Ziua Logo
  Nr. 3283 de marti, 29 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Patriarhul Romaniei a binecuvantat Proiectul Unirii
-- Autoritatile noii Romanii au datoria sa extinda libertatea deasupra romanilor din Basarabia, Bucovina si Tintul Herta
La aniversarea a 87 de ani de la Unirea Basarabiei cu tara, Prea Fericitul Patriarh Teoctist a binecuvantat o initiativa a tinerilor romani preocupati de reintregirea Romaniei, un proiect care consta in declansarea unei miscari nationale si internationale dedicate Unirii. La Intai Statatorul Bisericii Ortodoxe Romane s-au aflat Vlad Ceremus, fondatorul Organizatiei Tinerilor Crestin Democrati din Basarabia, Victor Roncea, coordonator al Asociatiei Civic Media si George Roncea, reprezentant al ProComunitate, organizatie creatoare a CivicNet, un centru retelar consacrat democratizarii regionale.
Pe 27 martie s-au implinit si 13 ani de la Drumul Crucii, Parintele Patriarh binecuvantandu-l pentru aceasta actiune pe Vlad Ceremus, basarabeanul care a purtat crucea de la picioarele statuii lui Stefan cel Mare din Chisinau pana pe dealul Patriarhiei Romane si apoi in Piata Universitatii, in fruntea unei echipe de tineri de pe ambele maluri ale Prutului. Sute de mii de romani au intampinat atunci marsul alb al purtatorilor Crucii Basarabiei, care au strabatut pe jos, cu crucea in spate, un traseu care a pornit din Moldova, a ajuns in Ardeal si apoi la Bucuresti, la Patriarhie si in Piata Universitatii.
Numindu-l pe tanarul basarabean stavrofor al crucii, aparator si soldat al sfintei cruci, Parintele Patriarh a rememorat momentele minunate ale acelei miscari a tinerilor romani din Basarabia si Romania, care au readus in atentia publica drama unei patrii inca ciopartite. In martie 1992, in momentul in care Parintele Teoctist a ridicat Crucea Basarabiei deasupra pelerinilor ajunsi pe dealul Patriarhiei, ploaia mocaneasca s-a oprit brusc ridicandu-se pe cer un curcubeu miraculos.
Drumul Crucii merge inainte
Impreuna cu cei prezenti, George Roncea, initiator si coordonator al marsului Drumului Crucii, a constatat ca este necesara continuarea actiunii menite a deschide calea recuperarii institutionale, prin Biserica, a teritoriului romanesc rapit de Uniunea Sovietica prin intelegerea cu Germania socialista. Cea mai mare biruinta diplomatica a Romaniei ramane in acesti ani reintoarcerea Mitropoliei Basarabiei la Biserica Ortodoxa Romana, cu toate consecintele juridice ce decurg din acest act. Mitropolia si-a recapatat statutul legal in urma deciziei Tribunalului CEDO de la Strasbourg, dupa mai bine de un deceniu de procese, si ca urmare a staruintei deputatului PPCD din Moldova, Vlad Cubreacov, sprijinit de conservatori vest-europeni si americani. Victor Roncea a constat ca dupa ce 15 ani, fosta conducere a tarii a deservit interese straine, prin abandonarea totala a romanilor din Basarabia, Bucovina si Tinutul Herta, noile autoritati ale unei Romanii democratice au datoria sa contribuie la reconturarea Proiectului Unirea si extinderea libertatii in aceste tinuturi istorice romanesti. Civic Media a propus totodata lansarea unei dezbateri publice cu tema "Cum pregatim reintregirea in granitele Uniunii Europene".
Amintind cei 87 de ani scursi de la actul Unirii, dintre care 61 de ani cu o incarcatura tragica, Patriarhul a binecuvantat ideea continuarii actiunii declansate in 1992, indrumandu-i pe cei trei tineri sa intemeieze un proiect de amploare menit sa redea demnitatea si libertatea romanilor basarabeni, captivi inca ai unei asa zise "ordini mondiale" nedrepte si tributara "razboiului rece". Biruinta va veni prin staruinta credinciosilor, a subliniat Patriarhul Romaniei. (A.C.M.)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Usor cu pianul pe scari!   de internautul
Cine l-a uitat pe Marian Munteanu?   de Lucius Avakian
Ati uitat de Marian Munteanu!   de Vlad Tepes
A r h i v a
  Un an de NATO cu activistii Stefan Gheorghiu    5 comentarii
  Rebelul oranj din Biskek recunoscut de Parlament    
  Manifestatii in Ingusetia    
  "Rolul jurnalistului roman in democratizarea Moldovei"    
  Ivantoc exploatat politic de Serebrian    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ivantoc exploatat politic de Serebrian (72 afisari)
 AUGUSTIN CUPSA (36 afisari)
 TREI ZIARISTI ROMANI RAPITI IN IRAK (34 afisari)
 Patriarhul Romaniei a binecuvantat Proiectul Unirii (29 afisari)
 Stiri pe scurt (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01672 sec.