Ziua Logo
  Nr. 3305 de sambata, 23 aprilie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
-- "Un genocid uitat?"
Evenimentele extrem de violente ale caror victime au fost armenii la inceputul secolului trecut constituie tema principala a conferintei "Un genocid uitat?" care are loc astazi la Bucuresti. Ambasadorul Armeniei la Bucuresti, Eghise Sarksian este unul din cei mai importanti participanti la conferinta, care este organizata de Uniunea Armenilor din Romania, Institutul Roman de Istorie Recenta si Facultatea de Stiinte Politice din Bucuresti (FSP). Lucrarile conferintei se desfasoara astazi incepand de la ora 10 la sediul Institutului de Cercetari Politice al FSP din strada Spiru Haret nr. 8. Printre numerosii invitati de la conferinta se afla si liderii armeni din Romania Varujan Vosganian si Varujan Pambuccian. (D.E.)
UE si Juristii
Tratatul Constitutional al Uniunii Europene va impune revizuirea Constitutiei Romaniei si implicit modificarea sistemului de drept subordonat Legii fundamentale. Aceasta a fost una din cele mai importante concluzii la care au ajuns juristii participanti, acum doua zile, la simpozionul "Influenta Constitutiei europene asupra legislatiei nationale". In cadrul intalnirii, organizata la Bucuresti de Uniunea Juristilor din Romania, au luat cuvantul Gavril Iosif Chiuzbaian - presedintele Uniunii Juristilor din Romania, Ioan Vida - presedintele Curtii Constitutionale, Ioan Muraru - Avocatul Poporului, Sergiu Andon - presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, si alti juristi. In esenta, vorbitorii au aratat ca Tratatul Constitutional al UE confera constructiei europene un nou statut, reprezentand un cadru juridic unitar superior pentru exercitarea competentelor sale redefinite - moneda unica, buget din resurse proprii, control integrat la frontiere, politici comune decise la Bruxelles, politica externa comuna, securitate comuna. Constitutia UE - rod al compromisului realizat in procesul indelungat de negociere - constituie o baza juridica adecvata pentru noua arhitectura a UE, simplificand instrumentele legislative si executive si stabilind o ierarhie riguroasa a normelor europene, au conchis participantii la dezbaterea organizata de Uniunea Juristilor din Romania. (D.E.)
Mashadov, mormant secret
Liderul politic al independentistilor ceceni ucis luna trecuta de trupele ruse, Aslan Mashadov, a fost inmormantat intr-un loc secret, dupa ce autoritatile de la Moscova au refuzat sa inapoieze familiei corpul acestuia, informeaza Rompres. "Mashadov a fost ingropat si locul unde se afla mormantul nu va fi dezvaluit", a declarat Nikolai Shepel, adjunctul procurorului general insarcinat cu sudul Rusiei. Moscova, care l-a acuzat pe Mashadov ca s-a aflat in spatele atacurilor rebelilor impotriva civililor, inclusiv a luarii de ostatici la teatrul din Moscova in 2002 si la o scoala din Beslan anul trecut, a promis o recompensa de 10 milioane de dolari pentru prinderea liderului cecen. Aslan Mashadov a negat insa orice implicare a sa in atacuri impotriva civililor si a denuntat actiunile comandantilor de razboi radicali cum ar fi Samil Basaev si Doku Umarov, care considera atacurile teroriste ca fiind mijloace legitime de rezistenta. (D.E.)
Buttiglione cu Berlusconi
Alcatuirea noului Guvern Berlusconi capata contur si nu il va include pe liderul UDC, Marco Follini, care si-a anuntat intentia de a renunta la functia de vicepremier, a relatat, ieri, presa italiana, citata de Mediafax. Joi seara, seful Guvernului in exercitiu, Silvio Berlusconi, a declarat ca lista noului Guvern pe care il va conduce este deja definitivata si ar putea fi anuntata oficial inca de vineri seara. Berlusconi a demisionat, miercuri, la cererea a doua partide din coalitia sa, centristii din UDC si dreapta conservatoare din Alianta Nationala. Cele doua formatiuni au cerut formarea unei noi echipe guvernamentale, cu un program politic revizuit, care sa tina cont de consecintele infringerii electorale suferite la alegerile regionale din 3 si 4 aprilie. Follini, care a detinut in Guvernul in exercitiu functia de vicepresedinte al Consiliului (vicepremier), a declarat ca nu va mai face parte din noua echipa. Cotidianul La Stampa afirma ca el ar putea fi inlocuit in aceasta functie de catre colegul sau din UDC, Rocco Buttiglione. (D.E.)
Barnier nu Villepin
O regretabila eroare datorata transmisiei si preluarii defectuoase s-a strecurat ieri in articolul publicat sub titlul "Villepin, nedumerit de presedintele roman". Spre deosebire de informatiile publicate in articol, ministrul de Externe al Frantei este Michel Barnier, si nu Dominique de Villepin. Facem cuvenita rectificare. (D.E.)
Datoriile Moldovei reesalonate
Datoria restanta aferenta unui imprumut acordat in urma cu 12 ani Republicii Moldova va fi reesalonata pe o perioada de 15 ani, se arata intr-un proiect de lege aprobat in sedinta de joi a Guvernului. Romania a acordat guvernului de la Chisinau, in 1993, un imprumut in valoare totala de 20 de miliarde de lei, reprezentand la acea data circa 14,4 milioane dolari, din care autoritatile statului vecin au restituit doar echivalentul a cinci milioane dolari. Imprumutul a fost acordat sub forma livrarilor de combustibil, agenti chimici, echipamente de telecomunicatii si medicamente de uz uman si veterinar. Prin proiectul de lege, Guvernul a propus ca plata sumei restante de 9,4 milioane de dolari sa fie reesalonata pe o perioada de 15 ani, cu opt ani termen de gratie. Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului, pentru dezbatere si adoptare. (C.S.)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Datoriile Moldovei reesalonate   de MAN
Mashadov, mormant secret   de MAN
De ce sa reesaloneze un imprumut din '93, de $14.4 mil ?...   de CONU
A r h i v a
  Un zid al Berlinului in inima Ciprului    1 comentariu
  Premierul nipon si-a cerut scuze pentru trecut    2 comentarii
  Comemorarea genocidului armenesc in fata Senatului    1 comentariu
  Basescu: Transnistria in format octogonal    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Fane Capatana din nou dupa gratii (102 afisari)
 NATO, Romania, Basarabia, Transnistria (76 afisari)
 15 ani de la fenomenul "Piata Universitatii" (55 afisari)
 Topirea ghetarilor din Antarctica s-a accelerat (52 afisari)
 Comoara din adancuri si scandalul epavei (46 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01542 sec.