Ziua Logo
  Nr. 3319 de miercuri, 11 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Opozitia toxica a PSD
-- Motiunile "alternativei credibile"
Au trecut deja cateva luni de cand PSD, fostul partid de guvernamant, s-a trezit in opozitie. In acest rastimp, formatiunea lui Ion Iliescu, Adrian Nastase si, mai nou, Mircea Geoana, a incercat sa se adapteze noii conjuncturi. In paralel cu procesul de "reformare interna" a partidului, pesedistii si-au indreptat atentia catre puternicii zilei, noii guvernanti, criticandu-i din rasputeri. Liderul Adrian Nastase anunta public, la inceputul anului, ca partidul sau va face "o opozitie constructiva". Si tot el, la o dezbatere privind modernizarea PSD, trasa liniile de atac: "Va trebui sa devenim mai activi ca partid de opozitie, sa sanctionam diletantismul cabinetului actual, lipsa de profesionalism a Guvernului si sa aratam riscurile pe care guvernarea actuala le introduce pentru calendarul integrarii". S-au constituit grupuri de reactie rapida menite sa monitorizeze actiunile guvernantilor. Mai multi lideri au fost special insarcinati cu transmiterea mesajelor politice. La Parlament au fost depuse deja cateva motiuni simple, iar in laboratoare PSD se pregatesc motiuni de cenzura. Aproape fiecare gest al Puterii a avut replica din partea PSD. ZIUA a incercat sa vada in ce masura s-au tinut pesedistii de promisiunea opozitiei constructive, inventariind actiunile acestora. Concluzia care se poate trage esta ca PSD a recurs la o opozitie nociva intereselor Romaniei. In viziunea Puterii, acestea coincid cu cele ale UE, in viziunea Opozitiei cu cele personale si de clica. (O.B.)
Moda motiunilor, simple sau de cenzura, a aparut in PSD dupa ce fostul lider, Adrian Nastase, a decretat ca partidul trebuie sa demonstreze ca este "alternativa credibila" la actuala guvernare. In fapt, PSD a incercat, in cele cinci luni cate au trecut de la schimbarea Puterii si in tot atatea de cand partidul se afla intr-o continua criza, de identitate, de oameni credibili sau de suport popular, sa distraga atentia de la propriile probleme si sa castige capital politic. Ca atare, pesedistii au trecut la amenintari cu depunerea de motiuni in Parlament si cu plangeri la forurile UE. In aceasta ordine de idei, PSD a anuntat mai intai ca intentioneaza sa se duca cu jalba in protap la Comisia Europeana si la Parlamentul European, pentru a se plange in legatura cu politizarea administratiei locale si a Justitiei. A urmat imediat si o motiune simpla la Camera Deputatilor, care ar fi trebuit sa se soldeze cu demiterea ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Motiunea a picat, dupa cum era de asteptat. Mai ales in conditiile in care politizarea administratiei locale a inflorit in timpul guvernarii PSD. Mai multi lideri ai acestui partid au recunoscut inaintea dezbaterii motiunii ca si in timpul guvernarii social-democrate a fost politizata administratia publica, dar ideea era ca nu intr-un asemenea mod ca acum.
Nastase a "simtit" nemultumirea taranilor
A urmat motiunea simpla privind situatia din agricultura depusa la Senat: "Cuponiada - confuzie si disperare in agricultura Romaniei". Anuntul noii motiuni a fost lansat de fostul lider Adrian Nastase in peregrinarile sale prin tara. In conditiile in care activistii din teritoriu au cerut ca PSD sa fie mai agresiv, Nastase anunta PSD o motiune pe probleme de agricultura, "pentru ca situatia este absolut ingrozitoare". "Faptul ca nu se mai dau subventii pentru porumb ii scoate din minti pe tarani", a spus Nastase, care luase pulsul acestei categorii sociale. Mai mult, in timpul intalnirilor de la tara, Nastase a "simtit" nemultumirea oamenilor si fata de sistemul de acordare a cupoanelor pentru agricultura. Motiunea a picat din nefericire la Senat. Tot Nastase anunta in luna martie ca PSD pregateste o motiune simpla pe tema medicamentelor compensate. Liderul PSD a incercat sa explice la acea vreme ca problema medicamentelor este vazuta mai degraba ca o chestiune tehnica, decat ca un proiect social. Despre aceasta motiune simpla nu s-a mai auzit insa nimic in ultima vreme.
