Ziua Logo
  Nr. 3293 de sambata, 9 aprilie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Colac peste pupaza
Stelian TANASE 
Acum sase luni exista o imensa plictiseala si un sentiment de satietate. Era si un sfarsit de regim, totul era vechi, iar blocajul informational aproape total. Nu se intampla - cel putin in aparenta - mai nimic. Peisajul era inghetat. Presa tragea de cate un subiect cu saptalunile. De la o vreme lucrurile s-au schimbat radical. Parca am intrat in carnaval, frisonul de primavara ataca mai tare ca SIDA si ca intepaturile tantarilor prin cartierele marginase. Istoria pare iesita din calmul cu care ne obisnuise. Agentiile de presa nu prididesc sa arunce pe piata mass-media o puzderie de intamplari si fapte, de chipuri si imagini. Se intampla deodata mult prea multe lucruri, la scara planetara, dar si prin Bucurestiul nostru care picoteste in praf de secole. Cu subiectele dintr-o zi de azi se puteau face sase-sapte editii acum cateva luni. Acum abia de-ti mai ajung paginile unei singure editii ca sa acoperi toate subiectele care il storcesc pe bietul jurnalist. In plus o sarabanda maxima la bursa zvonurilor, a ipotezelor si scenariilor, a fumului fara foc.
Masinaria marilor subiecte a lucrat incins toata saptamana. A dat o paine alba agentiilor de presa, canalelor TV, corespondentilor frentici, in cautare de glorie si debusee.
De la vestea tragica a bolii si mortii marelui papa care a fost Ioan Paul al doilea, la rapirea celor trei jurnalisti romani la Bagdad. De la moareta lui Rainier Grimaldi de Monaco si cea a oficierii casatoriei printului Charles, viitor rege al Angliei, cu Camillla Parker a lui... La prinderea lui Gregorian Bivolaru, proaspat solicitant de azil politic in Suedia, Guru al perversiunilor sexuale, psihopat, liderul unei secte paradoxale care a infestat mintile multora... In acest context, alegerile de la Bucuresti au trecut drept un subiect minor. Videanu a trecut din primul tur, Vanghelie a plecat la periferia lui dintre Rahova si Ferentari. PSD a pus genunchiul in tarana inca o data. Si vine fuga-fuga si congresul, si Dracu stie ce mai iese de aici cu atatea si repetate infrangeri, cu amarul Opozitiei pe limba, cu mari rivalitati si resentimente interne. A trecut si un an de cand Romania e in NATO, fapt neobservat... Peste toate, e clar, traim intr-o lume nebuna, nebuna, nebuna. Avem o presa acum in toata splendoarea ei, dezlantuita, jucand frenetic comedia marii comunicari. Totul este senzational, atata publicul, vinde editii peste editii, da prilejul televizunilor sa isi arate aplombul... Nu am fost confiscati saptamana asta de curatenia de Pasti, de iesirea din iarna. Agenda ne-a fost facuta de agentiile de stiri
Ca si cum nu ar fi de ajuns cu cat avem, lucrurile se complica. Apar si alte subiecte. Celula de criza si tacerile ei cosmice, ar fi unul. In plus, ancheta de la Bucuresti a dus la retinerea mistificatorului, "bolnavului psihic" - vrea el sa credem, Omar Hayssam. Este un vechi personaj al serviciilor secrete, al banilor negri, al afacerilor dubioase, si al retelelor subterane. Tipul are legaturi stranse cu politicieni de vaza de la Bucuresti unde isi face veacul si mendrele cam demult. Fara ca nimeni totusi sa se sesizeze. Mai exact este ca s-a sesizat, dar complicitatile la inalt nivel l-au protejat. S-au rostit nume grele, Ioan Talpes, Viorel Hrebenciuc, Adrian Nastase, chiar Ion Iliescu - in al carui anturaj aparea. Ii vedem surprinsi impreuna, tradati de ochiul vigilent al camerelor foto si video. Altfel, conexiunea ar fi fost negata cu indignare proletara si amenintari cu procese pentru calomnie. Asa, o lasa mai moale. Hayssam a dat bani mari la PSD si era cat p-aci sa intre pe listele partidului la ultimele alegeri. Se visa parlamentar nefericitul in acesta republica bananiera, a "capitalismului de cumetrie", Iliescu dixit. Aici mafiotii, sefii subteranelor politico-financiare, ex si actuali agenti ai serviciilor speciale conduc nestigheriti partide, detin mari afaceri, sunt proprietari de banci si televiziuni, dicteaza din culise toate jocurile. E tara lui Papura Voda. Colac peste pupaza in combinatie a aparut si eminenta cenusie Ristea Priboi, vechi personaj al spionajului lui Ceausescu, protector si protejat mai incoace al lui Nastase... Gunoiul ce se vede pe sub presul acestei situatii e mai adanc decat groapa de la Glina. Onorabilitatea multora dintre aceste personaje este extrem de problematica... Firele legate de Omar Hayssam duc departe. Si Ristea Priboi e piesa mica in aceasta combinatie, veche totusi de dinainte de 1989.
Nu stiu cand va trece frenezia jurnalistica. Poate cand vine vara, sarabanda sa se opreasca. Stirile tari se vor rari. Dramele se vor imputina, mortii, rapirile vor fi mai putine... Ne intoarcem la banalele povesti de adulter intre mironosite si politicieni la varsta a treia si la asa-zise dezvaluiri senzationale... Vestile proaste, care duc la explozia tirajelor, se amana pentru la toamna. Pana atunci tot o sa avem cateva pateuri servite daca nu fierbinti, calde. Unul ar fi bancul cu alegerile anticipate, altul cel cu remanierea Guvernului, altul cel cu impingerea in fata a lui Stolojan, pregatit de Basescu sa devina premier in locul lui Tariceanu. Deliciul il va face insa criza din PSD cu interlopi, rivali, povesti... Totusi, pe 13 aprilie Parlamentul European voteaza pro/contra Romaniei, iar la 25 aprilie, daca lucrurile merg bine, semnam tratatul de aderare. Dar astea sunt subiecte minore, nu fac rating, nu vand tirajele.
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
SARAC SI CINSTIT....   de GARGARU
A r h i v a
  Zdrente politice    14 comentarii
  Le Pape se meurt, vive le Pape!    45 comentarii
  Ioan Lacusta si "lumea de pe margine"    1 comentariu
  Sunt secretele lui Ceausescu secretele noastre?    9 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Podeaua cu cioburi    2005-04-02
  Sf. Gheorghe&balaurul    2005-03-26
  Nevroze de primavara    2005-03-19
  Ratii&declaratii    2005-03-12
  Balciul cotidian    2005-03-05
 Top afisari / comentarii 
 Evanghelistii, evreii si Israelul. O istorie incredibila... (1030 afisari)
 Art.312 din Codul Penal - Traficul de influenta (93 afisari)
 Dispretul lui Mihail Vlasov (89 afisari)
 Le Pape se meurt, vive le Pape! (68 afisari)
 SUA a finantat lovitura din Kargastan (56 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.34755 sec.