Ziua Logo
  Nr. 3305 de sambata, 23 aprilie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Santaj cu moartea
-- Munaf e separat
Ieri, orele 17, stire-bomba din Irak. Postul de televiziune Al-Jazeera anunta ca detine imagini noi cu jurnalistii romani Marie Jeanne Ion, cameramanul Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian. Purtatorul de cuvant Jihad de la Al-Jazeera spune ca "femeia a vorbit si a cerut Guvernului roman sa-i ajute sa paraseasca Irakul. Pentru prima oara, prin intermediul acestei televiziuni, Romania - Presedintie, celula de criza, Guvern, parinti ai jurnalistilor si colegii din mass-media afla ca pretul vietii celor trei jurnalisti este retragerea trupelor romane din Irak in patru zile. Un termen foarte scurt, extrem de scurt, in care negociatorii si o minune pot sa-i scape de cruzimea maxima pe colegii nostri.
Orele 18:00. Se difuzeaza pe canalele de televiziune nationale o inregistrare cu cei trei jurnalisti romani si imagini separate cu un barbat ce pare a fi Mohamad Munaf. Prin vocea purtatorului de cuvant al postului Al-Jazeera, aflam cu totii ca rapitorii cer retragerea trupelor romane din Irak in patru zile, altfel vor ucide ostaticii. Ultimatumul este groaznic, iar stresul devine maxim atat pentru apropiatii acestora, cat si pentru media in general. Taota lumea asteapta un mesaj din partea Presedintiei. Imaginile ruleaza incontinuu pe ecrane. Cei trei colegi rapiti stau jos. Langa un perete. Desculti. Spre deosebire de primele imagini difuzate, ei au catuse la maini si sunt amenintati cu un pistol si un pistol-mitraliera. Un Makarov si un Kalasnikov. Cea care vorbeste este Marie Jeanne Ion, care se afla in centru, fiind incadrata de Sorin Miscoci si de Ovidiu Ohanesian, numai ca lipseste sunetul. Ei sunt imbracati in alte haine decat cele pe care le aveau in prima inregistrare si in fotografiile difuzate de agentia Reuters. Ohanesian si Miscoci au barbi, iar Marie Jeanne nu mai are valul islamic pe cap. Parul e desfacut. E ciufulita. Poarta haine de culoare deschisa. Din mimica fetei, pare ca plange. De asemenea, si Miscoci duce mana stanga spre nas, se sterge, ceea ce se poate explica tot prin faptul ca are lacrimi care i s-ar fi dus spre barbie. Starea lor este mult mai proasta. Ohanesian pare a fi pierdut. Nu schiteaza vreun gest. Isi fereste capul din fata pistolului. Primul care este contactat de Realitatea TV este Ahmed Jaber, specialist in Orientul Mijlociu. El afirma ca acestea "sunt niste scenarii pentru a face presiuni asupra autoritatilor romane (...) Tot ce am auzit face doar presiuni asupra celulei de criza".
Soseste Basescu
18:22. Apare a doua imagine cu un barbat care pare a fi Mohamad Munaf. Si el are catuse la maini, cu barba si o camasa cu dungi albe. In stanga capului lui exista - se pare - un pistol indreptat spre tampla, iar din partea dreapta, un alt rapitor il ameninta cu un Kalasnikov. Are barba si pare speriat. Apare si imaginea cu presedintele Romaniei Traian Basescu, la sosirea pe aeroportul Henri Coanda, care declara doar atat: "Am acum o intalnire cu cei implicati". De altfel, celula de criza era deja intrunita, la Cotroceni, inca de la orele 18.
18:30. Toti comentatorii si analistii spun ca inregistrarea video este de o calitate mult inferioara decat cea difuzata imediat dupa rapire, imaginile - filmate intr-o incapere intunecoasa sunt difuzate de canalul de televiziune panarab in alb-negru.
18:35. Grupul operativ lucreaza cu usile inchise. Nimeni nu spune nimic. Toata lumea asteapta un mesaj promis de purtatorul de cuvant al Administratiei prezidentiale, Adriana Saftoiu. Ultimatumul de patru zile acordat de rapitorii ziaristilor romani pentru retragerea trupelor romane din Irak se inscrie in limitele termenelor anuntate de gruparile irakiene, care au cerut, in trecut, plecarea fortelor straine din tara in intervale cuprinse intre 24 de ore si sapte zile.