Motiuni de cenzura in asteptare
Prima motiune de cenzura cu care a amenintat principalul partid de Opozitie a fost cea referitoare la modificarea Codului Muncii. La inceputul lunii martie, PSD anunta ca va depune o astfel de motiune in cazul in care Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pentru proiectul de modificare a Codului Muncii. Arumentele erau acelea ca modificarea Codului Muncii este nejustificata din punct de vedere economic si social si "in mod vadit" favorabila patronilor si "in mod substantial" in detrimentul salariatilor. Nici aceasta motiune nu a avut vreo finalitate pentru ca dezbaterile la modificarile Codului Muncii nu au fost finalizate, ca atare nici Executivul nu si-a asumat raspunderea.
"Sa ne oprim un pic cu grija fata de proprietari"
A doua motiune pe care intentioneaza sa o introduca PSD vizeaza legile proprietatii. In urma cu doua zile, liderii PSD au amenintat ca in cazul in care Guvernul nu va consulta Parlamentul pe tema pachetului de legi privind proprietatea, va initia motiunea de cenzura. Liderul Ion Iliescu acuza in luna aprilie Executivul de inconstienta in abordarea acestui subiect. Urmand punctul de vedere al idolului sau, Corina Cretu sustinea in urma cu doua zile ca legile proprietatii au fost elaborate "intr-o maniera exagerata" si urmaresc rezolvarea unor interese personale. Declaratia cea mai surprinzatoare a venit, acum doua zile, din partea secretarului general al PSD, Miron Mitrea. "Pachetul de legi privind proprietatea excede ceea ce, din punctul nostru de vedere, ca partid de stanga, putem accepta in ceea ce priveste retrocedarea proprietatilor. (...) Ni se pare ca este o exagerare. Din punctul nostru de vedere, ar trebui sa ne oprim un pic cu grija fata de proprietari si sa ne intoarcem un pic cu grija si fata de cei care traiesc din munca", a afirmat Mitrea, conform Mediafax. O a treia eventuala motiune de cenzura venita din partea PSD vizeaza pachetul de legi privind reforma in sistemul judiciar, pe care de altfel, PSD l-a reclamat la toate forurile europene pe care le stie. Fostul partid de guvernamant tine mortis sa initieze o motiune de cenzura in cazul in care Executivul isi va asuma raspunderea pentru acest pachet de legi.
Atacurile PSD
In cele cateva luni de la instalarea actualei Puteri, PSD s-a jucat de-a Opozitia, in incercarea de a castiga capital politic. In toata aceasta perioada, fostul partid de guvernamant a introdus zelos, In Parlament, doua motiuni simple care deja au picat. Pentru urmatoarea perioada, acelasi partid a amenintat cu inca o motiune simpla privind sanatatea si cu doua motiuni de cenzura pentru pachetul de legi privind reforma judiciara, respectiv pe legile proprietatii. In alta ordine de idei, Monica Macovei se poate "lauda" ca a fost cel mai criticat ministru al actualului Executiv. Mai intai, in luna ianuarie a acestui an, PSD l-a acuzat pe ministrul Justitiei ca forteaza, "prin ingerinta politica", schimbarea conducerilor PNA si Ministerului Public, precum si modificarea sistemului de promovare si eliberare din functie a magistratilor. Acesta a fost, de fapt, inceputul sirului de atacuri pe care PSD il promoveaza pana in prezent la adresa Executivului si a lui Macovei, in special, legat de modificarea pachetului legislativ privind reforma in sistemul judiciar. Ulterior, Iliescu s-a simtit si el dator sa o atace si mai virulent pe Macovei. La nici o luna de la preluarea mandatului de ministru, Iliescu a acuzat-o pe Macovei ca "actioneaza arbitrar, agresiv si ostil fata de structurile Justitiei" si ca, in plus, se implica nejustificat in problemele Justitiei. Analistii politici au criticat la acea vreme intentiile exagerate ale PSD, sustinand ca orice discutie privind politizarea unui ministru independent este rauvoitoare. "PSD a venit din vacanta si nu vrea sa fie uitat. Trebuie sa se adapteze cu faptul de a fi in Opozitie. Cu toate acestea, daca PSD se lanseaza intr-un razboi de hartuiala, daca asta inteleg ei prin Opozitie, nu va avea rezultate pozitive. Este ridicol sa reprosezi acum ceva pentru care tu esti vinovat", spunea Stelian Tanase, in luna ianuarie.
