Ziua Logo
  Nr. 3318 de marti, 10 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Transnistria, bazar de rachete radioactive
-- 50.000 de tone de armament sovietic
167.000 de dolari pentru o racheta radioactiva care o data lansata poate contamina un oras de dimensiunea Londrei. Tranzactie relativ sigura, marfa livrata in cel mult o saptamana oricarui cumparator din orice regiune a lumii. Sursa? Transnistria separatista. Originea "marfii"? Depozitele fostei Armate a 14-a Sovietice din Transnistria.
"Sunday Times", suplimentul de week-end al prestigiosului jurnal britanic The Times, a publicat duminica o investigatie incredibila despre usurinta cu care se pot cumpara arme radioactive din vecinatatea Romaniei. Jurnalistii britanici au ajuns la un pas de a achizitiona rachete radioactive sovietice din Transnistria, si s-au oprit de la finalizarea tranzactiei numai deoarece tratativele devenisera atat de avansate, incat demersurile lor jurnalistice puteau deveni actiuni penale.
Oricum, concluzia care se desprinde din ancheta este ca orice persoana care poseda suma necesara - fie ea terorist politic sau exaltata religios - poate achizitiona relativ usor din Transnistria o arma care poate contamina milioane de oameni.
Initiativa jurnalistica britanica demonstreaza inca o data faptul ca pasivitatea marilor puteri (SUA, UE sau Rusia) si a actorilor regionali (Romania, Ucraina, Moldova) pericliteaza grav securitatea statelor democratice in fata terorismului de orice forma. Asta, deoarece intreaga contrabanda cu armament din Transnistria se face sub "binecuvantarea" gastii mafiote de la Tiraspol condusa de Igor Smirnov.
Ironic, reportajul sintetizat mai jos, care demonstreaza cum arme sovietice ramase in Europa pot ajunge foarte usor in mainile teroristilor, a fost publicat chiar in ziua in care Rusia sarbatoreste 60 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste.
Ajunsi saptamana trecuta in Transnistria, primul pas facut de jurnalistii britanici de la Sunday Times a fost sa se intereseze despre "dealerii" locali de armament. Au facut acest lucru sub acoperire, prezentandu-se unui ofiter din serviciile de securitate transnistrene drept intermediari pentru o retea islamista din Algeria care doresc sa achizitioneze rachete. Potrivit Times, ofiterul de securitate din Transnistria le-a confirmat ca "exista rachete radioactive care pot fi vandute, pentru pretul potrivit". Sursa le-a dezvaluit ca rachetele erau depozitate la centrul de la Colbasna de stocare a arsenalului Armatei a 14-a Sovietice. Depozitele de la Colbasna contin aproximativ 50.000 de tone de armament sovietic (artilerie, mine, rachete si munitie), ramase in Transnistria dupa retragerea Armatei ruse din fostele republici sovietice la sfarsitul Razboiului Rece. Practic, dupa cum noteaza Times, acesta este cel mai mare depozit sovietic din Europa. In prezent, depozitele de armament sovietic din Transnistria sunt pazite de cateva sute de militari rusi, dar in realitate se afla sub controlul autoritatilor separatiste de la Tiraspol conduse de auto-proclamatul presedinte Igor Smirnov. Caracterizand regimul de la Tiraspol, The Times aminteste ca acesta este acuzat de folosirea torturii si ca Igor Smirnov a castigat ultimele alegeri cu 103 la suta din voturi!
