Ziua Logo
  Nr. 3305 de sambata, 23 aprilie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Clasa politica se pronunta
-- Emil Boc, presedinte interimar al PD
Schimbarea trebuie dublata de reforma
Schimbarea produsa la varful PSD trebuie dublata si de o reforma similara in teritoriu, altfel nereprezentand decat "sfarsitul inceputului" pentru acest partid, a apreciat ieri, liderul interimar al PD Emil Boc, care a exclus, insa, o colaborare a formatiunii sale sau a Aliantei PNL-PD cu PSD. "Schimbarea in conducerea PSD poate insemna fie inceputul sfarsitului, fie sfarsitul inceputului pentru PSD. Poate insemna inceputul sfarsitului din perspectiva trecerii definitive de la conservatorism la reformism, dar atata vreme cat si in structurile centrale, dar mai ales in cele teritoriale se mentin persoane foarte controversate, asupra carora planeaza suspiciuni serioase, aceasta schimbare poate fi un sfarsit al inceputului", a declarat Boc. In opinia liderului democrat, PSD a facut in 2005 ceea ce PD a realizat in 2001, prin venirea la conducere a lui Traian Basescu, diferenta constand insa in faptul ca presedintele democrat venea la acea vreme cu o echipa complet noua si "dadea o sansa noii generatii de politicieni, lucru ce nu se poate spune si despre PSD". "PSD a facut numai jumatate de pas in acest sens", a completat Boc.
Calin Popescu Tariceanu, presednte PNL
In conducere sunt aceleasi figuri politice
Simpla schimbare a liderilor PSD, ce s-a petrecut la Congres, nu inseamna ca partidul s-a reformat pentru ca in noua conducere se regasesc aceleasi figuri politice compromise, a apreciat ieri presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, comentand rezultatul alegerilor din principalul partid de opozitie. Mai mult, liderul liberal si-a exprimat scepticismul privind masura in care Geoana va convinge electoratul PSD. "Nu stiu cat poate fi de convingatoare privirea lunga a lui Geoana pentru electoratul acestui partid", a precizat el. Tariceanu a atras atentia: "Trebuie sa vedem daca PSD se reformeaza cu adevarat. La acest Congres, delegatii nu au avut de ales decat intre doua solutii la fel de proaste. Iliescu, exponent al imaginii prafuite a PSD, dar cu imaginea de om curat, cinstit, nepatat si Geoana care, dupa infrangeri usturatoare suferite in diferite competitii, incearca sa se prezinte ca un om care poate face reforma. Dar se prezinta alaturi de oameni care nu se pot detasa de eticheta de PSD - partid corupt". (O.B.)
Marko Bela, presedinte UDMR
PSD are sanse
Presedintele UDMR Marko Bela sustine ca a "stiut" ca Ion Iliescu ar trebui sa se retraga din viata politica, inca de cand fostul sef al statului l-a gratiat pe Miron Cozma. Marko a declarat ieri ca alegerea lui Mircea Geoana la presedintia PSD sporeste sansele ca aceasta formatiune sa devina un partid social-democrat modern si european. Liderul UDMR s-a declarat increzator ca Mircea Geoana va face fata functiei pe care a castigat-o, mentionand ca este "extrem de important" ca in fiecare partid sa existe un proces de intinerire.
Corneliu Ciontu, presedinte PPRM
Vom asista la o crestere a PSD
Mircea Geoana are suficiente calitati pentru a conduce PSD, cu conditia sa valorifice experienta celor ramasi la conducerea partidului si sa lucreze in echipa, a declarat ieri presedintele PPRM Corneliu Ciontu. "Daca PSD va reusi sa depaseasca aceasta etapa, a furtunilor mai mari sau mai mici din partid, adversarii acestui partid, care spera ca PSD sa scada in procente, vor avea surpriza neplacuta de a asista la o crestere si o consolidare a PSD", a apreciat liderul PPRM. Totusi, Ciontu considera ca este putin probabila o scindare a PSD in urma rezultatului votului pentru alegerea conducerii acestei formatiuni politice. "Nu este o surpriza faptul ca Iliescu nu a fost ales presedinte. Mi-ar fi placut ca domnia sa sa sesizeze macar in ultimul moment ca in partid exista un curent important de opinie impotriva alegerii sale", a spus Ciontu. El a mai afirmat ca, in cursa pentru sefia PSD, ar fi preferat tandemul Iliescu-Nastase.