PSD si lectiile in domeniul pensiilor
Al doilea atac nefondat la adresa actualului Executiv a avut la baza probleme pe care social-democratii ar fi trebuit sa le gestioneze atunci cand se aflau la guvernare. PSD si-a dat cu parerea mai intai in legatura cu demersul premierului ungar de acordare a vizelor pe criterii etnice. Pe de alta parte, PSD a gasit de cuviinta sa spuna ca recalcularea pensiilor trebuie aplicata unitar pentru toti pensionarii, fara sa creeze discriminari. Si aceasta in conditiile in care, atunci cand a fost la putere, cele mai puternice critici pe care le-a primit PSD, din partea societatii civile si a clasei politice, se refereau la conditiile grele in care au trait pensionarii. Interventia nepotrivita a PSD facea referire la propunerea premierului Tariceanu privind plata in etape a pensiilor recalculate.
Critici bazate pe premonitii
Pentru ca s-a gandit sa-i atace, pe orice motiv, pe guvernantii Coalitiei, inca de mici, PSD a mai lansat un atac tot in ianuarie. Astfel, fostul partid de guvernamant a stat si s-a gandit si a ajuns la concluzia ca Alianta PNL-PD da dovada de "inconsistenta", "incapacitate de coordonare" si "lipsa de viziune". Vicepresedintele Mihai Tanasescu era cel care prevedea ca relatiile Romaniei cu bancile externe se vor deteriora in acest an din cauza politicii fiscale demarate de Guvernul Tariceanu. Tanasescu s-a mai gandit o data si a ajuns la concluzia ca Guvernul Tariceanu a facut gafe si in privinta politicii sociale, prin intreruperea controversatului program, marca PSD, "Cornul si Laptele". O pozitie negativa, dupa cum s-a exprimat mentorul Ion Iliescu, au avut pesedistii si in privinta introducerii cotei unice de impozitare. Acelasi Iliescu s-a speriat de faptul ca aceasta masura a actualului Executiv ii va avantaja pe cei bogati si va adanci diferentele dintre venituri.
Acuzatii puerile
O critica aproape hilara a avut PSD fata de faptul ca presedintele Traian Basescu s-ar implica in viata partidelor politice, la inceputul lunii februarie. Suspiciunile fostului partid de guvernamant porneau de la faptul ca Theodor Stolojan enuntase la Congresul PNL o idee pe care o emisese si Traian Basescu, iar coincidenta era prea mare ca sa nu fie taxata. Ca urmare PSD s-a revoltat, sustinand ca "nu este o simpla coincidenta faptul ca Theodor Stolojan le-a vorbit liberalilor despre fuziunea cu PD, dupa ce, la inceputul lunii ianuarie, presedintele Traian Basescu sugera exact acelasi lucru". De aici, a tras PSD concluzia ca Basescu "continua linia de conduita anti-constitutionala, de aceasta data incercand sa controleze viata partidelor, precum si diverse institutii ale statului, prin intermediul consilierilor sai". Dupa "Biroul de presa" al PSD, a venit si randul lui Iliescu sa il atace pe Basescu, usor grosolan. La inceputul lunii aprilie, Iliescu l-a facut dintr-un foc, aluziv, pe presedintele tarii, "isteric si iresponsabil". Declaratiile lui Basescu, de care s-a legat Iliescu, faceau referire la decalajul pe care l-a inregistrat Romania in procesul de integrare. In replica, fostul presedinte i-a transmis actualului sef al statului ca problemele legate de acest subiect nu se rezolva prin "istericale". "Lumea este surprinsa. Noi ne batem de ani de zile sa fim acceptati in UE, iar acum seful statului iese cu asemenea declaratii care creeaza probleme", a adaugat Iliescu, vorbind probabil de lumea lui si intrebandu-i retoric pe ziaristi: "Ati vazut asemena note isterice la noi?". Ulterior, Iliescu a constientizat faptul ca referiririle sale la istericalele lui Basescu au fost deplasate.