Traficant din Transnistria cu accent american
Ulterior, ofiterul transnistrean le-a facut legatura jurnalistilor sub acoperire cu unul din liderii traficantilor de arme din Transnistria, care s-a identificat sub numele Dimitri. A urmat o discutie telefonica in care traficantul Dimitri l-a avertizat pe "cumparator": "Vino singur si sa nu cumva sa porti dispozitive de inregistrare. Noi suntem oameni seriosi", relateaza Sunday Times. Reporterului sub acoperire i s-a cerut sa vina in orasul Tighina, de unde a fost preluat de catre traficantul Dimitri intr-un BMW negru cu geamuri fumurii si a fost verificat corporal pentru a nu ascunde microfoane. Discutia a avut loc in limba engleza, iar Sunday Times noteaza ca Dimitri vorbea fluent aceasta limba, cu un accent american: "Racheta Alazan costa 200.000 de dolari. Pretul nu e negociabil". "Cumparatorul" a acceptat pretul, iar traficantul i-a cerut sa se intalneasca ulterior in Capitala Moldovei, Chisinau, pentru continuarea tranzactiei. Ca informatie esentiala, traficantul Dimitri l-a informat pe "cumparator" ca racheta Alazan negociata are ogive cu strontiu si cesiu. Practic, acest lucru inseamna ca racheta este o arma radioactiva extrem de periculoasa, care poate contamina sute de mii de oameni daca este lansata intr-un oras.
Racheta Alazan, visul teroristilor
Rachetele Alazan sunt de productie sovietica, construite initial ca dispozitive de dispersare a furtunilor violente si cu grindina. La sfarsitul anului 2003, cotidianul american Washington Post avertiza ca cele 38 de rachete Alazan din depozitele sovietice din Transnistria au fost modificate pentru a putea fi folosite ca arme radioactive, primind ogive care contin 400 de grame de cesiu si strontiu. Astfel, dezvaluirea traficantului transnistrean privind existenta ogivelor de strontiu si cesiu din racheta tranzactionata confirma dezvaluirile privind modificarea rachetelor meteorologice Alazan in arme radioactive. De altfel, in reportajul sau, Times noteaza ca modelul modificat de Alazan este considerat de specialistii in aparare drept "arma ideala pentru orice terorist". Scenariul cel mai pesimist ar fi lansarea unei astfel de rachete modificate (care are o raza de pana la 10 kilometri) asupra unui oras, caz in care eliminarea cesiului si strontiului din ogive ar infecta radioactiv zona. Masurile de curatare a zonei ar putea merge pana la distrugerea cladirilor infectate sau evacuarea in masa a locuitorilor orasului afectat.
De altfel, Times il citeaza si pe consultantul pentru arme radiologice al Jane's Information Group, Andy Oppenheimer, care a avertizat ca o cantitate de 50 de grame de cesiu raspandita asupra Londrei ar afecta grav acest oras: "Procesul de curatare a zonei ar fi foarte dificil. Ar fi o operatiune uriasa. Teroristii ar crea panica daca ar folosi o astfel de arma. Un alt specialist in arme radioactive consultat de Sunday Times, Frank Barnaby, a comentat si el scenariul lansarii unei rachete alazan modificate asupra unui oras: "Ar fi un cosmar. Fie si numai cateva grame din acest material radioactiv ar putea determina plasarea in carantina a unei zone foarte mari a unui oras".
Ucraina, placa turnanta a traficului cu arme
Cea de-a doua intalnire dintre reporterul sub acoperire al Times si traficantul Dimitri a avut loc tot saptamana trecuta, intr-un luxos hotel din Chisinau. Intr-o convorbitre telefonica dinainte de aceasta intrevedere, traficantul i-a linistit "clientului" sau temerile privind o eventuala escrocherie. Dimitri a declarat ca "cumparatorul" poate aduce un expert chimic pentru a inspecta racheta cu un detector de radiatii Geiger, pentru a se convinge astfel ca ogiva poseda incarcatura radioactiva pretinsa, relateaza Times. Cei doi au stabilit ca verificarea finala a rachetei sa aiba loc pe 2 mai, in orasul Rabnita din Transnistria.
Potrivit Times, racheta urma sa iasa din Transnistria prin Ucraina, insotita de documente ucrainene care sa acopere tipul tranzactiei. Jurnalul britanic relateaza dispozitiile ulterioare transmise de Dimitri: "Veti face o plata de 8000 de dolari catre o companie din Ucraina care va aranja o acoperire pentru ca Alazan-ul sa fie mutat in Ucraina. Documentele vor mentiona ca este de fapt un transport de componente de masini".