Alte comentarii curg pe toate posturile de televiziune. Se afirma ca, in unele cazuri, ultimatumul a expirat fara ca rapitorii sa puna in practica amenintarile, uneori anuntand prelungirea acestuia sau refuzand sa mai faca orice declaratie in legatura cu ostaticii si determinand o sporire a tensiunii in tara de origine a acestora. Se mai reia faptul ca retragerea trupelor din Irak a asigurat eliberarea in bune conditii a ostaticilor, in timp ce refuzul de a raspunde solicitarii rapitorilor a dus, in cateva situatii, la executarea celor rapiti, dar si ca in alte cazuri, rapitorii s-au identificat in momentul in care si-au anuntat revendicarile. Acelasi lucru s-a intamplat si ieri. Prima revendicare, de natura politica, a fost facuta ieri. De o miscare - se spune - necunoscuta, denumita Brigazile Muadh ibn Jabalm. Cautam disperati pe Internet ceva despre aceasta grupare. Apare o singura informatie, care ii identifica intrucatva ca grupare islamista religioasa, ceea ce nu e bine deloc. Legam aceasta informatie si de picioarele rapitorilor, care - asa cum arata imaginile - au pantaloni negri. Daca toata imbracamintea este asa- atunci ar putea avea legatura cu HAMAS. Ar putea fi o fractiune din aceasta miscare.
Munaf face apel la Bush
Orele 18:40. Imaginea cu Munaf este insotita, pe banda, de o explicatie: Munaf a solicitat presedintelui SUA, George Bush, sa intervina pentru eliberarea lui. E clar ca rapitorii privesc separat situatia lui, pentru ca este atat cetatean american, cat si arab cu inclinatie sunnita.
Orele 18:50. Cei de la Prima TV afirma ca au primit cu emotie si groaza imaginile, pentru ca sperau sa nu se ajunga la aceasta situatie. Mai spun ca nu se poate comenta solicitarea rapitorilor. "Asteptam informatii coerente". Mama lui Sorin Miscoci plange si implora sa se faca ceva pentru baiatul ei si pentru ceilalti doi colegi.
Orele 19:30. La Antena 1 apare informatia ca profesorul Cosmin Costache, de la Centrul de studii pentru surdo-muti, a descifrat o parte din mesaj, adica ce spune Marie-Jeanne: "Rog autoritatile romane sa faca tot ceea ce se poate face pentru a ne elibera! Va rog sa faceti tot ce puteti pentru a retrage trupele, sa iesiti in strada, altfel ne vor omori! Ne vor omori! Ne vor omori!"
Adina ANGHELESCU 
 Comentarii: 132 Afiseaza toate comentariile  
Stire   de zwilling carol
sa extins stupul ??? ma bucur ptr voi   de underinfluence
In loc de concluzii..   de neamtu tiganu
Re: San' Ghe & Floriile...   de teroarea prostilor
.   de George W. Bush
In rapirea celor trei ziaristi ancheta efectuata asupra "omului de afaceri" arab   de ionion
Zona a II-a   de S
Costy,Re:...   de Ted
depinde de cyberspatial , asta ai vrut sa spui n-asa?   de underinfluence
Lui Pacuraras   de california
"mai moare lumea , dar depinde cum "   de underinfluence
Balada!   de Phil
gabrielo! ai grija de Linda ca munceste prea mult   de underinfluence
Ce mai misto postare Cicibebe   de neamtu tiganu
Pacuraras si roy   de Katty
Remember !   de S
Mai sant 2 zile !......   de Marius Adrian Porojnicu
Daca retage armata si construieste Moscheia Neamului in Parcul Carol, poate poate ne iarta...   de ENGELS
Lica si nu numai   de Ratacitul
RETRAGETI ARMATA ROMANIEI ACUM...   de Undertaker
SPITALELE DIN ROMANIA AU NEVOIE DE ZIARISTI   de doctoru'
Pt: Doctor si ati nazisti care gandesc la fel despre oameni   de Doro
doctorul   de Katty
Nu cred ca e cazul nici a mediatizarii si nici a negocierii.. Ne exprimam regretul pierderii lor - si aviz amatorilor...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Sfantu Ghe & Floriile...   de AVP
