Ziua Logo
  Nr. 3299 de sambata, 16 aprilie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Rainier si Grace Kelly din nou impreuna
-- Printul din Monaco a fost inhumat alaturi de sotia sa * Odin, unul dintre cainii printului, a facut parte din cortegiul funerar, fiind tinut in lesa de un valet
Funeraliile printului Rainier al III-lea de Monaco s-au derulat ieri, intr-o atmosfera extrem de solemna, in prezenta a 800 de personalitati din toata lumea, relateaza Mediafax. De la defilarea personalitatilor venite sa se reculeaga pentru ultima oara in fata ramasitelor printului, pana la transportul sicriului de la palat la catedrala si slujba religioasa, totul a fost organizat in cel mai mic detaliu. In haine cernite si cu fetele marcate de tristete, invitatii s-au perindat la palat intre orele 10.00 si 11.00 pentru a prezenta condoleante familiei Grimaldi.
Rand pe rand, personalitati precum printul Andrew, regele Spaniei Juan Carlos sau presedintele francez Jacques Chirac au trecut pragul palatului impodobit cu coroane mortuare. Apoi au strabatut pe jos distanta pana la catedrala, sub privirile unei mici multimi de localnici adunati in spatele barierelor de securitate. Autoritatile asteptau venirea a trei mii de persoane in Piata Palatului, dar numarul lor a fost mult mai mic, probabil din cauza masurilor severe de securitate.
Orasul a fost pustiu inca de dimineata, toate magazinele fiind inchise, iar circulatia aproape inexistenta. La ferestrele cladirilor erau arborate in berna drapelele principatului si banderole negre. Momentul cel mai solemn al ceremoniei a fost iesirea sicriului lui Rainier din palat, purtat de zece carabinieri in uniforma de festivitate. Pe muzica Marsului funebru de Beethoven si in cele 36 de salve de tun traditionale, cortegiul s-a indreptat spre catedrala. Imediat in spatele sicriului, printul Albert, noul suveran al principatului, a mers incadrat de surorile sale, Caroline si Stéphanie, cu capetele acoperite de valuri negre. In urma lor au mers trei dintre copiii printesei de Hanovra. Odin, unul dintre cainii printului Rainier, a facut de asemenea parte din cortegiu, tinut in lesa de un valet. Slujba de la catedrala a fost oficiata de arhiepiscopul de Monaco, Monseniorul Bernard Barsi, patru episcopi si zece preoti. Au citit din Biblie academicianul Maurice Druon si regizorul Robert Hossein, apropiat al familiei. Dupa slujba, cateva sute de oameni dintre cei care au luat parte la funeralii sunt asteptati la palat. La sfarsitul dupa-amiezii va avea loc un requiem pentru localnici, rezidenti si personalul palatului. Printul a fost inhumat in cursul serii de ieri, in cadrul unei ceremonii la care au luat parte doar apropiatii. El se odihneste alaturi de sotia sa, printesa Grace.
Casnicii nereusite in lant
Fiul sau, Printul Albert, in varsta de 47 de ani, este cel care va urca pe tronul "raiului taxelor". Rainier Grimaldi, nascut la 31 mai 1923, este cel de-al 30-lea descendent al lui Otto Canella, fondatorul Casei Grimaldi, cea care conduce Monaco din 1297. Se spune ca familia sa a fost blestemata de o vrajitoare sa nu aiba parte de casnicii fericite. Indiferent daca este vorba numai despre o simpla nascocire, un lucru este cert: de-a lungul timpului aproape nici un Grimaldi nu a fost pe deplin fericit in dragoste.
Casatoria Printul Albert, strabunicul lui Rainier, cu Lady Mary Douglas Hamilton a fost desfacuta in 1880. Fiul lui Albert, Printul Louis al II-lea, are in tinerete o aventura cu o tanara frantuzoaica, se consuma pe taramuri algeriene si in urma careia se naste Printesa Charlotte, mama lui Rainier. In 1920, Charlotte se casatoreste cu tatal lui Rainier, Printul Pierre de Polignac, de care divorteaza in 1923, la scurta vreme dupa nasterea fiului lor. Educat in Anglia, Elvetia si Franta, Rainier imbratiseaza cariera militara aproape de sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial. Ajunge pe tronul Principatului Monaco la varsta de 26 de ani, dupa moartea bunicului sau.