Potrivit planului tranzactiei, cumparatorul trebuia sa livreze in mai multe transe suma pentru achizitionare rachetei, inainte de preluarea armei. In final, traficantul din Transnistria i-a transmis "clientului" sau ca urma sa preia racheta pe un aeroport din localitatea Ivano-Frankovsk din sud-vestul Ucrainei, cand urma sa fie platita ultima transa de bani, totul in cecuri de calatorie.
In cadrul celei de-a doua si ultima intrevedere dintre reporterul Times si traficantul din Transnistria, care a avut loc la Chisinau, "dealerul" a schimbat partial datele afacerii, incercand sa plaseze trei rachete Alazan la pretul de 500.000 de dolari, in loc de o racheta pentru 200.000, cum fusese planul initial. Restul amanuntelor afacerii ramaneau la fel.
Traficantii: rusi sau transnistreni?
In acea zi, in contextul in care reporterul sub acoperire al Times a observat ca a fost supravegheat non-stop pe strazi de catre oamenii traficantilor din Transnistria, echipa de jurnalisti britanici a luat decizia sa opreasca in acest punct ancheta. "Times s-a retras in acea noapte, deoarece continuarea investigatiei si mai departe ar fi necesitat sa faca o plata substantiala unor traficanti de arme care nu aveau nici o ezitare in a face afaceri cu teroristii", noteaza The Times in articolul publicat duminica. "In orice caz, disponibilitatea lui Dimitri de a permite testarea rachetelor cu un dispozitiv Geiger indica in mod clar ca el avea acces la rachete si le putea muta rapid. Oferta de vanzare a rachetelor Alazan pare sa confirme temerile Occidentului ca teroristii pot achizitiona cu relativa usurinta arme din Transnistria.
Sunday Times noteaza declaratiile unui fost inalt oficial militar al Republicii Moldova, sub acoperirea anonimatului: "Transnistria isi produce cei mai multi dintre banii sai din traficul de arme. Este de fapt o gaura neagra - nici o lege aplicata, nici un control, o gramada de arme - deci locul perfect pentru a cumpara ilegal armament".
Investigatia Sunday Times nu ofera un raspuns clar despre identitatea sau cetatenia traficantului cu care reporterul sau a fost in contact. Totusi, iata ce conchide Times: "Oficialii moldoveni care au vazut documente despre cele 38 de rachete Alazan radioactive despre care se crede ca sunt in Transnistria considera ca trei dintre ele sunt controlate de armata locala, iar celelalte, de catre trupele rusesti".
George COMAN 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Si asta doar in Transnistria... cine stie ce se mai intampla si prin alte foste republici CCCP...   de romanul
Articolul (semnificativ) trebuie raportat impreuna evolutia canalului Bastroe - in Consiliul de Securitate NATO (ONU ?)   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Moldova ar trebui sa fie curatata   de Duca
A r h i v a
  Diversiunea "Cod Penal"    20 comentarii
  Imparatia chipiului    6 comentarii
  Amenda pentru "moaca"    5 comentarii
  Politistii acuzati de furt in cazul Alexe, scosi de sub urmarire penala    1 comentariu
  PNA sesizat in Reabilitarea Scolilor    2 comentarii
  Basescu - ceasuri Paunescu - 9 case Vadim inestimabil    5 comentarii
  Ambasada SUA, dezamagita de Senat    4 comentarii
  Bedros Horasangian si Dan Petrescu la ZIUA    1 comentariu
  Vine AVEREA!    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
  Vechilul mintii (99 afisari)
 Alex Tocilescu jr. (in oglinda) (89 afisari)
 Calea regala a literaturii romane duce la Casa Monteoru (82 afisari)
 ALEX TOCILESCU jr. (71 afisari)
 "Jos palaria" in fata teatrului adolescent (49 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01783 sec.