Averile, in coasta PSD
Senatorii si deputatii PSD s-au dovedit maestri in a pune bete in roate initiativei ministrului Justitiei, Monica Macovei, privind noile declaratii de avere. Practic, parlamentarii PSD au incercat chiar umilirea ministrului Macovei la discutiile din comisii, au invocat motive absurde, totul pentru a nu da publicitatii avutiile de care dispun. Din nefericire pentru ei, Ordonanta de Urgenta a Guvernului a trecut de Senat si chiar daca legea nu a fost votata inca in plen Ordonanta este in vigoare. La discutiile din comisiile de specialitate de la jumatatea lunii aprilie, senatorii PSD, ce-i drept, ajutati de "tradatorii" Aliantei au pus-o pe Monica Macovei intr-o situatie delicata in incercarea de a o convinge de nevoia secretizarii averilor. Siderata de atitudinea senatorilor, ministrul Justitiei a fost pusa in situatia de a parasi sedinta comisiilor. Disponibilitatea pesedistilor de a sustine noile declaratii de avere nu a fost nici la Camera Deputatilor mai mare. Ieri, in plenul Camerei, deputatii au votat proiectul de lege privind formularele declaratiilor de avere in absenta parlamentarilor PSD. Alesii fostului partid de guvernamant au parasit sala, invocand un motiv aberant: programul sedintei s-a terminat la ora 12.30.
Goana dupa glorie
Votul prin care Parlamentul European si-a dat avizul pentru semnarea Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana nu a insemnat un motiv pentru PSD sa felicite actualul Guvern. Mai mult decat atat, fostul partid de guvernamant si-a arogat toate meritele pentru succesul obtinut de tara noastra. Imediat dupa vot, PSD a simitit nevoia sa aduca aminte intregii lumi ca el a avut "o contributie consistenta la realizarea acestui proiect politic major". Toate acestea, a continuat partidul, folosind cuvinte mari, cu convingerea "ca integrarea europeana implineste destinul istoric al Romaniei oferind poporului roman perspectivele unor standarde de civilizatie si modernitate superioare si accesibile". Si tot pentru a mima ideea unui partid de Opozitie activ, actualul lider al PSD, Mircea Geoana, a solicitat, dupa votul din 13 aprilie referendum popular in privinta Tratatului de aderare. Geoana a fost contrazis la aceasta initiativa chiar de cel care il cataloga prostanac, respectiv colegul sau de partid, Ion Iliescu. In plus, cand s-a hotarat sa emita aceasta idee, Geoana a uitat faptul ca insusi partidul pe care il conduce acum a votat actuala Constitutie si ca acelasi partid s-a batut pentru eliminarea acestei prevederi din Legea Suprema.
Carmen EPURAN Carmen EPURAN 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Era de asteptat..   de vall
Pentru cine mai avea indoieli .......   de Marcu Arcasu
PSD   de cosor ion
Toxicitatea PSD   de Teroristu Pacifist
A r h i v a
  Alta Ialta    42 comentarii
  SUA sunt gata sa ajute Georgia in conflictele separatiste    1 comentariu
  Ialta din 1945    1 comentariu
  Romania a fost ocupata, nu "eliberata"    7 comentarii
  Escrocherie marca Posta Romana    1 comentariu
  Lista cu semnaturi pentru detronarea Patriarhului Ierusalimului    3 comentarii
  Angajamente externe subminate de populism    
  Amanarea observatorilor, munitie electorala pentru PSD    1 comentariu
  Cristea de la Loto in atentia PNA    2 comentarii
  A aparut AVEREA!    3 comentarii
  Publicitate PRM la troite si fantani    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Escrocherie marca Posta Romana (482 afisari)
 Opiumul si substantele inrudite (465 afisari)
 Stiri pe scurt (212 afisari)
 Baronul publicitatii stradale (131 afisari)
 Procurori santajabili pe urmele lui Moldovan (124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03934 sec.