Ziua Logo
  Nr. 3284 de miercuri, 30 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Politica valorilor
Ralf DAHRENDORF 
Dezbaterea asupra alegerilor din America nu s-a incheiat inca. Cum a reusit presedintele George W. Bush sa obtina 3 milioane de voturi mai mult decat senatorul John Kerry si, in plus, sa obtina si o majoritate republicana in ambele camere ale Congresului? Nu exista consens in ceea ce priveste raspunsul la aceasta intrebare, dar doua teme centrale apar in majoritatea explicatiilor.
Una dintre ele este personalitatea. Intr-un moment de nesiguranta si amenintare, oamenii au mai multa incredere in presedintele pe care il cunosc, decat in candidatul care nu a dovedit nimic. A doua tema este valoarea. Oamenii au votat pentru un set de valori mai degraba decat pentru politici specifice. Intr-adevar, unii (asa se spune) au fost de acord cu politicile propuse de Kerry, dar au acordat voul lor lui Bush, pentru ca se simteau mai bine cu atitudinea sa in general.
In mod clar, Statele Unite sunt puternic divizate din punct de vedere electoral. Un arc albastru (democratic) de state din est, nord si vest care sparge o uriasa zona rosie (republicana) din centru si din sud. Mai mult decat atat, aceasta separatie este reprodusa la nivel local. Oamenii au tendinta de a se muta in zone in care majoritatea impartaseste aceleasi valori cu ei, fie ca acestea sunt republicane sau democrate.
Care sunt mai exact aceste valori pe care s-a bazat Bush? Au legatura, sau cel putin asa am auzit, cu "dumnezeii, arme si homosexuali". Religia joaca un rol important in aceste teme, inclusiv adevarul literal al Bibliei cand se pune problema creatiei umane. Posesia de arme este textul decisiv al individualismului si utilizarea armelor in razboi nu este intolerabila. Homosexualii si alte "practici moderne" sunt respinse.
Este acesta un fenomen american sau exista tendinte similare in alta parte a lumii? Un raspuns ar fi ca daca este vorba de un fenomen american, politica valorilor s-ar puntea sa comande o majoritate, dar nu este sub nici o forma generala. Europa si celelalte parti ale lumii sunt la fel de divizate. Cu siguranta personalitatea conteaza si in ciuda diferentelor politice exista probleme legate de valori care nu au ajuns inca in prim plan. Dar diferentele politice traditionale bazate pe diferentele de vedere cu privire la valori fundamentale joaca un rol in scadere in alegeri.
De exemplu, primul-ministru Tony Blair, urmatorul mare lider mondial care se va confrunta cu alegeri, joaca pe care a personalitatii si vorbeste despre politici, dar el reprezinta un set de valori ale clasei de mijloc. Cand vorbeste despre "modernizare" sau despre "aducerea lucrurilor in secolul 21", reuseste sa sugereze un amestec ciudat, dar cu succes la public, de schimbare si stabilitate. Acest lucru a lasat opozitia conservatoare fara un raspuns. Chiar si probleme precum scaderea taxelor si reguli mai stricte de azil nu ating foarte tare coarda valorilor asa cum Partidul Republican din SUA a reusit sa o faca. Imaginea este asemanatoare in Germania, unde influenta valorilor politice este chiar mai redusa. Dezbaterea germana este in mod mai clar o dezbatere politica. Atunci cand opozitia a accesat discutii cu guvernul in privinta reformei sistemului medical sau, mai recent, a combaterii somajului, disputa s-a bazat mai mult pe competenta decat pe valori.
Cu toate acestea, dedesubtul disputelor politice din Marea Britanie si Germania si de oriunde altundeva din Europa, ciocnirea valorilor este la panda. Partidele lupta pentru aceia care pot fi facuti "sa se simta bine in legatura cu propria fiinta", dar multi nu realizeaza ca aceasta este doar partial o problema politica.
Putin probabil ca religia sa devina un factor major in politica europeana; sondajele de opinie indica faptul ca in ceea ce priveste relegia se constata una dintre putinele diferente majore dintre americani si europeni. Armele de foc de asemenea au un loc diferit in mintea europenilor; lispa lor este importanta pentru europeni. Problema minoritatilor sexuale joaca deocamdata un rol minor in Europa.
Cel mai important lucru este faptul ca Europa insasi ii divizeaza pe europeni, in conditiile in care "problema natiunii" se pune in fiecare stat european. Este o problema a valorilor, inspirata de frica. Oamenii vor sa stie de ce apartin si in cursul acestui proces ei se indreapta impotriva SUA si in favoarea Europei sau impotriva Europei si pentru tara lor. Oricum ar fi, parasim taramul realitatii politice si intram in domeniul simbolurilor si miturilor. Oricum, acesta este principalul risc caruia trebuie saii faca fata tarile democrate, pentru ca politica valorilor cunoaste o dezvoltate periculoasa: reintroduce fundamentalismul in societati ale caror realizari democratice au fost sa elimine fundamentalismul din politica. Dezbaterea publica trebuie sa fie o disputa intre politici bazate pe valorile comunitatii. Accentul pus pe aceasta problema este de aceea un obiectiv principal al politicii libertatii.
Copyright: Project Syndicate/Institute for Human Sciences, 2005.
www.project-syndicate.org
A r h i v a
  Cosmar pentru ziaristii ostatici    10 comentarii
  Generatia de tinichea    2 comentarii
  Cota unica de impozitare da rezultate bune, dar nu de azi pe maine    2 comentarii
  Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor    1 comentariu
  Pana cand...?    11 comentarii
  La judecata zilei    6 comentarii
  Amurgul unui Pontif    2005-02-26
  Legitimitatea si alegerile    2005-01-17
  Democratie de cuirasat?    2004-12-01
  Dupa asimilare    2004-09-22
  Incurajari pentru modelul renan    2004-08-26
 Top afisari / comentarii 
 NEOLIBERALISMUL, de Stefan Zeletin (169 afisari)
 Pana cand...? (134 afisari)
 Top 10 Femei de succes (68 afisari)
 ARDAF si-a desemnat castigatorul Marelui Premiu (67 afisari)
 Anca Vlad, prima in topul femeilor de succes (37 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.40912 sec.