Ziua Logo
  Nr. 3316 de sambata, 7 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
"Zilele Portilor Deschise" la Literele bucurestene
-- Literele si liceenii
Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti organizeaza in perioada 9-15 mai "Zilele Portilor Deschise" - campanie de informare si promovare a ofertei sale educationale. Vor fi prezentate specializarile si numarul de locuri disponibile, conditiile examenului de admitere, curriculumul propus si profesorii titulari, perspectivele de angajare dupa absolvire. Aflate la a VI-a editie, "Zilele Portilor Deschise" reprezinta un eveniment deosebit de important pentru Facultatea de Litere, care, in fiecare primavara, isi deschide portile pentru elevii de liceu, carora le ofera posibilitatea de a anticipa viata studenteasca, si pentru profesorii de limba romana, pe care ii invita la dialog. In anul universitar 2005-2006, oferta educationala a Facultatii de Litere acopera, sub forma invatamantului de zi, urmatoarele domenii: Stiinte umaniste, cu domeniul de licenta "Limbi si literaturi" (specializarile: Limba si literatura romana - Limba si literatura straina; Literatura universala si comparata - Limba si literatura straina); Stiinte sociale si politice, cu domeniile de licenta "Stiinte ale comunicarii" (specializarile Comunicare sociala si relatii publice si Stiinta informarii si documentarii); "Relatii internationale si studii europene" (specializarea Studii europene); "Stiinte administrative" (specializarea Asistenta manageriala si secretariat). Pentru absolventii cu examen de licenta ai institutiilor de invatamant superior se ofera posibilitatea aprofundarii unor domenii de interes in cadrul programelor de masterat si doctorat.
Facultatea organizeaza si forme alternative de invatamant: invatamant cu frecventa redusa (FR, cu specializarea Limba si literatura romana - Limba si literatura straina); invatamant deschis la distanta (IDD, cu specializarile Limba si literatura romana - Limba si literatura straina si Comunicare sociala si relatii publice); continuare de studii la forma IDD pentru absolventii colegiilor universitare.
Ziarul ZIUA este partener media al acestei editii a "Portilor Deschise" de la Literele bucurestene. Publicam in acest grupaj articole despre eveniment scrise de doua studente in anul IV, in curand absolvente. (M.J.)
Alegerea viitoarei facultati sta, pentru liceanul in an terminal, sub imperativul a cine/ce e mai tare: cicaleala parintilor, optiunea celui mai bun prieten, moda de sezon, cum bate vantul si, cateodata, propria sa vointa, nu de putine ori fiind aplicat criteriul "unde intru si gata". Dileme noi si vechi, de care ne-am lovit cu totii mai devreme sau mai tarziu, cand am stat, singuri sau in sanul deja isterizat al familiei, sa punem in balanta (exemplul cel mai clasic) o facultate care ne place (tratata frecvent drept "moft") cu o facultate asa numita "de viitor". Din pacate, de foarte multe ori alegerea se face fara a cunoaste oferta educationala, viitorii profesori sau atmosfera propriu-zisa din respectivele unitati de invatamant.
Pentru a preintampina dezamagirea bobocului care, trezit pe noile banci academice, gaseste altceva decat se astepta sau a celui care isi da brusc seama ca ar fi trebuit sa faca altceva, studentii de la Litere s-au hotarat, pe baza conceptului binecunoscut ca promovarea conteaza, sa mearga prin liceele bucurestene pentru a explica ce propune de fapt Facultatea de Litere si a demonta cateva mituri, nu prea favorabile, legate de aceasta. Cateva dintre liceele vizitate de studentii nostri, inarmati cu pliante, brosuri, chestionare, au fost Gheorghe Lazar, Ion Creanga, Matei Basarab, Scoala Centrala, Mihai Eminescu, George Cosbuc, Gheorghe Sincai, Sf. Sava...