In 1956, Rainier s-a casatorit cu actrita americana Grace Kelly, care a renuntat la statutul de diva a Hollywoodului pentru a deveni printesa de Monte Carlo. Impreuna au reprezentat intruchiparea unui basm modern. Povestea lor de dragoste a captivat intreaga lume. Au avut o nunta spectaculoasa, iar cei doi pareau a fi extrem de devotati relatiei si foarte indragostiti, in ciuda faptului ca nu se cunosteau de prea mult timp.
Necazurile familiei Grimaldi
Cuplul a avut trei copii: Caroline, Albert si Stephanie. Rainier a ramas vaduv in 1982, cand sotia sa, in varsta de 52 de ani, si-a pierdut viata intr-un accident de circulatie. Printul Rainier nu s-a recasatorit niciodata, afirmand ca raposata sa sotie "se afla inca pretutindeni" in palat.
Tragediile din familia Grimaldi nu s-au oprit insa aici. Viata a lovit-o dur si pe printesa Caroline de Monaco, al carei sot, Stefano Casiraghi, fiul unui prosper industrias italian, a decedat in 1990 intr-un accident petrecut in timpul unei curse de vapoare in largul coastelor principatului. Stefano Casiraghi a murit la varsta de 30 de ani lasand in urma sa trei copii minori, Andrea, sase ani, Charlotte, patru ani, si Pierre, trei ani. Cel de-a treilea sot al Carolinei, printul german Ernst August de Hanovra, a fost condamnat in 2001 la plata unei despagubiri de 440.000 de dolari catre editorul unui ziar pe care-l injurase pentru ca publicase o informatie referitoare la faptul ca printul urinase in public.
De asemenea, tumultoasa viata amoroasa a Printesei Stephanie a aparut in nenumarate randuri pe prima pagina a ziarelor de scandal. In 1995, Stephanie s-a casatorit cu fostul bodyguard cu care avea la acea data doi copii. Acest mariaj controversat s-a sfarsit dupa numai 18 luni, dupa ce printesa a fost fotografiata giugiulindu-se la piscina cu un stripper belgian. In 1998, exasperat, printul Rainier o exileaza din Monaco pe Stephanie, pentru ca aceasta refuzase sa-i marturiseasca cine este tatal celui de-al treilea copil al sau. Stephanie s-a incurcat apoi cu un barman dintr-o statiune montana, iar mai tarziu cu directorul Circului de Stat din Elvetia, care era insurat. Disperat, printul Rainier si-a modificat testamentul si a promis ca averea sa, de aproape opt miliarde de lire sterline se va imparti numai intre Albert si Caroline, desi avea rezerve in ceea ce priveste persoana fiului sau pe care il considera prea nestatornic ca sa se aseze la casa lui. Acesta din urma nu a fost casatorit niciodata, iar in momentul de fata este considerat unul dintre cei mai ravniti celibatari din lume.
Camelia CIOBANU 
 Afisari: 155  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Incendiu devastator langa Opera din Paris    
  Hotii belgieni au iarba fiarelor    1 comentariu
  Mutu, acasa la fotomodelul Aida Yespica    2 comentarii
  A inceput Cupa presei la slabit    
  Grasii sunt mai fideli    
  Sapaturi in cazul criminalului in serie Michel Fourniret    
  Tanarul jurnalist al anului    
  Meteo    
 Top afisari / comentarii 
 Rainier si Grace Kelly din nou impreuna (155 afisari)
 Noul plan al SUA de dominare militara globala (48 afisari)
 Liviu Dragnea, presedinte PSD Teleorman (46 afisari)
 In bunker cu Hitler (37 afisari)
 De ce n-au fost bombardate cuptoarele de la Auschwitz? (35 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01255 sec.