10 000 DE ROMANI MORTI IN FEBRUARIE 2003   de doctoru'
Cine e sigur ca, in cazul retragerii trupelor romane, teroristii isi vor tine "promisiunea" ??   de costy
Ajunge zilei rautatea ei....?   de Pacuraras
ptr. TOATE FLORILE & TOTI GHEORGHE !   de rautaciosu'
NOUA ORDINE A LUMII??   de doctoru'
Diplomatia vaporeanului   de Anticomie
Mirosul de sange...   de S
Ce comentarii de prost cind este vorba de viata si moartea unor romani.   de Specialistul de conspiratii
E dovada de mare prostie sa ne dam importanta noi furnica Romania refuzind sa na retragem din Irak pe motiv: uriasul SUA   de scirbitul-dezgustat
Bine pentru unii Rau pentru altii   de Doro
ostaticii si Bolintineanu   de calator
GIGANTICUL ELEFANT U.S.A. nu are nevoie de ajutorul FURNICII ROMANIA,romanii trebuie sa ne retragem,salvind astfel viata   de scirbitul-dezgustat
Santajul cu moartea? Pai noi suntem obisnuiti cu de astea. LE AVEM LA DEGETUL MIC.   de ENGELS
Pt. Alan si cei care-i sustin ipoteza   de Nitu Rodica
Faramitza Lambru   de Katty
Prin '89, nevasta-mea preda limba romana la arabi ...   de cicibebe
Scenariu plauzibil si intrebari cu raspunsul in plic   de +
LA MULTI ANI, GHEORGHE SI FLORILOR LUMII CRESTINE ! BUNA DIMINEATA!   de gheorghe vlasceanu
Daca rapirea ziaristilor a fost pusa la cale de PSD   de alan
Femei de pe forum va rog nu mai bantuiti visele lui Farimitza Lambru   de toni
citindu-i pe cei de peste garla....   de lucid
Pt "neimpresionatul" - De ce copiezi ? -)))   de motanul incaltat
Romanii   de Sigma1
Geoana-PSD   de Ratacitul
Intrebare pentru traktorist si nu numai   de neimpresionatul
Ministrule UNGUREANU e timpul sa cureti Romania de "ambasadorii Al Queda" Cere asistenta si ajutor de la MOSSAD si CIA   de Omul cu Picioare foarte Paroase
psd-ul marcheazza doua puncte importante   de buni
Down's syndrome   de Anticomie
Intrebare pentru 'barbatii' de pe forum?   de flachi
Ieshirea din Irak,poate fi cu` cap sau fara cap...   de Ted
Ieri la TV American CBS   de Alex2003
Katty,   de Farimitza Lambru
Petrol irakian   de Vasile Teodorovici
oare cum vor fi executati?   de alexneagu
Posibila varianta: Sa fie un joc al nostru -- care sa fie un pretext pentru o iesire eleganta din Irak   de Cezar
Basescu o da in Bara   de Cezar
Romania nu are ce cauta in Irak !   de Giuseppe Cocos
Sa fie luati ostateci toti arabii din Romania   de alan
Moderator 1, 2, 3, sau 4 ca mai multi nu cred ca aveti la ora asta ...   de cicibebe
Caty, eu am renuntat   de Ratacitul
RUGAMINTE : STIMATI FORUMISTI ,   de rautaciosu'
Domnului Cicibebe si nu numai !   de Calugarul Vasile
Romani NU VA RETRAGETI DIN IRAK ! Mai bine moartea decat rusinea!   de Marin Marian Gheorghe
Care mai e miscarea ???   de Pinkie
L-am vazut la televizor pe senatorul Ion, tatal jurnalistei rapite...   de cicibebe
Cauza reala a acestui razboi   de Doro
Ceatza londoneza   de +
sa fie cu iertare...   de flachi
AUZI MACA I-MI ZISE UN SMECHER DA BUCURESTI CA ROMANIA sa retraga armata si ziaristi sa fii ellibirati,apoi sa trimita   de popescu virginia
Vajnicilor aparatori ai principiului...   de Katty
Caty: Exact, ai inteles foarte bine   de Ratacitul
Feedbackul forumistilor, oglinda a realitatii   de Anticomie
Roxana   de Farimitza Lambru
Se pare ca pentru forumisti, problema asta a jurnalistilor rapiti ... ramane numai un prilej de "distractie"...   de cicibebe
Pinocchio   de lucid
citi soldati avem in Irak?   de underinfluence
Ce au cautat la arabi???   de Atamild
Riscurile meseriei   de Anticomie
Pe Aripile Vantului...   de romking
Propunere   de Katty
Intrebare...   de Katty
Nu este vorba de nici un fel de santaj.....   de Roxana
