Ziua Logo
  Nr. 3309 de joi, 28 aprilie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Putin in Egipt, pe urmele lui Hrusciov
-- Balanta diplomatica echilibrata
"Pe urmele lui Hrusciov", astfel isi intituleaza articolul dedicat acestui subiect Elena Suponina, jurnalista cotidianului Vremia Novostei si anunta ca "Vladimir Putin si-a inceput, ieri, turneul in Orientul Apropiat. Primul popas din calatoria in Egipt, Israel si Palestina a fost la Cairo, unde presedintele rus a ajuns seara. Liderul egiptean Hosni Mubarak a organizat un dineu in cinstea sosirii lui Putin, iar astazi vor avea loc discutiile oficiale dintre cei doi sefi de stat. Vizita presedintelui rus in Egipt a fost deja numita istorica doar pentru ca are loc. "N-am fost inca in nici o tara araba", a declarat in ajun Vladimir Putin, intr-un interviu acordat renumitului cotidian egiptean Al-Ahram. De altfel, tarile arabe nu au mai fost vizitate de un lider de la Moscova din mai 1964, cand la Cairo sosea primul secretar al CC al PCUS si presedintele Consiliului de Ministri al URSS, Nikita Hrusciov", remarca Vremia Novostei.
"Primul punct al turneului din Orientul Apropiat nu a fost ales intamplator", atrage atentia cotidianul Gazeta. "Egiptul este una dintre cele mai influente tari din lumea araba, unde conducerea Rusiei nu a mai fost de 40 de ani. A sosi aici inseamna a echilibra balanta diplomatica, pentru ca urmatoarea oprire va fi in Israel. In aceasta tara au fost deja si Vladimir Putin, si Boris Eltin - primul - inainte de a deveni presedinte, al doilea, dupa demisia din anul 2000".
Oportunitati in Egipt
Novie Izvestia a cerut parerea unui reputat specialist, Vladimir Isaev, directorul adjunct al Institutului pentru Studii Orientale. El considera ca "dupa destramarea URSS, Rusia a neglijat colaborarea cu tarile arabe iar situatia s-a agravat pe masura ce si la Moscova, si in multe dintre statele din aceasta zona, au ajuns la putere oameni noi, prea putin inclinati sa refaca vechiul nivel de cooperare. Astazi, partea cea mai profitabila a parteneriatului cu Egiptul este constituita de business-tours, dar nu pot fi ignorate intreprinderile construite aici de specialistii sovietici, care asigura locuri de munca pentru 100.000 de egipteni". Isaev precizeaza si ca, daca presedintele rus ar fi vizitat doar Egiptul si Palestina, aceasta ar fi insemnat ca Rusia, ca si cosponsor al reglementarii conflictelor din Orientul Apropiat, adopta o pozitie absolut pro-araba. Ceea ce ar fi o greseala politica. Dar cand vizita are loc in doua tari aflate in conflict, totul este mult mai echilibrat.
Sansa Rusiei
in timp ce Trud atrage atentia ca "in ultimii ani, americanii au pierdut enorm din influenta pe care o aveau in lumea araba musulmana. Drept consecinta a ostilitatilor din Afganistan, Irak, a amenintarilor lansate la adresa Iranului, chiar si partizanii fideli ai SUA, ca Arabia Saudita, au fost nevoiti sa isi schimbe atitudinea. Desigur, Rusia are nevoie de a utiliza activ influenta ei traditionala in lumea araba, de a-si intensifica eforturile pentru a profita de noile oportunitati deschise chiar in Arabia Saudita. Astazi, cu vizita presedintelui Putin, exista o posibilitate reala de a implica mai mult Rusia in procesul de pace, ca partener in care toate partile au incredere. Aceasta va fi principala tinta a vizitei lui Vladimir Putin in Orientul Apropiat. Si in aceasta ar consta avantajul rusilor fata de americani", scrie cotidianul citat. (Agentia "Rusia la zi")
A r h i v a
  Ucraina continua Canalul Bastroe    1 comentariu
  Le Monde: "Basescu viseaza o Romanie puternica"    12 comentarii
  Ambasadorul Frantei felicita Romania    3 comentarii
  Berlusconi, contestat, propune partid unic de dreapta    
  Papa Benedict: "nu se va putea renunta la radacinile crestine ale Europei"    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Profanarea cimitirului din Lancram (411 afisari)
 Fortareata Alcatraz (109 afisari)
 Trenurile de Sarbatori (38 afisari)
 Hodorkovsky, saracul rus bogat (32 afisari)
 Stiri pe scurt (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00873 sec.