Ziua Logo
  Nr. 3283 de marti, 29 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Rebelul oranj din Biskek recunoscut de Parlament
Fostul presedinte kirghiz Askar Akaiev a solicitat "oprirea persecutiilor" impotriva sustinatorilor si rudelor sale, informeaza Rompres. "Am cerut oprirea persecutiilor impotriva persoanelor care, aflate in serviciul statului, si-au facut datoria in conformitate cu Constitutia si legislatia", a solicitat Akaiev. "Am solicitat si renuntarea la hartuirea si amenintarea oamenilor care au legatura de natura familiala sau amicala cu mine sau cu rude ale mele", se arata in mesaj. Akaiev a plecat din Republica Kirghiza joi, aparent catre Kazahstan. Potrivit autoritatilor de la Kremlin, el s-a deplasat in Rusia la sfarsitul saptaminii trecute.
Premierul interimar kirghiz Kurmanbek Bakiev a declarat ieri in fata parlamentului din Biskek ca, in cazul in care presedintele destituit Askar Akaiev va reveni in tara, va beneficia de "toate garantiile oferite de Constitutie si de legile statului". Bakiev nu a precizat daca aceste garantii il vor proteja pe Akaiev de eventuale urmariri judiciare.
Presedintele noului parlament kirghiz, Omurbek Tekebaev, a declarat luni ca noua putere trebuie sa negocieze cu Askar Akaiev pentru a obtine demisia acestuia din functia de sef al statului, in scopul legalizarii procedurii de schimbare a regimului.
Seful legislativului a subliniat ca trebuie sa fie creata o comisie care sa reuneasca reprezentanti ai fostului parlament, ai noului legislativ si ai guvernului provizoriu, pentru a se "opri dezintegrarea aparatului puterii, care ameninta cu antrenarea dezintegrarii statului". Membri ai acestei comisii trebuie sa poarte convorbiri cu Askar Akaiev pentru a obtine demisia acestuia si abia dupa aceea va fi posibila stabilirea datei noilor alegeri prezidentiale, a mai spus oficialul kirghiz.
Procurorul general al Kirghizstanului, Azimbek Beknazarova, a afirmat ieri ca presedintele Askar Akaiev se afla in Kazahstan si poarta convorbiri cu membrii noii conduceri kirghize privind demisia sa.
Noul parlament unicameral al Kirghizstanului l-a confirmat luni pe Kurmanbek Bakiev in postul de prim-ministru interimar, functie ce ii fusese incredintata vineri de legislativul anterior. Primul ministru interimar va exercita automat si atributiile de sef al statului. Cele doua organe legislative au coexistat dupa caderea regimului presedintelui Askar Akaiev, joia trecuta, insa camera inferioara a vechiului parlament a decis luni dimineata sa clarifice situatia, suspendandu-si activitatea.
George DAMIAN 
A r h i v a
  Un an de NATO cu activistii Stefan Gheorghiu    5 comentarii
  Patriarhul Romaniei a binecuvantat Proiectul Unirii    3 comentarii
  Manifestatii in Ingusetia    
  "Rolul jurnalistului roman in democratizarea Moldovei"    
  Ivantoc exploatat politic de Serebrian    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ivantoc exploatat politic de Serebrian (72 afisari)
 AUGUSTIN CUPSA (36 afisari)
 TREI ZIARISTI ROMANI RAPITI IN IRAK (34 afisari)
 Patriarhul Romaniei a binecuvantat Proiectul Unirii (29 afisari)
 Stiri pe scurt (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01523 sec.