Nu putem spune ca a fost o perioada prea favorabila pentru PR, liceenii fiind asaltati de teze, verificari, referate, preferand sa ne povesteasca mai degraba cat de nesuferiti sunt unii profesori decat sa le povestim noi de ce Facultatea de Litere nu este o scoala de profesoare de romana, cum multi au ajuns, gresit, sa creada. Din vorba in vorba, intrebandu-ne cum sunt profii nostri si cat avem noi de invatat si daca ne plictiseste atata citit, au ajuns sa fie interesati de ce se intampla pe Edgar Quinet nr. 14. Interesul a crescut brusc cand au aflat ca facem cursuri cu Manolescu, Cartarescu (o domnisoara de clasa a XI-a chiar citea in acel moment, in pauze sau pe sub banca, la ore, "De ce iubim femeile"), Simona Popescu (o fata care citea "Exuvii" a fost sanctionata de o profesoara de matematica indignata, care a dat cu cartea de pamant), Ovidiu Verdes (ne-au intrebat asa: daca ei raspund invitatiei noastre de a veni la "Zilele portilor deschise", il vor intalni pe Tinut, simpaticul personaj din "Muzici si faze", prin facultate?), dar au fost putin dezamagiti cand au aflat ca la noi nu predau Plesu sau Patapievici (cineva l-a mentionat si pe Adrian Paunescu, iar altcineva pe... G. Calinescu!). Pe acelasi principiu, ca toti scriitorii trebuie sa predea la Litere, am fost intrebati, de data aceasta de un domn profesor, daca la noi sunt Ioana Baetica sau Ioana Bradea...
Atitudinile au fost impartite. Ni s-a spus ca Facultatea de Litere nu are viitor si ca nu raspunde cerintelor actuale ale pietei, dar au fost surprinsi sa afle cati dintre absolventi lucreaza in presa, in publicitate, in domenii de cercetare, in corporatii internationale cunoscute sau cati au plecat cu burse in strainatate (si-au amintit apoi ca si Mona Musca a terminat Literele si chiar... Andreea de la Big Brother sau multe alte vedete de televiziune). Se pare ca cei mai multi dintre cei interesati de Facultatea de Litere au ca pasiune literatura si vor sa vina aici pentru a afla mai multe lucruri si a gasi un mediu cultural activ. Raspunzand intrebarilor lor din acest domeniu, de exemplu daca exista vreun cenaclu literar (am fost intrebati daca s-a reluat Cenaclul de Luni), au fost entuziasmati sa afle ca asemenea intalniri literare sunt frecvente, atat cenaclu, cat si discutii cu scriitori romani consacrati, colocvii tematice sau pur si simplu workshop-uri intr-un anumit domeniu sau o revista la care pot scrie. Le-am demonstrat astfel ca facultatea este un mediu foarte dinamic, in continua schimbare si modernizare (vizibila atat la nivel exterior - un look mai bun, o mobila mai noua sau un echipament tehnic coresponzator ajuta scolerii la o mai buna intelegere a fenomenului cultural - cat si la nivelul programelor de invatamant, din ce in ce mai flexibile, care dau libertate studentului de a alege ceea ce vrea sa studieze cu adevarat).
Ne-am dat seama, dupa reactiile liceenilor, ca, din pacate, nu se cunosc prea multe lucruri despre Facultatea de Litere. De aceea i-am invitat pe toti, fie ca sunt interesati, fie ca nu de acest domeniu, la "Zilele portilor deschise", in perioada 9-12 mai, pentru a asista la cursuri, seminarii, a cunoaste profesori, studenti, absolventi si a participa la activitatile propuse, intr-un cuvant, a lua pulsul facultatii pentru a decide apoi, in deplina cunostiinta de cauza, ce drum vor sa urmeze din toamna. Pentru cei cu adevarat pasionati, Literele sunt, credem noi, cei care ne traim ultima luna de facultate (plina de examene, ce-i drept) din cei patru ani petrecuti aici, o experienta interesanta si o sansa extraordinara de a intelege fenomenul cultural actual, si nu numai...
Cristina FOARFA 
A r h i v a
  "Actul teatral e prin definitie politic"    
  Marca inregistrata    
  Opera brancusiana la Iasi    
 Top afisari / comentarii 
 Marcel Shapira lamureste cazul Szakvary (923 afisari)
 Guvernantii si senatorii, averile la zi (250 afisari)
 Batalia pentru Gurile Dunarii continua (113 afisari)
 "Zilele Portilor Deschise" la Literele bucurestene (92 afisari)
 Benedict al XVI-lea: de la "Mare inchizitor" si "Panzercardinal", la Papa (52 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01249 sec.