Gheorghe Ciuhandu, presedintele PPCD
Iliescu in planul doi, un avantaj
PPCD saluta alegerea lui Mircea Geoana in functia de presedinte al PSD, intrucat prin aceasta alegere PSD recunoaste faptul ca momentul Ion Iliescu este unul depasit, apreciaza liderul PPCD Gheorghe Ciuhandu, intr-un comunicat de presa. "Trecerea lui Ion Iliescu in planul al doilea al scenei politice reprezinta cu siguranta un avantaj pentru Romania", sustine Ciuhandu, amintind : "Nu putem sa uitam ca acest personaj, atat de prezent in viata politica autohtona atat inainte de 1989 cat mai ales dupa 1989, in loc sa indrepte Romania spre democratie si normalitate a mentinut-o intr-o stare de incertitudine, de saracie, de mizerie politica si morala". Presedintele PPCD mentioneaza ca ramane ca, sub conducerea lui Mircea Geoana, PSD sa demonstreze ca este capabil sa se delimiteze de sechelele comuniste care si-au pus amprenta asupra acestui partid in ultimii 15 ani, iar "tovarasii" sa ne arate ca au depasit statutul de tovarasi si ca se pot ridica la exigentele pe care le cere calitatea de membru al Partidului Socialist European. (A.H.)
Emil Constantinescu, presedinte AP
Despartirea politica de Iliescu - realitate
Emil Constantinescu, presedintele Actiunii Populare (AP), fost sef al statului, saluta rezultatele Congresului PSD si "despartirea politica de Ion Iliescu", exprimandu-si speranta ca in formatiunea social-democrata va continua procesul de reformare interna. "Salut rezultatele Congresului PSD, cu convingerea ca noul sau presedinte, dl. Mircea Geoana, impreuna cu echipa sa, reprezinta o prima dovada de democratizare interna a PSD si o sansa pentru ca acest partid sa se transforme din reprezentantul oligarhiei post-decembriste, succesoare a nomenclaturii fostului regim de dictatura, intr-un adevarat partid social-democrat, modern si european, atat ca doctrina cat si ca stil de actiune politica. (...) La 15 ani de la declansarea marii manifestatii din Piata Universitatii, una din revendicarile majore ale manifestantilor - despartirea politica de Ion Iliescu - devine, in sfarsit, realitate", subliniaza Emil Constantinescu, intr-un comunicat de presa difuzat ieri. (O.B.)
Cosmin Gusa, presedinte al PIN
Nastase va trage sforile
Fostul secretar general al PSD, Cosmin Gusa, presedinte al PIN, a apreciat ieri, la Timisoara, ca rezultatul Congresului PSD arata ca partidul va fi condus in continuare de Adrian Nastase. "Adrian Nastase este cel care va trage sforile in continuare in partid", a declarat Gusa, sustinand ca PSD nu va fi condus de noul sau lider, Mircea Geoana. Liderul PIN a adaugat ca pentru fostul sau sef de partid, Traian Basescu, noii lideri ai PSD nu vor ridica nici o problema. "PSD-ul este, in actuala formula foarte comod pentru Traian Basescu. Partidul ii are la conducere pe Mircea Geoana si pe Adrian Nastase care au fost amandoi batuti la alegeri de actualul presedinte. Miron Mitrea, ca fost ministru al Transporturilor, este si el, in momentul de fata, la mana lui Basescu", a explicat Gusa. In opinia sa, chiar daca Iliescu a plecat, coruptia a ramas pentru ca actuala conducere a PSD este de fapt fostul Guvern Nastase.
Grupaj realizat cu sprijinul agentiilor Mediafax si ROMPRES 
A r h i v a
  Santaj cu moartea    132 comentarii
  Cine a fost Muadh ibn Jabalm    2 comentarii
  In Romania nu a existat solidaritate pentru jurnalisti    10 comentarii
  Filmul evenimentelor de la rapire pana in prezent    1 comentariu
  Sindicatele se gandesc sa iasa in strada    5 comentarii
  Nu plange, draga Nelu!    20 comentarii
  Reactii din teritoriu    1 comentariu
  "Criminalule! Ba, ai distrus partidul asta!"    
  Geoana: "Echipa e completa doar cu Ion Iliescu"    
  N-a stiut sa piarda demn    2 comentarii
  Surprizele Congresului    
  Pleaca gruparea Bunicutei?    
  Iliescu si 22 aprilie    1 comentariu
  15 ani de la fenomenul "Piata Universitatii"    
 Top afisari / comentarii 
 Fane Capatana din nou dupa gratii (102 afisari)
 NATO, Romania, Basarabia, Transnistria (76 afisari)
 15 ani de la fenomenul "Piata Universitatii" (55 afisari)
 Topirea ghetarilor din Antarctica s-a accelerat (52 afisari)
 Comoara din adancuri si scandalul epavei (46 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01217 sec.