii s-a mandrit cu prezenta trupelor romane in Irak, pe frontul luptei impotriva terorismului. Adrian Nastase a primit felicitari de la presedintele SUA, George Bush, si de la premierul Marii Britanii, Tony Blair, tocmai din acest motiv. Pana si Ion Iliescu avertiza, in mesajul rostit la plecarea sa definitiva de la Cotroceni ca "avem obligatia sa raspundem la solidaritate cu solidaritate; in virtutea acestei datorii morale suntem in Afganistan, in Irak, in Bosnia, Kosovo si acolo unde participarea noastra este necesara. In numele valorilor in care credem, ne-am alaturat Statelor Unite ale Americii si Tarilor membre NATO in lupta impotriva terorismului". Dupa pierderea puterii, consecventa pesedistilor pe acest subiect a mai durat putin. In februarie 2005, fostul consilier prezidential, Corina Cretu, inca mai pleda, in Parlament, pentru continuarea contributiei Romaniei la procesul de normalizare in Irak, "de pacificare" a zonei si "de combatere ferma a oricaror forme de terorism si de fanatism, de intoleranta". "PSD isi exprima convingerea ca actuala guvernare va respecta in continuare angajamentele luate de Romania in privinta sprijinirii democratizarii Irakului si a participarii sale la actiunile coalitiei antiteroriste", spunea Cretu.
"Actuala guvernare" s-a tinut de cuvant, pesedistii nu. Cu prima ocazie, PSD a intors foaia. La cateva zile dupa rapirea ziaristilor romani in Irak, Ion Iliescu, a apreciat ca, pe la mijlocul acestui an ar trebui sa se ia in calcul o eventuala retragere a trupelor romane din Irak, daca in aceasta tara situatia se va mai normaliza. Aceasta a fost, totusi, o declaratie rezervata fata de ceea ce avea sa urmeze. Liderul tinerilor social-democrati, Victor Ponta, a cerut nici mai mult nici mai putin decat retragerea trupelor din zona. Ponta a sustinut ca atat fostul guvern PSD, cat si actuala putere manifesta un servilism prea mare fata de SUA. El a mai spus ca autoritatile de la Bucuresti nu trebuie sa stea mereu in pozitia de drepti in fata americanilor, pozitia adoptata de Uniunea Europeana in problema irakiana fiind mult mai buna pentru Romania. De mentionat ca, la acea vreme, rapitorii nu formulasera nici o revendicare. Dupa ce au facut-o, tema retragerii trupelor a devenit unul dintre subiectele preferate de oratorii PSD.
Surpriza cea mare a venit de acolo de unde publicul se astepta mai putin. Mircea Goana, devenit seful PSD, era perceput ca un diplomat abil, care stie "cand" si "ce" sa vorbeasca. Prin ceea ce a afirmat in urma cu trei zile, fostul ministru de Externe risipeste acesta perceptie. Aflat intr-o vizita de lucru la Craiova, Geoana a gasit de cuviinta sa spuna ca rapitorii ziaristilor romani ar fi solicitat o suma foarte mare de bani in schimbul eliberarii acestora, iar Presedintia negociaza. Puterea i-a transmis sa fie mai responsabil in ceea ce declara.
Amintim ca, in Irak, situatia este departe de a se normaliza, atentatele teroriste inmultindu-se pe zi ce trece. In acest context, apreciaza analistii, nu se problema retragerii militarilor trimisi acolo - vorba Corinei Cretu - tocmai pentru a contribui la eforturile "de pacificare". Pesedistii stiu prea bine acest lucru, insa tentatia de a exploata un mesaj populist pare a fi mai puternica decat angajamentele luate. (O.B.)
A r h i v a
  Alta Ialta    42 comentarii
  SUA sunt gata sa ajute Georgia in conflictele separatiste    1 comentariu
  Ialta din 1945    1 comentariu
  Romania a fost ocupata, nu "eliberata"    7 comentarii
  Escrocherie marca Posta Romana    1 comentariu
  Lista cu semnaturi pentru detronarea Patriarhului Ierusalimului    3 comentarii
  Opozitia toxica a PSD    4 comentarii
  Amanarea observatorilor, munitie electorala pentru PSD    1 comentariu
  Cristea de la Loto in atentia PNA    2 comentarii
  A aparut AVEREA!    3 comentarii
  Publicitate PRM la troite si fantani    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Escrocherie marca Posta Romana (482 afisari)
 Opiumul si substantele inrudite (465 afisari)
 Stiri pe scurt (212 afisari)
 Baronul publicitatii stradale (131 afisari)
 Procurori santajabili pe urmele lui Moldovan (124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00864 sec.