roy   de Katty
Responsabilitatea conducatorilor lumii pentru a pune capat razboiului   de romking
Responsabilitatea guvernantilor? /Prioritati   de Anticomie
Press coverage   de Anticomie
Niste ingrati, uite niste ingrati sunt teroristii   de Atamild
Nastase profita de moment   de Anticomie
Romania luata la mijloc....   de geek-a-contra
Lucid   de Katty
M-am gandit ca trebuie sa-mi modific putin postarea anterioara ... Adaug ca simultan traiesc in Bucuresti si la tara...   de cicibebe
Intortochiate sunt "caile" domnului BASESCU!   de Radu Ioan
Presa internationala: nimic   de Degringoladeanu
Ce nu ar trebui sa faca Basescu   de Ratacitul
Pentru domnul Profesor Lambru.......Cine este jigodia ?   de Roxana
roy   de Katty
Parinti si Politicieni   de Dan Nicolescu
Sa mearga domnul Iliescu la militantii ia si sa-i lamureasca ca nu e bine ce fac   de ENGELS
pentru Lucid   de Katty
Iata ca am ajuns la ceea ce estimam inca de la bun inceput !   de cicibebe
OK , dar cine este vinovat?!   de Otavian Mihaescu
Primii martiri crestini din Romania, pentru recuperarea banilor romanesti de la hotii de arabish boy ai lui Sadam Husein   de Puiutul
nici o concesie teroristilor chiar cu riscul uciderii ostaticilor   de lucid
Terorismul are succes numai atunci cind este incurajat de lasitate - N. Y. Post   de Marc
Intrebari????   de GhGrosu
pt mugeahedin ratacitul   de ionion
O buna ocazie pentru retragerea trupelor din Irak   de toni
EU CRED(SUNT SIGUR !) CA CINEVA...   de kyttys
E nevoie de reforma in SRI !   de Marius Adrian Porojnicu
Santaj cu....trupe !   de Eugen din Texas
Lupta pentru pace se intoarce   de Vasile Teodorovici
Strins uniti in jurul lui Basescu!!!!   de vasile
Acum se vede ce efecte are liberalismul in Romania   de Doro
Fiecare-si asuma riscul meseriei alese _ Scurt.// Trimteti-o pe Diana la tratative,..are relatii la Moustafa...   de CONU
In Iraq e razboi   de traktorist
mda, mugeahedinii romani se pare ca au predat pe cei trei ziaristi in miinile   de ionion
Santajul....   de Eugen din Texas
Cand vor inflori pomii...   de Livius Chilian
Sa le fie tarana usoara ! Cazualitati normale.. Romania are nevoie de alianta.. si sa schimbe viitorul natiunii....   de Omul cu Picioare foarte Paroase
ORGANIZATIE TERORISTA PROASPAT LANSATA PE PIATA !   de rautaciosu'
Rapirea...   de Eugen din Texas
Din pacate talibanii si-au atins deja obiectivul :   de Pinkie
Santajul terorist   de GiulestiWarrior
Mesteru Manole.   de neamtu tiganu
Sa-i apere bunul Dumnezeu !   de Calugarul Vasile
e groasa !   de rautaciosu'
Sunt cinic!   de Dragu
A r h i v a
  Cine a fost Muadh ibn Jabalm    2 comentarii
  In Romania nu a existat solidaritate pentru jurnalisti    10 comentarii
  Filmul evenimentelor de la rapire pana in prezent    1 comentariu
  Sindicatele se gandesc sa iasa in strada    5 comentarii
  Nu plange, draga Nelu!    20 comentarii
  Clasa politica se pronunta    
  Reactii din teritoriu    1 comentariu
  "Criminalule! Ba, ai distrus partidul asta!"    
  Geoana: "Echipa e completa doar cu Ion Iliescu"    
  N-a stiut sa piarda demn    2 comentarii
  Surprizele Congresului    
  Pleaca gruparea Bunicutei?    
  Iliescu si 22 aprilie    1 comentariu
  15 ani de la fenomenul "Piata Universitatii"    
 Top afisari / comentarii 
 Fane Capatana din nou dupa gratii (102 afisari)
 NATO, Romania, Basarabia, Transnistria (76 afisari)
 15 ani de la fenomenul "Piata Universitatii" (55 afisari)
 Topirea ghetarilor din Antarctica s-a accelerat (52 afisari)
 Comoara din adancuri si scandalul epavei (46 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01296 sec.